“Αυλαία” σήμερα για το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Καθόλα έτοιμοι

Αναμονή τέλος για τους τελειόφοιτους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς σήμερα ανοίγει η “αυλαία” των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο θα εξετασθούν αρχικά οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και αύριο, Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινάει ο κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β'), ενώ αύριο “μπαίνουν στον χορό” οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2014, με την εξέταση των Ειδικών Μαθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έναρξη του προγράμματος των Πανελλαδικών μετατέθηκε για το τέλος Μαΐου, εξαιτίας τις εκλογικής περιόδου που μεσολάβησε. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κορύφωση της αγωνίας των υποψηφίων, οι οποίοι θα περιμένουν πλέον τους βαθμούς τους μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

“Καλή επιτυχία στους μαθητές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ώστε να δικαιωθούν για τις κοπιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια” εύχεται ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης.

“Σήμερα ξεκινούν οι εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε όλη τη χώρα και στη νησιωτική περιοχή μας.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία των εξετάσεων και οι εκπαιδευτικοί μας με επαγγελματική ευσυνειδησία στάθηκαν κοντά τους όλη τη σχολική χρονιά για να τους εκπαιδεύσουν και να τους εμψυχώσουν στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προετοιμασία των εξετάσεων σε θέματα υποδομών, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Μεσσάρης.

19 εξεταστικά κέντρα στις Κυκλάδες

Παράλληλα, ενημερώνει ότι στο Νότιο Αιγαίο λειτουργούν 46 Εξεταστικά Κέντρα, 19 στις Κυκλάδες και 27 στα Δωδεκάνησα και στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 2.763 μαθητές (1.013 στις Κυκλάδες και 1.750 στα Δωδεκάνησα).

Ο ίδιος εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές και τις οικογένειές τους, καθώς και δύναμη στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με μεγάλη ευσυνειδησία και ευαισθησία θα διεκπεραιώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.

“Οι δυνατότητες των παιδιών μας πολλαπλασιάζονται, όσο μεγαλύτερη έγνοια, κατανόηση και αγάπη τους δίνουμε”, καταλήγει.

Χρήστος Μιχαλόπουλος: “Είμαστε αισιόδοξοι”

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ότι μια δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας όμως μία αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας, καθώς τον προσεχή Σεπτέμβριο θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέες μονάδες, το Λύκειο Ειδικής Αγωγής στη Σύρο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Σαντορίνη.

Όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, όπως οι σοβαρές ελλείψεις καθηγητών, σημειώνει ότι “η φιλοπατρία των συναδέλφων εκπαιδευτικών να προσεγγίσουν την ύλη η οποία θα έπρεπε να δοθεί στις Κυκλάδες, ήταν καθοριστική”.

Ωστόσο, δηλώνει ότι το σχολικό έτος έκλεισε ομαλά και πως οι μαθητές είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να επιτύχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν παραλείπει μάλιστα να απευθύνει ευχαριστίες τόσο προς την αστυνομία και τη ΔΕΗ, όσο και το υπουργείο Παιδείας, που συνέβαλε στη μετακίνηση γονέων και μαθητών από δυσπρόσιτες περιοχές όπως η Ανάφη και η Δονούσα για την εξέτασή τους, όσο και στην τοποθέτηση ενός ικανοποιητικού αριθμού καθηγητών-επιτηρητών για να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική η εξέταση.

Ειρήνη Δράκου: “Ψυχραιμία και πνευματική ηρεμία”

“Ιδιαίτερα απαιτητική” χαρακτήρισε με τη σειρά της, η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου τη σχολική χρονιά του 2013 – 2014.
Ωστόσο σημειώνει ότι “παρά την επάρκεια τόσο σε προσωπικό, όσο και σε προμήθειες, το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ήταν ένα πολύ σοβαρό τροχαίο δυστύχημα του υποδιευθυντή, ο οποίος αντικαταστάθηκε άμεσα”.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από το διδακτικό, εκπαιδευτικό κομμάτι, το σχολείο έπρεπε να διαχειριστεί τα θέματα των αξιολογήσεων, απολύσεις, απομακρύνσεις και ανακατατάξεις , με αποτέλεσμα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να εντείνει την αγωνία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Μιλώντας για το επίπεδο της φετινής Γ' Λυκείου, τόνισε ότι “πρόκειται για μία πολύ καλή τάξη, δυναμική, η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιτυχίες”. Προσθέτει ακόμα ότι “σαν εξεταστικό κέντρο είμαστε έτοιμοι, οργανωμένοι, ενώ φέτος αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά και το καινούριο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων για την Α' Τάξη”. Με τη σειρά της, συστήνει σε όλους τους συνεργάτες, τους γονείς και τα παιδιά να επιδείξουν ψυχραιμία και πνευματική ηρεμία.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των αποφοίτων οι οποίοι εισήχθησαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο ήταν μεγάλος. “Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά που περνούν χωρίς διάκριση δεν κάνουν έναν αγώνα μεγάλο. Φέτος πιστεύω ότι θα πάει το ίδιο καλά. Βέβαια αυτό που εμείς θέλουμε είναι να περνούν κάπου που να τους αρέσει για να μπορούν να το υπερασπιστούν. Να είναι ήρεμα, κατασταλαγμένα και να μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις”, κατέληξε.

Γιάννης Βουτσίνος: “Όλα βρίσκονται στον αέρα”

Στα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος το ΕΠΑΛ Σύρου, όπως η κατάργηση δύο ειδικοτήτων και η καθυστέρηση στην πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Λυκείου, Γιάννης Βουτσίνος. Ωστόσο κατέστησε σαφές, ότι οι ωρομίσθιοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το έργο της διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί ο κίνδυνος αποκλεισμού των μαθητών από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εξήγησε ακόμα στον τομέα των Γραφικών Τεχνών δεν ολοκληρώθηκε η ύλη, με αποτέλεσμα το υπουργείο να προβεί στη μείωση της εξεταστέας ύλης της πανελλαδικά.

Παράλληλα, δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις τους για το νέο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία άνοιξε την πύλη της το βράδυ της Δευτέρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά “τα παιδιά βρίσκονταν σε μια μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια μέχρι τότε, καθώς δεν ήξεραν πώς θα εξετασθούν, ποια θα είναι τα ζητούμενα, σε ποιο ύφος και στυλ”.

Τόνισε ακόμα ότι η ύλη της Α' τάξης, ήταν η περισσότερη ύλη που δόθηκε ποτέ σε παιδιά της πρώτης λυκείου. “Σε όλα τα σχολικά χρόνια δεν έχουν φτάσει στην ολοκλήρωση όλου του βιβλίου. Και πάντοτε τα παιδιά, με βάση τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν τις εξετάσεις έλεγαν ότι θα έπρεπε να αφαιρούμε τουλάχιστον το 1/3 της διδακτέας ύλης. Αυτό δεν έγινε φέτος”, σημείωσε, προσθέτοντας “ότι την Παρασκευή τα παιδιά γράφουν εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό, δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να προτείνει την τροποποίηση του παλιού, σύμφωνα με το οποίο τα μισά θέματα θα τα βάζει ο διδάσκων και τα άλλα μισά η τράπεζα θεμάτων”.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη τόσο σε οργανωτικό όσο και διδακτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον και ειδικότερα για τα παιδιά του σχολείου που έχουν περισσότερες μαθησιακές ανάγκες.

“Φοβόμαστε ότι φέτος θα έχουμε φοβερή μαθητική διαρροή. Βέβαια αυτοί μπορεί να είναι φόβοι δικοί μας και το αποτέλεσμα να μας διαψεύσει. Ευχόμαστε να γίνει έτσι.”, επεσήμανε.