Εκπαιδευτική δράση για επαγγελματίες αλιείς του οργανισμού “Εναλεία”, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund, στους τομείς του αλιευτικού τουρισμού και της βιώσιμης αλιείας

«Οι αλιείς μπορούν να στηρίξουν το επάγγελμά τους»

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών αλιέων στον αλιευτικό τουρισμό “Fish Smarter”, συστήνει ο κοινωνικός οργανισμός “Εναλεία”, σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund και το Costas M. Lemos Foundation.

Τo “Fish Smarter” αποτελεί μία δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αφορά στην επεξήγηση του αλιευτικού τουρισμού σαν έννοια σε επαγγελματίες αλιείς, καθώς επίσης και των τρόπων που μπορούν τόσο να αποκτήσουν την άδεια, όσο και να προσελκύσουν τουρίστες. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του προγράμματος, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, γίνεται ενημέρωση σχετικά και με άλλες τεχνικές και γνώσεις βιώσιμης αλιείας.

Μετά την εκπαίδευση αυτή, οι επαγγελματίες αλιείς γνωρίζουν:

  • τι είναι ο αλιευτικός τουρισμός

  • τι ακριβώς χρειάζεται για να πάρουν άδεια αλιευτικού τουρισμού

  • πώς μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες

  • πώς μπορούν να βγάζουν περισσότερα χρήματα ψαρεύοντας λιγότερο.

Η εκπαίδευση είναι δωρεάν προς τους επαγγελματίες αλιείς, χάρη στην υποστήριξη των Cyclades Preservation Fund και Costas M. Lemos Foundation.

Σκοπός της δράσης, σύμφωνα με την “Εναλεία”, είναι η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας, η παραμονή ή/και εισαγωγή νέων στο επάγγελμα του αλιέα, η αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων, η αύξηση του εισοδήματος των αλιέων, αλλά και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την προσέλκυση τουριστών στο νησί.

«Να μη φοβηθούν, να το τολμήσουν»

Οι ιδρυτές της ομάδας της “Εναλείας”, Λευτέρης Αραπάκης και Γρηγόρης Νίτας, συνοδευόμενοι από στελέχη του Cyclades Preservation Fund και του Ιδρύματος Κώστας Μ. Λαιμός, επισκέφτηκαν κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος τη Μήλο και την Κίμωλο, συναντώντας τους επαγγελματίες αλιείς που ασχολούνται με τον αλιευτικό τουρισμό και ενημερώνοντας μέλη αλιευτικών συλλόγων, για το πρόγραμμα.

Σε ενημερωτικό βίντεο που δημοσίευσε η “Εναλεία”, ο Λευτέρης και ο Γρηγόρης αναφέρουν, πως «η Εναλεία είναι ένας κοινωνικός οργανισμός ο οποίος πρεσβεύει τη βιώσιμη αλιεία. Μία από αυτές τις τεχνικές βιώσιμης αλιείας είναι και ο αλιευτικός τουρισμός, μέσω του οποίου οι επαγγελματίες αλιείς μπορούν να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν κατά πολύ την αλιευτική τους προσπάθεια. Γι΄αυτό το λόγο ήρθαμε στη Μήλο, ώστε να συνομιλήσουμε με κάποιους πρωτοπόρους του αλιευτικού τουρισμού».

Μιλώντας στην ομάδα της “Εναλείας”, ο επαγγελματίας αλιέας Ν. Λιζάρδος εξηγεί, πως ασχολήθηκε με τον αλιευτικό τουρισμό, προκειμένου να συνεχίσει να ασχολείται με το επάγγελμα, καθώς οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, ήταν ολοένα και πιο δύσκολες. «Ή θα τα πουλούσαμε [σ.σ. τα καΐκια] και θα τα κάναμε απόσυρση, όπως οι περισσότεροι, ή θα κάναμε κάτι διαφορετικό», λέει. «Μου αρέσει πολύ. Συναναστρέφομαι με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε μέρα, με διαφορετικές κουλτούρες, μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα, τους μεταφέρω κι εγώ αυτά που ξέρω. Γινόμαστε μία μικρή παρέα», συνεχίζει, ενώ τονίζει ότι «παράλληλα έχουμε ευαισθητοποιηθεί και οικολογικά», δεδομένου, ότι «είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι οι Ευρωπαίοι στα θέματα αυτά και μας έκαναν κι εμάς καλύτερους».

Στους συναδέλφους του, μάλιστα, συνιστά «να μη φοβηθούν, να το τολμήσουν».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Αθηναίος, επίσης επαγγελματίας αλιέας, σημειώνει πως «είναι μία τεράστια ευκαιρία και για τον Έλληνα ψαρά, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, κάνοντας ένα άλμα και όχι απλό βήμα».

Κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διάσταση

Σχετικά με τη στήριξη, που παρέχει στη νέα και πολλά υποσχόμενη αυτή πρωτοβουλία το Cyclades Preservation Fund, μίλησε η Τοπική Διευθύντρια του φορέα, κ. Άννυ Μητροπούλου.

