Ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων περί σύστασης Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων

"Αδιαφανείς διαδικασίες και πολιτική κηδεμονία"

  • Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020 - 11:55

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με θέμα: «Επείγουσα ανάγκη για σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων. Την ερώτηση συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ερώτηση εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση στην ανασυγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Ως γνωστόν, με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/53704/6906/2019 – ΦΕΚ 2305/Β/12-6-2019, δόθηκε παράταση στη θητεία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και των Επιτροπών Ελέγχου μέχρι της 31/12/2019. Όμως η θητεία τους πλέον έχει λήξει και προφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημαντικό έργο που έχουν με συνέπεια να δημιουργούνται διαφορά προβλήματα, πρόσθετα από αυτά της συσσώρευσης πολλών υποθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την μη έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ειδικά στις Κυκλάδες, πολίτες που ενδιαφέρονται για χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως πχ CLLD/LEADER ΚΥΚΛΑΔΩΝ με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 4η/3/2020), κινδυνεύουν να έχουν χαμηλότερη βαθμολόγηση των επενδυτικών τους σχεδίων, αφού δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εύλογα είναι και τα ερωτήματα για το λόγο της καθυστέρησης, αφού η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τη λήξη της θητείας. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της  για την εύρυθμη και ορθότερη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των Συμβουλίων Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων, έφερε σχετική τροπολογία (27.11.19) στο νομοσχέδιο για Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε. και λοιπές διατάξεις.

Η τροπολογία ήρθε τελευταία στιγμή χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συζήτηση και ενημέρωση από φορείς, αφορούσε μεταξύ άλλων, τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες ΣΥΠΟΘΑ και Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε αρκετές ενστάσεις, καθώς δεν προχωράει στη σύσταση πιο ευέλικτων συμβούλιων: αυξάνει τον αριθμό μελών, αυξάνει τα μέλη του ΤΕΕ και βγάζει εκτός εκπροσώπους της περιφερειακής. ένωσης δήμων και των εκπροσώπων των συλλόγων πολεοδόμων και χωροτακτών.  Δίνει επίσης, και τη δυνατότητα να συμμετέχει μη μηχανικός αρκεί να έχει ανάλογη εμπειρία.

Επιπλέον οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς αφού δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνει ο υπουργός άτομα «κύρους» χωρίς κριτήρια ενώ και στη δημιουργία μητρώου για τα ΣΥΠΟΘΑ δεν υπάρχει η λογική κλήρωσης. Κατά συνέπεια, η σύσταση των συμβουλίων γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, με πολιτική κηδεμονία με παραμονή μελών εκτός δημοσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μέλη ενδεχομένως αμφιλεγόμενου κύρους.

Στις 3/12/19 δημοσιεύτηκε ο Ν.4643/2019 (ΦΕΚ 193 Α) , ο οποίος τροποποιεί  τα άρθρα του Ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167 Α) που αφορούν τη λειτουργία των εν λόγω συμβουλίων. Είναι όμως σαφές ότι η συγκρότηση των νέων συμβουλίων χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Επισυνάπτεται η ερώτηση: