Συνέδριο μικρών νησιών στην Κέα

Απολογισμός και μελλοντικοί στόχοι

Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τα μικρά νησιά της χώρας καθώς και οι στόχοι οι οποίοι τίθενται την επόμενη τετραετία, στο 6ο συνέδριο μικρών νησιών με θέμα “Ελληνικά μικρά νησιά: τι πετύχαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προκλήσεις των μικρών νησιών στο νέο ΕΣΠΑ” που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στην Κέα.

Το συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό δίκτυο μικρών νησιών σε συνεργασία με το δήμο Κέας, φιλοξένησε μεταξύ άλλων τον τέως Ευρωβουλευτή Σπύρος Δανέλλη, ο οποίος ενημέρωσε τους δημάρχους για την πορεία και τους στόχους που επιτεύχθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τον νέο Έλληνα Ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο της Επιτροπής μεταφορών και Τουρισμού Μιλτιάδη Κύρκο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ Χρήστο Πάλη, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρο Σπυρίδων, τον Προϊστάμενο των αρχών Σχεδιασμού και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, εκπροσώπους περιφερειών και ιδιώτες καθώς και επιχειρηματίες του χώρου.

Όσον αφορά τους λόγους που επιλέχθηκε το νησί της Κέας προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο ήταν καθαρά πρακτικοί, δεδομένου ότι το δίκτυο αναζητούσε ένα νησί του Αιγαίου, το οποίο θα βρισκόταν σχετικά κοντά στην Αθήνα, όπως υποστήριξε και ο πρόεδρος του συνδέσμου Λευτέρης Κεχαγιόγλου, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο συνέδριο το οποίο θα είναι και Πανευρωπαϊκό θα πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο.

Ανάγκη αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Το δίκτυο σε συνεργασία με τους δήμους των μικρών νησιών στοχεύουν σε καλύτερη αξιοποίηση των επενδυτικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αρκεί οι εθνικές αποφάσεις να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, καθώς έως τώρα οι ευκαιρίες που δίνουν οι Βρυξέλλες μέσα από τα εκάστοτε προγράμματα δεν εκμεταλλεύτηκαν όπως θα έπρεπε από την πλευρά της κυβέρνησης. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης την οποία δείχνει η κυβέρνηση στο θέμα των επενδυτικών προγραμμάτων προς όφελος των μικρών νησιών, φαίνεται να θέλει να αλλάξει ο σύνδεσμος, κάτι το οποίο φάνηκε και από το γεγονός ότι υπήρχε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης τους καθώς και πλήρη ανάλυση όσον αφορά στον κρατικό μηχανισμό ο οποίος φαίνεται να βοηθά τους δήμους, μέσα από τον οποίο μπορούν να απορροφηθούν ελληνικά προγράμματά του ΕΣΠΑ. Για όλα αυτά μίλησε στο συνέδριο ο καθ όλα αρμόδιος επί του θέματος, προϊστάμενος της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα προγράμματά ΕΣΠΑ.

Στόχοι του μέλλοντος

Πέρα της αποτίμησης της προηγούμενης πενταετίας, στο συνέδριο συζητήθηκαν και οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2020 καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα μικρά νησιά της χώρας, όπως είναι το ακτοπλοϊκό ζήτημα, η υποστελέχωση της υγειονομικών μονάδων, τα ζητήματα αποχέτευσης καθώς και τα προβλήματα απορριμάτων.

Ωστόσο μεταξύ των προβλημάτων που αναφέρθηκαν, το θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στο ακτοπλοϊκό με το μεγαλύτερο μέρος των εκπροσώπων των νησιών να τονίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης η οποία όπως εικάζεται θα επιβαρυνθεί εν όψει της χειμερινής περιόδου. Για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων φαίνεται να είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας των δημάρχων, οι οποίοι μέσα από συζητήσεις θα πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους στόχους. Παράλληλα, αναγκαία φαίνεται να είναι η στροφή των νησιών στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να επιτευχθεί σε κάθε νησί μια μικρή-παραγωγική κοινωνία η οποία θα καταφέρει να σταματήσει την εσωτερική μετανάστευση που σημειώνεται αυτή τη στιγμή, κυρίως στα μικρά νησιά. Τέλος επί τάπητος τέθηκαν και θέματα τουρισμού, τα οποία τόσο ο σύνδεσμος και οι δήμοι όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας καλείται να βρει λύσεις καθώς όπως υπογράμμισε και ο κ. Κεχαγιόγλου “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθεί ξεχωριστή πολιτική στον τομέα του τουρισμού, με αποτέλεσμα να πρέπει το ζήτημα να τεθεί σε εθνικά πλαίσια”.

Μια νέα αρχή

Τέλος άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το συνέδριο συμπίπτει συγκυριακά με την έναρξη της νέας δημοτικής αρχής, νέας περιφερειακής αρχής, νέας θητείας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και νέας λειτουργίας του χρηματοδοτικού εργαλείου (ΕΣΠΑ), κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα όσον αφορά στην προσέγγιση των προβλημάτων των μικρών νησιών, στην εύρεση λύσεων καθώς και στην αλλαγής νοοτροπία, που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει πέρα από τα μικρά νησιά, όλη τη χώρα.

Ετικέτες: