Η τρόικα απαιτεί εφαρμογή των συμφωνημένων

Εκβιασμών συνέχεια

Οι δανειστές μιλούν για τμηματική εκταμίευση της δόσης

Κάθε επίσκεψη της τρόικας στη χώρα ακολουθείται από σειρά νέων μέτρων, με τα κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών, να επιχειρούν να επικοινωνήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και απόλυτης συμφωνίας, προς εφησυχασμό της κοινής γνώμης.

Εγκλωβισμένη για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση στις μνημονιακές δεσμεύσεις της, υποχρεούται από τους εκπροσώπους των δανειστών να συμφωνήσει με τις επιταγές τους έως την Κυριακή, οπότε και λήγει η διορία που δόθηκε, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη έγκριση του Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα, για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, ύψους 8,1 δις. ευρώ.

Λογοδοτούν οι υπουργοί, απαιτεί η τρόικα

Κατόπιν μαραθώνιων συνεδριάσεων του τριμελούς τεχνικού κλιμακίου και πλήθους κυβερνητικών παραγόντων, εμφανίστηκαν διαφορετικές εκδοχές, με τους Έλληνες υπουργούς να δηλώνουν ικανοποίηση και αισιοδοξία και στελέχη της κομισιόν να βρίσκονται στον αντίποδα και να κάνουν λόγο για μη συμμόρφωση της χώρας, με αποτέλεσμα την επισφαλή εκταμίευση της δόσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή πλήθους στελεχών της κυβέρνησης όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Φίλιππος Σαχινίδης (ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Από τη σύνθεση αυτή, γίνεται εμφανής η βαρύτητα που δίνεται εκ μέρους των τροϊκανών στην υλοποίηση των κυβερνητικών υποχρεώσεων, για επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τις νέες περικοπές στο χώρο της υγείας για κάλυψη του οικονομικού κενού του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δις. ευρώ, για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με τις πρώτες μαζικές απολύσεις έως το τέλος του χρόνου, για νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Πέραν αυτών ζητήθηκε από τους υπουργούς να επιλύσουν και άλλα εκκρεμή θέματα αρμοδιότητας τους σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, την αγορά ενέργειας, την κάλυψη του ελλείμματος των 600 εκ. ευρώ του ΟΑΕΕ μέσω της εισφοράς 2 τοις χιλίοις των επιχειρήσεων, αλλά και περικοπής των συντάξεων.

Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η αντιπροσωπεία των δανειστών επεξεργάζεται την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την Παρασκευή.

Δόση σε δόσεις

Καθώς η χώρα μας συνεχίζει να ζει με δανεικά, αναμένει εναγωνίως την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ, άρα θα πρέπει η Ελληνική αποστολή να εμφανιστεί έτοιμη στο Eurogroup της Δευτέρας, με κλειστά όλα τα ανοιχτά μέτωπα, πλην των ομαδικών απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε παράταση από την τρόικα.

Η εκταμίευση όμως της δόσης τίθεται εν αμφιβόλω, όπως έγινε σαφές από δηλώσεις, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Ευρωπαίων αξιωματούχων, που έκαναν λόγο για τρίμηνο “πάγωμα”, γεγονός που παραδέχτηκε και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Καθώς η δόση εκταμιεύεται κατόπιν της αξιολόγησης της χώρας σχετικά με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, οι δανειστές προσανατολίζονται στην τμηματική απόδοση της, αναλόγως με την υλοποίηση των δράσεων.

Δηλαδή να μην καταβληθεί στη χώρα καμία δόση για τους επόμενους 3 μήνες και στην έσχατη περίπτωση, όπως δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, να υπάρξει συγχώνευση του ελέγχου της τρόικας με τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου, κατά τον οποίο όμως οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Τότε το ΔΝΤ βάσει του “κανόνα του 12μηνου” θα ζητήσει επί της αρχής συζήτηση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, που όμως θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, καθώς δεν την βαραίνει η λήξη κανενός μεγάλου ομολόγου τους επόμενους μήνες οπότε υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δίοδοι χρηματοδότησης.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπάρχει η σκέψη για αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, καθυστέρηση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων και ίσως και άλλες περικοπές πληρωμών.