Το πόρισμα της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ καίει τον Παπακωνσταντίνου

Αίτημα παραπομπής για κακουργήματα

Με πρόταση της πλειοψηφίας για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έκλεισε το έργο της η προανακριτική επιτροπή για τη σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορούν στα αδικήματα της νόθευσης και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα που ήδη έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και θα λάβει το δρόμο για έγκριση της Ολομέλειας.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας φέρει τις υπογραφές των βουλευτών της Ν.Δ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Γιώργου Καλατζή, Ανδρέα Κουτσούμπα, Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Γιώργου Γεωργαντά, του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και της ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Οικονόμου.

Στο τελικό κείμενο του πορίσματος γίνεται αναφορά σε περιστατικά, επιβαρυντικά έγγραφα των Γαλλικών αρχών, στοιχεία των ερευνών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, αλλά και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αφορά στα οικονομικά στοιχεία των συγγενών του πρώην υπουργού.

Όπως ήταν εξ αρχής αναμενόμενο, κάθε κόμμα τις αντιπολίτευσης θα καταθέσει το δικό του πόρισμα, καθώς βάζουν στο κάδρο των διώξεων και τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Ε. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Το πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ και υπογράφει ο βουλευτής του, μέλος της επιτροπής, Σπύρος Χαλαβατζής, προτείνει την ποινική δίωξη του κ. Παπακωνσταντίνου για τα κακουργηματικά αδικήματα απιστίας και νόθευσης και της παράβασης καθήκοντος, επιρρίπτοντας παράλληλα πολιτικές ευθύνες στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

Η διαδρομή του CD

Το ηλεκτρονικό αρχείο που απέστειλαν στις 29.9.2010 στον κ. Παπακωνσταντίνου οι Γαλλικές αρχές, περιείχε τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, που κατείχε και όλα τα στοιχεία, να επιβεβαιώνει τη διαδικασία παράδοσης.

Η επιβεβαίωση αυτή οδήγησε και στην κατάθεση αιτήματος 54 βουλευτών της συμπολίτευσης για πρόσθεση στο κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού, του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα: «Από το περιεχόμενο, όμως, των παραπάνω εγγράφων συνάγονται γεγονότα και συμπεράσματα εντελώς διαφορετικά. Η παράδοση του ψηφιακού δίσκου (CD) στις ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν, αφού: 1) Πρόκειται για ενεργοποίηση διοικητικής συνδρομής, προβλεπόμενης από σύμβαση μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, καθώς και σε ευρωπαϊκή οδηγία. 2) Προηγήθηκε έγγραφο αίτημα της χώρας μας. 3) Η παράδοση έγινε κατά τρόπο «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές. 4) Επισημαίνεται σ’ αυτό ότι οι πληροφορίες που δίδονται θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

«Ενέργειες και τις παραλείψεις»

Κατά την παραλαβή του υλικού, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο πόρισμα, ο πρώην υπουργός προχώρησε άμεσα στο άνοιγμα 24 συγκεκριμένων αρχείων.

Η παράδοση του αλλοιωμένου αντιγράφου του ηλεκτρονικού αρχείου στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη γίνεται δέκα μήνες αργότερα, την 5η Ιουλίου του 2011.

Σύμφωνα με το πόρισμα: «Υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ιωάννη Διώτη, το ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού Οικονομικών αφορούσε στην εξέλιξη της υπόθεσης του εκδότη της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», κ. Θέμου Αναστασιάδη, με τον οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρισκόταν σε αντιδικία».

Σύμφωνα με τη λεπτομερή εξέταση όλων των στοιχείων, στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, μέχρι την ημέρα αντικατάστασής του στο Υπουργείο την 16η Ιουνίου 2011 και ενώ είχε στην αποκλειστική κατοχή του το ηλεκτρονικό αρχείο της «Λίστας Λαγκάρντ», δεν ανέθεσε τη διεξαγωγή ελέγχου σε κανένα αρμόδιο όργανο, ώστε να προχωρήσει η φορολογική αξιοποίηση της «Λίστας». Διατηρεί στην αποκλειστική κατοχή του και επεξεργάζεται τη «Λίστα Λαγκάρντ», τουλάχιστον μέχρι την 5η Ιουλίου 2011, δηλαδή σε χρόνο μεταγενέστερο της αποχώρησής του από το Υπουργείο Οικονομικών και ενώ έχει αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Περιβάλλοντος. Παραδίδει ατύπως το αποθηκευτικό μέσο USB με τα στοιχεία της «Λίστας Λαγκάρντ» στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. κ. Ιωάννη Διώτη με εντολή ελέγχου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και ο ίδιος ο κ. Ιωάννης Διώτης παραδέχεται, χωρίς ωστόσο να τον ενημερώσει για την ακριβή διαδικασία παραλαβής της «Λίστας». Το USB που παραδίδει στον κ. Ιωάννη Διώτη περιέχει 2059 ηλεκτρονικά αρχεία λογιστικών φύλλων και όχι 2062 ηλεκτρονικά αρχεία που περιελάμβανε το CD, το οποίο απέστειλε αρχικά το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Ουδέποτε ενημερώνει τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την ύπαρξη της συγκεκριμένης «Λίστας».

Οι αλλοιώσεις

Στον αρχικό έλεγχο του ηλεκτρονικού αρχείου που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, απεδείχθη η διαγραφή 3 αρχείων που αφορούσαν στενά συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «η διαπίστωση από το Σ.Δ.Ο.Ε. κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο της αλλοίωσης του περιεχομένου του αρχικά παραδοθέντος ψηφιακού δίσκου και η στενή συγγενική σχέση του πρώην Υπουργού Οικονομικών με τους Ανδρέα Ροσσώνη, σύζυγο της εξαδέλφης του Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της εξαδέλφης του Ελένης Παπακωνσταντίνου, και Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του, όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε την υπόνοια ότι η αφαίρεση των τριών ηλεκτρονικών αρχείων δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε άδολη».

Για τα πρόσωπα αυτά, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ απέδειξαν ότι υπάρχει οικονομική διαφορά της τάξης των 6,3 εκ. ευρώ μεταξύ των φορολογικών τους δηλώσεων και των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Το σκεπτικό της παραπομπής

Στα συμπεράσματα του πορίσματος της προανακριτικής αναφέρεται ότι προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων ποινικών πράξεων από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι το αυθεντικό ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο κατέστρεψε και κατόπιν παρουσίασε το νοθευμένο αντίγραφο για γνήσιο, δεν ήταν προσωπική του περιουσία, άρα δεν είχε καμία δικαιοδοσία επ' αυτού και κυρίως να προχωρά στην αλλοίωση του προκειμένου να προστατέψει συγγενικά του πρόσωπα.

Όσον δε αφορά στα αδικήματα τα οποία βαρύνουν τον πρώην υπουργό, καθίσταται σαφές ότι αυτά δεν έχουν παραγραφεί.