Νέα εν κρυπτώ αποστολή απορριμμάτων στην Αττική

Τα απορρίμματα «καίνε» τη Μύκονο

Εμφανίζεται εκ νέου το πρόβλημα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στο νησί της Μυκόνου, κατόπιν μίας μικρής παύσης που ακολούθησε τον σάλο που είχε προκληθεί με την τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ, αλλά και η μόνο κατ’ όνομα ανακύκλωση που γινόταν στο νησί και κατέληγε σε σύμμεικτες αποστολές απορριμμάτων στην Αττική.

Δυσώδεις αποστολές

Η Μύκονος δεν φαίνεται να ξεχνά τον κακό της εαυτό και να συνεχίζει απτόητη να εφαρμόζει τις στρεβλές τακτικές του παρελθόντος, με τις παράνομες αποστολές σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική.

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και την παρέμβαση της περιφέρειας, με την επιτόπια επίσκεψη του ίδιου του περιφερειάρχη, κ. Γ. Μαχαιρίδη, αλλά και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, κ. Τ. Μακρυωνίτη, το θέμα είχε παγώσει εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η οποία σταμάτησε τις αποστολές αυτές.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, που κρίνει ως μόνο θετικό γεγονός όλης αυτής της ιστορίας τη δημιουργία συνεταιριστικής κίνησης πολιτών για την ανακύκλωση, αναφέρεται ότι κατόπιν την πραγματοποίηση πολυήμερης αυτοψίας, από 1 έως 6 Σεπτεμβρίου 2013, των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ξεκίνησαν και πάλι οι αποστολές απορρριμμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το βράδυ της Τρίτης 10/9, προς Τετάρτη 11/9 οργανώθηκε νέα αποστολή containers με δημοτικά απόβλητα, με προορισμό, πιθανότατα, το λιμάνι του Λαυρίου».

Για τη μεταφορά χρησιμοποιήθηκε το παμπάλαιο πλοίο ΜΑΡΙΑ Κ, το οποίο, όπως σημειώνεται, «μάλλον σκόπιμα, δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα μετακίνησης πλοίων.

Η υπόθεση στηρίζεται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να μη γίνεται ξεχωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων (από τους μπλε κάδους), ενώ ούτε και στο ΧΥΤΑ υπάρχει υποδομή διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων από τα σύμμεικτα. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταφερόμενα και αυτήν τη φορά είναι σύμμεικτα».

Η Πρωτοβουλία «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φορτίο οδηγήθηκε και πάλι σε ΚΔΑΥ ή έγινε απόθεση κάπου αλλού, σε κάθε περίπτωση παράνομα. Είναι αυτονόητο, πως οφείλονται, πλέον, πειστικές και άμεσες εξηγήσεις. Τόσο από το δήμο Μυκόνου όσο και από τις αρχές της Αττικής. Φυσικά και από τον ΕΟΑΝ και, επιτέλους, από το ίδιο το υπουργείο ΠΕΚΑ. Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρακτικές, σαν αυτές του δήμου Μυκόνου, ενθαρρύνονται και νομιμοποιούνται από την εκκωφαντική σιωπή εκείνων που όφειλαν να έχουν παρέμβει εδώ και πολύ καιρό».

Η άγνοια της Δημάρχου

Το γεγονός της αποστολής επιβεβαίωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Γρυπάρη, η οποία όμως πρόσθεσε ότι έγινε εν αγνοία της και ενημερώθηκε εκ των υστέρων.

Τα απορρίμματα που εστάλησαν, ενώ η Δήμαρχος πιστεύει ότι δεν ήταν παρά μόνο ανακυκλώσιμα υλικά, παρ’ όλα αυτά κανείς δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει όταν η Μύκονος δεν διαθέτει την υποδομή διαλογής των απορριμμάτων, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτό το φορτίο να περιέχει σύμμεικτα απορρίμματα, άρα παρανόμως εστάλησαν.

Παράλληλα οι κάδοι της ανακύκλωσης παρέμεναν κλειστοί, με τον εργολάβο να μην έχει και την σωστότερη συμπεριφορά έναντι των εργαζομένων, ενώ ειδικά για την περισυλλογή του γυαλιού έχει ήδη υπάρξει έντονη αντίδραση εκ μέρους του Δήμου, στον οποίο έχει επιφορτιστεί και αυτή η ευθύνη.

Με την ευκαιρία της ανάδειξης εκ νέου του θέματος των απορριμμάτων στο νησί, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι γίνεται πολύ καλύτερη προσπάθεια από πριν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, έχει ήδη γίνει προγραμματισμός και όσον αφορά στην συντήρηση του, έχει κατατεθεί αίτημα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ύψους 360.000 ευρώ.

Η κ. Γρυπάρη, μόλις την ενημερώσαμε, προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με κάθε υπεύθυνο αυτής της κίνησης, ενώ για το θέμα σήμερα συγκαλεί εκτάκτως σύσκεψη προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Έκανε δε έκκληση προς κάθε πλευρά του Δημοτικού συμβουλίου και με αποδέκτες όσους προχωρούν σε κάθε είδους καταγγελία «αντί να καταγγέλλουν να έρθουν κοντά και να βοηθήσουν».