Επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα

Γερμανικός έλεγχος

Με ένα νέο μνημόνιο στον διπλό πάτο της βαλίτσας του και τη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου από πάνω, ήρθε στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Καθώς είναι έκδηλος ο αντιγερμανισμός που παρατηρείται στην πλειοψηφία των Ελλήνων, εξαιτίας της πολιτικής που ασκούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι σε σχέση με τη χώρα μας, η Ελληνική κυβέρνηση, προσπάθησε να προφυλάξει το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Γερμανίας.

Η Αθήνα φόρεσε την αστυνομική της πανοπλία, με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνεπικουρούμενα και από την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων και διαδηλώσεων, υποδέχτηκε τον Γερμανό υπουργό.

Ήρθε για να εγκρίνει

Σε μία χώρα που έχει μάθει να ζει με δανεικά και αφού απέδειξε ότι ήταν συνεπής, τηρώντας κατά γράμμα τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, ο κ. Σόιμπλε ήρθε ουσιαστικά για να επιβεβαιώσει τη νέα οικονομική βοήθεια, γεγονός που μεταφράζεται σε νέο δάνειο, το οποίο θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Επειδή λοιπόν αποδεδειγμένα η Ελλάδα, όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξε ότι είναι υπάκουη, τώρα αναμένει από την επίσκεψη αυτή να δώσει ο Γερμανός υπουργός τη συγκατάθεση του για νέο δάνειο 20 δις ευρώ, το οποίο όμως θα συνοδεύεται και από τα απαραίτητα μέτρα.

Αφού απέδωσε ο κ. Σόιμπλε τα εύσημα στην Ελληνική κυβέρνηση για την πειθήνια υπακοή της στο μνημόνιο, ως κίνηση μεγαλοψυχίας ενέκρινε την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο η Γερμανία θα επενδύσει χρήματα, με τη συμμετοχή και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας Kfw, σε μία προσπάθεια να πέσει στα μαλακά η νέα επιβολή γερμανικών οικονομικών συμφερόντων στα ελληνικά πράγματα, που ήρθε μόλις ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Έδωσε κατευθυντήριες γραμμές

Σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκη, ο Β. Σόιμπλε αναφερόμενος στην κρίση της Ευρωζώνης σημείωσε ότι «η κρίση του ευρώ δεν έχει περάσει, δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο».

Στην ομιλία του, που αφορούσε στην οικονομική κατάσταση της χώρας, παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες «βιώνουν χαλεπούς καιρούς», συμπληρώνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Συνέστησε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι από μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και λόγω της γραφειοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των απαιτήσεων της Γερμανίας από την Ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε να υπάρξουν βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, δηλαδή ακόμα χαμηλότερους μισθούς, αλλά και βελτιώσεις στα φορολογικά προς εξυπηρέτηση των επενδυτών, και στον νομικό τομέα, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα έναν ωμό παρεμβατικό ρόλο και στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, ενώ κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ούτε λόγος για κούρεμα

Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός σχετικά με την πιθανότητα νέου κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, λέγοντας «μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», διευκρινίζοντας ότι το κούρεμα του χρέους χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.

Απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα και όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης σημείωσε ότι «Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητάς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».

Αναφέρθηκε στην επιτυχία του δευτέρου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οπότε το 2014 και σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ίσως αποφασιστεί εάν χρειάζονται και επιπρόσθετα μέτρα.

Πάντως μέχρι στιγμής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 11,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015.

Συναντήσεις ελέγχου

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο κ. Σόιμπλε, ξεκινώντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου τον ανέμενε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο συνομίλησε για περίπου 40 λεπτά , ενώ ακολούθησε συνάντηση, ενός 20λεπτου και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από την πλευρά του Γερμανού αξιωματούχου εκφράστηκε η παραδοχή ότι εκ μέρους της Ελλάδας έχουν γίνει θετικά βήματα και ένα εξ αυτών είναι και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, με μία απολογητική διάθεση εκφράστηκε η αναγνώριση για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι πλέον θα κινηθούν όλα πιο γρήγορα.

Αμέσως μετά από τις συναντήσεις αυτές και καθιστώντας σαφή τον ρόλο και τη δικαιοδοσία του Γερμανού υπουργού, συμμετείχε σε ευρεία υπουργική συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, τον διπλωματικός σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και τον βουλευτή Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδη.

Αμέσως μετά υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση του στο υπουργείο Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογο του, κ. Γ. Στουρνάρα, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφεν και του υπουργού Εργασίας κ. Φούχτελ.