Όπως υπογράμμισε, «εκ μέρους του Ιδρύματος, πιστεύουμε πολύ σε αυτό το πρόγραμμα, διότι είναι κάτι πολύ περισσότερο, από ένα πρόγραμμα για το περιβάλλον. Εκτός του ότι αυτό το πρόγραμμα έρχεται να στηρίξει το περιβάλλον, καθώς δίνει ανάσα στα ιχθυαποθέματα, που λόγω της υπεραλίευσης είναι τεράστιο ζήτημα στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα και στις Κυκλάδες, εκτός του ότι οι αλιείς μέσα από την εκπαίδευση σε θέματα βιώσιμων τεχνικών, αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση με τους τουρίστες, γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για εμάς, διότι έχει και μία πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση, όπως και οικονομική διάσταση. Αγγίζει το ζήτημα του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας, και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες αποτελεί έναν ανερχόμενο τομέα θεματικού τουρισμού, πλέον ενδεδειγμένο για τις νησιωτικές κοινωνίες, σε επίπεδο ανάπτυξης».

Μάλιστα, η κ. Μητροπούλου τόνισε, ότι «είναι συγκινητικό, να βλέπουμε τους αλιείς πλέον να μπορούν να στηρίξουν το επάγγελμά τους. Στην ενασχόληση με τον αλιευτικό τουρισμό, οι αλιείς παραμένουν ψαράδες, δεν αλλάζουν δραστηριότητα, αλλά εξασκούν το επάγγελμα πολύ πιο απλά, πολύ πιο ξεκούραστα, πολύ πιο ευχάριστα. Πιθανότατα, εμπλέκονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πολύ συχνά ακούμε ιστορίες, που οι γονείς εμπλέκουν τα παιδιά τους, π.χ. για να μιλήσουν στα αγγλικά με τους τουρίστες, ή ο αλιέας τη σύζυγό του, προκειμένου να μαγειρέψει τα ψάρια που έπιασαν οι τουρίστες, ώστε να τους ευχαριστήσει στο τέλος της ημέρας».

«Κάτι που είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι το γεγονός, ότι οσονούπω πρόκειται να βγει από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων η τελική απόφαση σε σχέση με την επιδότηση, που θα δίνεται στους ψαράδες, οι οποίοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να κάνουν τις σχετικές μετατροπές στα σκάφη τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα ασφαλείας», εξήγησε η Τοπική Διευθύντρια του CPF, ενώ σημείωσε, ότι «το πρόγραμμα έχει και μία πολιτιστική διάσταση, καθώς ελπίζουμε αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει κίνητρο – ή αντικίνητρο – ώστε οι αλιείς να μη δίνουν τα παραδοσιακά τους ξύλινα καΐκια για απόσυρση και μέσω της χρήσης τους για τον αλιευτικό τουρισμό, να αναδειχτεί και αυτή η ελληνική παράδοση στην ξυλοναυπηγική, προστατεύοντας παράλληλα τα σκάφη».

Σημαντικό, χαρακτήρισε η κ. Μητροπούλου επίσης το γεγονός, ότι παρά το γεγονός, ότι ο κλάδος των αλιέων έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θεωρείται μία “κλειστή” κοινότητα, «βλέπουμε ότι σιγά – σιγά αυτοί οι άνθρωποι ανοίγονται και δηλώνουν πρόθυμοι να ακούσουν, να μάθουν, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται, πως αυτές οι προσπάθειες που γίνονται είναι προς όφελός τους, αλλά και προς όφελος της θάλασσας, που τόσο πολύ αγαπούν».

Σεμινάρια-συναντήσεις με βάση τις ανάγκες των αλιέων

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά την εφαρμογή του μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι δράσεις σε νησιά των Κυκλάδων, όπως επισημαίνει η κ. Μητροπούλου, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν οι ίδιοι οι αλιευτικοί φορείς, αλλά και βάσει των δικών τους χρονοδιαγραμμάτων.

«Ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα σε κάποια νησιά το καλοκαίρι. Μάλιστα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται και από το Ίδρυμα Κώστας Λαιμός, υπήρξε ενδιαφέρον να βγούμε και εκτός Κυκλάδων, ενώ κι εμείς θέλαμε να δώσουμε και μία συγκριτική διάσταση στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, παράλληλα με τη Μήλο και την Κίμωλο, επισκεφτήκαμε και δύο νησιά στο Ιόνιο, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα», διευκρινίζει.

Πλέον, σύμφωνα με την ίδια, «η ομάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά, καιρού επιτρέποντος, αλλά με την αντίστροφη έννοια, δηλαδή περιμένουμε να “χαλάσει” λίγο ο καιρός, ώστε οι αλιείς να βρίσκονται στη στεριά και να μπορούμε να κάνουμε τις συναντήσεις».

Διαβεβαίωσε δε, πως «τα σεμινάρια δεν ακολουθούν μία τυπική μέθοδο “σχολείου”, αλλά πρόκειται περισσότερο για ανοιχτές συζητήσεις, διαδραστικές. Δεν είναι κάτι ξένο».

«Η ομάδα μας είναι έτοιμη να βρεθεί στο καΐκι πάνω, στο στέκι, στο καφενείο, ώστε να προσεγγίσει πραγματικά τον αλιέα και να μη βρεθεί σε μία διαδικασία “αποστειρωμένη”, κατά την οποία θα αισθάνεται σαν “ψάρι έξω απ' το νερό”», πρόσθεσε χαριτολογόντας.

Όπως ενημέρωσε κλείνοντας, σε πρώτη φάση, σύμφωνα και με την ομάδα της “Εναλείας”, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τους αλιείς σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κύθνο κ.α., ωστόσο, κάθε αλιευτικός φορέας, που επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με το Cyclades Preservation Fund και την “Εναλεία”, με στόχο το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.