Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία στην Ελλάδα

Χώρα ανέργων

Νέο αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία, καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, η ανεργία το Σεπτέμβριο άγγιξε το 27,4%, με τους άνεργους να αγγίζουν το 1.376.463, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο νέους ηλικίας 15- 24 ετών, δεν έχουν εργασία.

Στο Αιγαίο, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 21,5% από το 19.6% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, κάτι που σημαίνει ότι τα νησιά καταγράφουν τη δική τους πορεία στην ανεργία.

Φυσικά, τα νούμερα είναι πλασματικά, αφού όπως αναφέρουν οι ειδική, η ανεργία έχει “σκαρφαλώσει” ήδη στο 30% και συνεχίζει, παρ' όλες τις ανακοινώσεις για πλεόνασμα, να τραβά την “ανηφόρα”.

Η πραγματική εικόνα

Η ανεργία μαστίζει τη χώρα. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και καθημερινά γίνονται ακόμη περισσότερο. Τα στατιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δε καταγράφουν την πραγματικότητα και αυτό εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα νούμερα αναφέρονται μόνο στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, καθώς η ανεργία έχει πολλές μορφές, όπως είναι υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση κ.α.). Έτσι αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Το φαινόμενο πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες. Οι αναλύσεις που γίνονται είναι πολλές, κυρίως από οικονομολόγους. Γίνονται και κανένα ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά πρωινάδικα των μεγάλων καναλιών, έτσι για τα μάτια του κόσμου, αλλά και και για να δοθεί ερέθισμα στους προσκεκλημένους πολιτικούς να κονταροχτυπηθούν, προς όφελος της τηλεθέασης.

Όμως σπάνια κανείς και ιδιαίτερα οι “μεγάλοι” δημοσιογράφοι αναφέρονται στο ίδιο το άνεργο άτομο και στις κοινωνικές προεκτάσεις της ανεργίας.

H ανεργία έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου που από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκε εκτός εργασίας. Ο άνεργος πλήττεται από την οικονομική στέρηση, αισθάνεται να μειονεκτεί έναντι των υπολοίπων συνανθρώπων του.

Νιώθει ότι βρίσκεται εκτός της κοινωνίας, ανήμπορος να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Αισθάνεται μόνος και αποκομμένος από το κοινωνικό σύνολο.

Οι επιπτώσεις της ανεργίας είναι τραγικές. Καθημερινά όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας συρρέουν στα συσσίτια που διοργανώνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όλο και περισσότεροι οδηγούνται καθημερινά στα σκαλάκια του ΟΑΕΔ, με την ελπίδα να βρουν μια εργασία, έστω και προσωρινή. Η πλειοψηφία των οικογενειών της χώρας μετρά και από έναν ή ακόμη και δύο ανέργους. Είναι μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αποδεικνύουν την πραγματικότητα που ο πολιτικός κόσμος θέλει να αποκρύψει. Όχι μόνο δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά ούτε καν πειθόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον.

Οι άνεργοι τον Σεπτέμβριο του 2013 αυξήθηκαν κατά 77.161 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2012, αύξηση δηλαδή κατά 5,9%. Επιπλέον, 14.023 άτομα βγήκαν στην ανεργία, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, αύξηση 1%.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.639.429 άτομα και μειώθηκε κατά 54.128 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2012 (μείωση 1,5%), ενώ αυξήθηκαν κατά 5.397 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2013 (αύξηση 0,1%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθε σε 3.327.859 άτομα και μειώθηκε κατά 25.175 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,8%) και κατά 5.296 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2013 (μείωση 0,2%).

Η ανεργία στις γυναίκες (31,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος από 30,2% τον Σεπτέμβριο 2012), παραμένει κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (24,5% από 22,9%).

Ηλικιακά, στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών η ανεργία ανήλθε στο 51,9% από 56,7% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και ακολουθεί η πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών (36,8% από 34,5%). Έπονται, οι ηλικίες 35- 44 ετών (24,4% από 22,3%), 45- 54 ετών (20,3% από 19,9%), 55- 64 ετών (15,1% από 13,8%) και 65- 74 ετών (9% από 5,5%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις του «μαύρου καταλόγου», βρίσκονται η Μακεδονία- Θράκη (30,4% τον Σεπτέμβριο 2013 από 26,6% τον Σεπτέμβριο 2012), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (30% από 27,6%) και η Αττική (27,9% από 27,8%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,3% από 26,6%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (25,6% από 24%), η Κρήτη (25% από 21,5%) και το Αιγαίο (21,5% από 19.6%).

Η ΕΛΣΤΑΤ επαναλαμβάνει ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρατηρείται μια σχετική σταθερότητα στο εκτιμώμενο εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας. Όμως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι χρειάζονται αρκετές «παρατηρήσεις» (δηλαδή, ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων) για να επιβεβαιωθεί ότι έχει πραγματικά επέλθει μία σημαντική μεταβολή στην τάση μεταβολής των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.

Αυξήθηκε η ανεργία στο Αιγαίο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε κατακόρυφη αύξηση ανεργίας και στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα η ανεργία σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο στο 21,5%, σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο όπου κυμάνθηκε στο 19,6%.

Μία αύξηση η οποία καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά την περίοδο που κλείνουν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ή που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Μη ξεχνάμε ότι στην πλειοψηφία τους οι νησιώτες απασχολούνται κυρίως με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Το καλοκαίρι που πέρασε, με εξαίρεση λίγα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στα περισσότερα, όπως και η Σύρος, ο τουρισμός δεν εμφάνισε άνοδο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα είτε να μην έγιναν προσλήψεις, είτε τα άτομα που προσλήφθηκαν να απολύθηκαν πριν καν ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσμετρηθεί, είναι ότι η ανεργία ειδικά στο Νότιο Αιγαίο θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, διότι οι περισσότεροι που απασχολήθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις είναι υποαπασχολούμενοι, ενώ κάποιοι άλλοι εργαζόταν σε καταστήματα για πολύ λίγες ώρες και με χαμηλό μεροκάματο.

Ετικέτες: