Επικαιροποιήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. για τη συνέχιση της μελέτης όσον αφορά στο νέο λιμένα Καμαρών Σίφνου, με το Δήμο Σίφνου να ζητά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει με προτάσεις

Προχωρά η μελέτη του νέου λιμένα Καμαρών

Στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου επανήλθε το ζήτημα της μελέτης για το νέο λιμένα των Καμαρών της Σίφνου, με το Σώμα να εγκρίνει μεν τη συνέχιση της μελέτης, ζητώντας ωστόσο να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να υπάρχει συνεχής ενημέρωση του Δήμου σχετικά με την εξέλιξή της.

Μόλις πριν έναν περίπου χρόνο, η τοπική κοινωνία της Σίφνου εξέφρασε σφοδρότατες αντιδράσεις, σχετικά με τη μελέτη, την ευθύνη για την εκπόνηση της οποίας έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κάνοντας λόγο για «ένα σχέδιο πολλαπλά καταστροφικό», που προβλέπει ένα «τερατώδες λιμάνι», το οποίο θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κεντρικού λιμένα της Σίφνου, που διαθέτει σε πολύ μικρή απόσταση επίσης γραφική επισκέψιμη παραλία.

Μετά τις αντιδράσεις ο Δήμος Σίφνου ενημέρωσε, πως ο Δήμος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της επιδιώκουν να υπάρξει συντονισμός των χειρισμών και των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Κίνδυνος απένταξης του έργου λόγω καθυστερήσεων

Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, με αφορμή σχετικό αίτημα της ΠΝΑΙ για την επικαιροποίηση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ., προκειμένου να συνεχιστεί η μελέτη.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό του θέματος, υπενθυμίζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Δήμου, του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου, τη γνωμοδότηση της Δ.Κ. Απολλωνίας, την παρέμβαση των μηχανικών και αρχιτεκτόνων Σίφνου, καθώς και τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψιν των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έγγραφο της Περιφέρειας, με θέμα την επικαιροποίηση της υπ. Αριθμ. 218/2018 απόφασης του Δ.Σ. με τίτλο “Διαμόρφωση Λιμένος στις Καμάρες ν. Κυκλάδων – Σύνταξη οριστικής μελέτης λιμενικών έργων”, όπου η ΠΝΑΙ ζητά την επιβεβαίωση της εν λόγω απόφασης.

Υπενθυμίζεται, πως στην από το 2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία «να συνεχιστεί η υφιστάμενη λύση για τη μελέτη Διαμόρφωσης Λιμένα Καμαρών δηλαδή α) πεζοδρόμιο 2,5 m πλάτους μπροστά από προσόψεις καταστημάτων, β) 2 λωρίδες κυκλοφορίας 3,5 m έκαστη με διάζωμα 0,60 cm ανάμεσα, γ) 5m πλάτους για ενοικίαση χώρου από καταστήματα–πέργκολες και πεζοδρόμιο προς την πλευρά της θάλασσας, ενώ ομόφωνα είχε αποφασιστεί σχετικά με την κατασκευή του πεζοδρομίου επί της παραλίας πλάτους 3 m από ξύλινο ντεκ ύψους όχι άνω των 0,20 cm και να ληφθούν υπόψη τα ήδη υπάρχοντα αλμυρίκια κατά την τοποθέτηση του. Επίσης ομόφωνα είχε ψηφίσει το Δ.Σ. για την υλοποίηση του κυματοθραύστη στη βόρεια ακτή, με σημείωση να τεθεί ως απαραίτητος όρος ότι, κατά τη διάρκεια των έργων δε θα γίνεται εναπόθεση υλικών στην παραλία, όπως επίσης να γίνει τροποποίηση στη μελέτη και να αφαιρεθούν οι ογκόλιθοι.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Σίφνου – Κιμώλου, κ. Απόστολος Διαμαντής υποστήριξε, ότι «έπρεπε από το 2018 να είχε ορισθεί τεχνικός σύμβουλος, ειδικός για να μελετήσει και να «μεταφράσει» την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, ώστε να αποφεύγονταν παρανοήσεις που οδήγησαν στην πολύμηνη καθυστέρηση της οριστικής μελέτης».

Προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ της Περιφέρειας, κ. Αντώνης Βουτσίνος, ο οποίος τόνισε, ότι το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση το Φεβρουάριο του 2018, σημειώνοντας, ότι έχει υπερβεί το χρονοδιάγραμμα, αφού απαιτείται αρκετός χρόνος ακόμη για την ολοκλήρωση των μελετών, με συνέπεια να κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ που λήγει το 2023.

Ο κ. Βουτσίνος υποστήριξε, ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι μελέτες ώστε να προχωρήσουν τα τεύχη δημοπράτησης και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έρου. Εξήγησε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητάει τη σύμφωνη γνώμη του νέου δημοτικού συμβουλίου για την απόφαση 218/2018 του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προχωρήσει το έργο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τις 31/12/2023.

Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη υπογράμμισε ότι τα χρονικά περιθώρια για το έργο είναι όντως πολύ στενά, συμφώνησε ωστόσο απόλυτα με τον ορισμό του τεχνικού συμβούλου –λιμενολόγου που θα αναγνώσει σωστά τη μελέτη. Επίσης, ρώτησε τον κ. Βουτσίνο αναφορικά με το αν ο Δήμος θα μπορούσε να εκφράσει τις διαφοροποιήσεις του και να παρέμβει σε κάποια σημεία της μελέτης με τα οποία διαφωνεί, με τον υπεύθυνο της ΕΥΔ να σημειώνει, ότι ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου όταν αναλάβει, θα ενημερώνεται και θα συμμετέχει σε συναντήσεις με το μελετητή του έργου, τονίζοντας, ότι σίγουρα θα μπορεί να παρεμβαίνει και να εκφράζει τις διαφοροποιήσεις του Δήμου με αντιπροτάσεις.

Σοβαροί προβληματισμοί εκ μέρους του Σώματος

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στα μέλη του Δ.Σ., τα οποία απηύθυναν σχετικές ερωτήσεις προς τον κ. Βουτσίνο, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το θέμα,οι οποίες στο σύνολό τους εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τη χρονική καθυστέρηση του έργου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πολενάκης ζήτησε να ενημερώνεται ο Δήμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον τεχνικό σύμβουλο που θα ορισθεί, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργούλης υποστήριξε, ότι ο φορέας που θα υλοποιήσει το έργο θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα γίνει το έργο ενώ ο Αντιδήμαρχος, κ. Αντώνης Φραντζής εξέφρασε την απορία, όσον αφορά στο πώς μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για τον τρόπο που θα γίνει το έργο χωρίς να έχει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζαμπέλης ανέφερε στο Σώμα τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για το έργο και μίλησε για την αδράνεια των δύο τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι δεν τον φοβίζει η τυχόν απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ που λήγει το 2023, αν αυτό σημαίνει να εκπονηθεί στο μέλλον ένα σωστό έργο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σίφνου για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Η δημοτική σύμβουλος, κ. Μαργαρίτα Βασταρδή ανέφερε ότι οι Καμάρες έχουν την ιδιομορφία ότι αποτελούν ταυτόχρονα λιμάνι και παραλία και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους μελετητές, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Ραφελέτος τόνισε ότι με την υλοποίηση του έργου θα βελτιωθεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι και γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερεί περισσότερο, λόγω λεπτομερειών.

Τέλος, το λόγο έλαβε και πάλι η Δήμαρχος, κ. Ναδάλη, η οποία τόνισε την υποχρέωση του Δήμου να ενημερώσει τον κόσμο για το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για το έργο του λιμανιού, ώστε να μην υπάρχουν απορίες και αναπάντητα ερωτήματα.

Θετική τελικώς η απόφαση

Εν τέλει, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την επικαιροποίηση της 218/2018 απόφασης, με τίτλο «Διαμόρφωση Λιμένος στις Καμάρες Ν. Κυκλάδων – Σύνταξη οριστικής μελέτης λιμενικών έργων», ζητώντας ωστόσο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, να υπάρχει συνεχής επικοινωνία, ενημέρωση και συνεργασία με τον εκπρόσωπο που θα ορίσει ο Δήμος με έγγραφό του κατά τα στάδια ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης, καθώς και η δυνατότητα κατάθεσης βελτιωτικών προτάσεων και παρατηρήσεων κατά την ολοκλήρωσή της.

Αρνητικά ψήφισαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Φραντζής Αντώνιος και κ. Ζαμπέλης Δημήτριος ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Συνοδινός Θαλής δήλωσε παρών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του θέματος.

Ετικέτες: