Απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο αίτημα κατοίκων της Νάξου για τον ΧΥΤΑ

«Δικαίωση» αλλά με εκκρεμότητες

  • Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Ως δικαίωση για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε υποβληθεί από κατοίκους του νησιού για το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Νάξο.

Η δημοπράτηση του έργου είχε εγκριθεί τον Ιούνιο 2012 με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε χώρο 170 στρεμμάτων στην κορυφή «Ξύδη» με μέση ετήσια δυναμικότητα 15 τόνους αποβλήτων, δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο 2013. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, το έργο εντάχθηκε πριν από έναν χρόνο στο ΕΣΠΑ.

Απερρίφθη το αίτημα των κατοίκων

Με την υπ’ αριθμό 1658/2013 απόφαση, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2011, με την οποία είχε κηρυχθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων όπου θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, στην Κορφή «Ξύδη». Η προσφυγή κατά της νομιμότητας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Γαλήνης και από ιδιοκτήτες των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων, εκδικάστηκε, μετά από αναβολή, στις 28 Μαΐου στη Σύρο.

«Κάμπτονται οι αντιδράσεις»

Μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι μετά από τη δικαστική εξέλιξη «κάμπτονται και αυτές οι αντιδράσεις κατά της υλοποίησης του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ». Όπως εκτίμησε ο κ. Μαργαρίτης, η απόφαση του Εφετείου αποτελεί δικαίωση της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου, ο οποίος μπορεί πλέον να προχωρήσει απρόσκοπτα στο επόμενο στάδιο για την υλοποίηση του ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη, «κατασκευάζοντας ένα έργο πνοής και υψίστης σημασίας για τον τόπο μας».

Εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχει κατατεθεί για την ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η προσφυγή έχει κατατεθεί από τους Συλλόγους Γαλήνης και Εγγαρών και την Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου και η εξέτασή της έχει ήδη πάρει δύο αναβολές, καθώς, επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί τον Μάρτιο 2012, όμως αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο 2013 και έλαβε νέα αναβολή για τον προσεχή Οκτώβριο. Οι Σύλλογοι και η Περιβαλλοντική Κίνηση διαφωνούν με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, την οποία θεωρούν ως ακατάλληλη για περιβαλλοντικούς, κυρίως, και άλλους λόγους, με τα μέλη των συλλόγων και κατοίκους της περιοχής να εμφανίζονται αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμη οδό και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκτιμά ότι κάμπτονται οι αντιδράσεις για την υλοποίηση του έργου, εντούτοις, η διόλου «ευκαταφρόνητη» εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι και αυτή που θα κρίνει την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Με ταχείς ρυθμούς προς τη συμμόρφωση

Την ίδια ώρα πάντως, η συζήτηση για τους ΧΥΤΑ και τις παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) που συνεχίζουν να λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές, έρχεται στο επίκεντρο πιο επίκαιρη παρά ποτέ, με δεδομένο ότι ο χρόνος και το… χρήμα πιέζουν ασφυκτικά. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκπνοή από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούλιο, της προθεσμίας που είχε δώσει στη χώρα μας για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς αντιμετώπιζε ορατή πια την απειλή τσουχτερών προστίμων για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ. Ήδη από το 2005 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία, τότε, 1.125 ΧΑΔΑ. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν ακόμη 78 παράνομες χωματερές, ενώ άλλες 318 βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.

Η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις αρχές Μαρτίου για 11 Δήμους σε Αττική και νησιά, κυριολεκτικά στο… παρά πέντε, ήταν μία θετική εξέλιξη, μιας και έναν μήνα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, η εκ νέου παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία της μη συμμόρφωσης στην προηγούμενη (από το 2005) απόφασή του.

Ετικέτες: