Σύσσωμη η Τηνιακή κοινωνία ενάντια στην αυθαίρετη έναρξη εργασιών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 114 μέτρων ύψους

“Θα προστατέψουμε το νησί μας από αυτή την εισβολή”

Ασφαλιστικά μέτρα από το Δήμο και βούληση για κλιμάκωση του αγώνα

Ενημέρωση από το Δήμο Τήνου, προς τους πολίτες και τους φορείς του νησιού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 27 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τις κινήσεις του Δήμου ενάντια στην εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών, χωρίς να υπάρχει ακόμη άδεια.

Με έκπληξη παρατηρήθηκε η, με το “έτσι θέλω”, έναρξη των εργασιών, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε οικόπεδο, που ανήκει στο Δήμο Τήνου, από την εταιρεία, που έχει αναλάβει τις εργασίες. Ο Δήμος Τήνου έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί, καθώς όπως υποστηρίζεται, η βιομηχανικού τύπου εκμετάλλευση, θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Αξίζει να υπνεθυμιστεί, πως ο Δήμος Τήνου, ο Δήμος Πάρου και ο Δήμος Άνδρου συνεχίζουν των πολυετή αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που συνεπάγονται θηριώδεις ανεμογεννήτριες και διαμόρφωση τεράστιων εκτάσεων, με σκυρόδεμα, προκειμένου αυτές να “στηθούν”.

Παραβίαση και καταπάτηση δημόσιας περιουσίας

Στη συνάντηση της Κυριακής βρέθηκαν ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, οι Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Τήνου και πλήθος πολιτών. Μετά την ενημέρωση από πλευράς του Δήμου, όσον αφορά στις κινήσεις που έχουν γίνει, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, αλλά και σχετικά με τις ενέργειες της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες, ενόσω δεν έχει κριθεί ακόμη η προσφυγή του Δήμου, αποφασίστηκε η μαζική παρουσία των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων και του Δήμου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη, “έγινε μία ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου Τήνου, προς τους δημότες, μιας και έχει ξεκινήσει ένας πολύμηνος δικαστικός αγώνας κατά των αιολικών πάρκων. Συζητήθηκε 9 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή μας. Κατά την αναμονή για την έκδοση της απόφασης, η συγκεκριμένη εταιρεία, που επίκειται να βάλει τις ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε, πριν την έκδοση της απόφασης, με σκαπτικά μηχανήματα, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών”.

Όπως εξήγησε, “το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί δημοτική έκταση. Υπήρχε και σχετική ταμπέλα στην είσοδο του χώρου με αλυσίδα, η οποία εν μία νυκτί έσπασε. Την επόμενη ημέρα από αυτή τη νύχτα, βρήκαμε μέσα στην έκταση αυτή τα σκαπτικά μηχανήματα. Η παραβίαση και καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας είναι το αντικείμενο των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου και εκδικάζονται αύριο [σ.σ. σήμερα] στο Ειρηνοδικείο Τήνου, στις 12.00. Ζητείται προσωρινή διαταγή, ώστε να σταματήσουμε αυτή την παράνομη διέλευση και εργασία των οχημάτων. Είναι ένας αγώνας που θα έχει και συνέχεια, απ' ότι βλέπουμε, διότι κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι το “χειροποίητο” νησί μας”.

Η κ. Δεληγιάννη τόνισε, πως “δεν θα το αφήσουμε να περάσει τόσο εύκολα αυτό. Πιστεύουμε να δικαιωθούμε και να έχουμε την πολυπόθητη προσωρινή διαταγή, ώστε να μη βρεθεί η όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προ τετελεσμένων γεγονότων”, ενώ δεσμεύτηκε, πως “με κάθε τρόπο ο Δήμος και οι δημότες θα προστατέψουμε το νησί μας από αυτή την εισβολή”.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, δεν πρόκειται για μία απλή εγκατάσταση μικρής κλίμακας ΑΠΕ, αλλά για “ανεμογεννήτριες-τέρατα”, όπως τις χαρακτήρισε. “Με βάση τις μελέτες, οι βάσεις των ανεμογεννητριών θα έχουν έκταση 2,5 στρέμματα. Τα συνοδά έργα, προβλέπουν διανοίξεις δρόμων, γύρω στα 10 μέτρα. Φαντάζεστε τι βεβήλωση θα υπάρξει στον τόπο μας”.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι “μελέτες δείχνουν, ότι εκεί που υπάρχουν ανεμογεννήτριες, λόγω της δράσης τους, δεν υπάρχουν βροχές, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τη ζημιά που κάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Η συγκεκριμένη δημοτική έκταση μάλιστα βρίσκεται κοντά στις πηγές, απ' όπου αρδεύεται ο Πύργος, η Καρδιανή, η Καλλονή, τα μεγάλα μας χωριά”, ενώ ταυτόχρονα “θα υπάρξει και οπτικά βεβήλωση του τοπίου”.

Θα εμποδίσω την εγκατάσταση έστω και μίας ανεμογεννήτριας”

Ανένδοτος, αναφορικά με το ζήτημα, εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σιώτος. Όπως υπογράμμισε, “σε αυτό το θέμα, σύσσωμο το νησί βρίσκεται απέναντι, δεν χωρά συζήτηση επ' αυτού. Έχουμε βγάλει ψήφισμα, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Είμαστε πλήρως αντίθετοι”.

Όπως επεσήμανε, “δεν θα αφήσω κανέναν να κακοποιήσει, να βιάσει, το λιτό και απέριττο περιβάλλον του νησιού. Με κάθε νόμιμο μέσο και διαδικασία, θα εμποδίσω την εγκατάσταση, όχι ολόκληρων των αιολικών πάρκων, αλλά έστω και μίας ανεμογεννήτριας”, δηλώνοντας, πως μετά και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αισιοδοξώντας για το αποτέλεσμα υπέρ του Δήμου, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αποφασιστεί ενδεχομένως η κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Ο κ. Σιώτος σημείωσε παράλληλα, πως παρά το γεγονός, ότι τα αιολικά πάρκα παρουσιάζονται στην κοινωνία ως φιλική πηγή ενέργειας, στην ουσία η δράση τους αποδεικνύεται ζημιογόνα για το περιβάλλον, όπως θέλουν επιστημονικές μελέτες. “Πριν αρκετά χρόνια, μας είχαν “πλασσάρει” τις ανεμογεννήτριες ως αποτελεσματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε. Κάνουμε συνεχώς ημερίδες, συζητήσεις, όπως και σε λίγο διάστημα θα έχουμε άλλη μία ημερίδα, ώστε να άρουμε κάθε παραπληροφόρηση, κάθε παραπλανητική πληροφορία για την κοινωνία μας. Η πλειονότητα είναι με το μέρος μας”, τόνισε.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών, οι οποίες βάσει των μελετών, θα έχουν ύψος 112-114 μέτρα, “το λιτό Τηνιακό τοπίο, αυτή την ομορφιά, τις ξερολιθιές μας, που υπήρχαν εδώ και αιώνες, θα τις κακοποιήσει”.

Ετικέτες: