Εμπλουτίζονται οι υποδομές για την αύξηση της προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο Δήμο Αμοργού, με το Δήμαρχο να θέτει το ζήτημα σε προτεραιότητα

«Θέλουμε η Αμοργός να είναι προορισμός για όλους»

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης, για τον εμπλουτισμό των προσβάσιμων παραλιών στο νησί, ενώ από το Δήμαρχο τονίστηκε, ότι ανάπτυξη υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης έργου για τη δράση “Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Περιοχών”, που αφορά στη δημιουργία κατάλληλων, ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στο χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.

«Επισκέφτηκαν το νησί επειδή έμαθαν για το SeaTrac»

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος, εισηγούμενος το θέμα, «πρόκειται για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως αυτό που έχει δημιουργηθεί στην Αιγιάλη, στην περιοχή της Καλοταρίτισσας. Αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο φάκελος είναι έτοιμος και έτοιμος προς υποβολή. Η χρηματοδότηση αφορά στην εγκατάσταση ειδικών τουαλετών ΑμεΑ, αλλαξιέρες ΑμεΑ και τον διάδρομο προς τη θάλασσα».

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως το σύστημα SeaTrac αποτελεί μοναδική λύση παγκοσμίως που επιτρέπει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα αυτόνομα. Η εγκατάστασή του αποτελεί κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία να επισκεφτούν παραλίες, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Επίσης, θεωρείται βοηθητικό εργαλείο για τις οικογένειες και τους φροντιστές των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν πιο εύκολα την θάλασσα μαζί με τους αγαπημένους τους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του SeaTrac υπάρχει λίστα και σχετικός χάρτης με τους προορισμούς που  έχουν εγκατεστημένο το σύστημα στις παραλίες τους, προκειμένου τα άτομα με κινητικά προβλήματα να ενημερώνονται και να επιλέγουν προορισμό διακοπών. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σταμάτης Γρίσπος, ανέφερε, πως «φέτος δυστυχώς δεν επισκέφτηκαν πολλά άτομα με κινητικές δυσκολίες την Αμοργό και η χρήση ήταν ελάχιστη του SeaTrac της Αιγιάλης. Πέρσι ήταν πολύς ο κόσμος που είχε έρθει στην Αμοργό, με αφορμή την εγκατάσταση του SeaTrac, Γνωρίζω για 10 διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων, καθώς είχα και ίδια άποψη για αυτό, που επισκέφτηκαν το νησί, διότι είχαν μάθει για αυτή τη νέα δυνατότητα. Απλώς φέτος, πιστεύω, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, δεν ήταν τόσο εύκολο να φύγουν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, καθώς υπήρχε ανασφάλεια από άποψη κρουσμάτων κλπ». Ο ίδιος, τόνισε, πως η εγκατάσταση ενός ακόμη SeaTrac ή ακόμη και περισσότερων και σε άλλες παραλίες, είναι ιδιαίτερα θετικό. 

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος, κ. Ελευθερία Ψυχογιού, σημείωσε, πως «είναι καλό που μπαίνει και δεύτερο SeaTrac και μακάρι να μπει και τρίτο στα Κατάπολα, αν αυτό είναι εφικτό. Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες κάνουν διακοπές σε ένα νησί όταν υπάρχει ένας συνολικός προγραμματισμός προσβασιμότητας. Μήπως πρέπει να το δούμε αυτό, καθώς συμβαίνει και σε άλλα νησιά;».

Άμεσα δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων και υποδομών για ενίσχυση της προσβασιμότητας

Απαντώντας στην παρέμβαση της κ. Ψυχογιού, ο Δήμαρχος, κ. Καραΐσκος, τόνισε, πως ένας συνολικός σχεδιασμός προσβασιμότητας για το νησί της Αμοργού έχει προβλεφθεί ήδη στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου.

Ο κ. Καραΐσκος τόνισε, πως «έχουμε διακηρύξει ότι η Αμοργός θέλουμε να είναι ένας προορισμός για όλους. Να μπορεί κάθε άνθρωπος ο οποίος επιθυμεί να επισκεφτεί το νησί, να έχει τη δυνατότητα να έρθει».

Εξηγώντας, επεσήμανε, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυο, το οποίο να καλύψει όλο το φάσμα των παροχών φιλοξενίας στο νησί. Από την προσέγγιση με το πλοίο, τη μεταφορά στο ξενοδοχείο, να υπάρχει κατάλληλο κατάλυμα, να υπάρχουν χώροι στους οποίους μπορεί να κινηθεί ένα άτομο με αναπηρία, να υπάρχουν μαγαζιά εστίασης, αλλά και αξιοθέατα τα οποία μπορεί να επισκεφτεί. Σαφέστατα, να υπάρχουν και οι προσβάσιμες παραλίες».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αμοργού, «είναι κάτι το οποίο πρέπει άμεσα και σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού να δούμε, ώστε να ξεκινήσουμε να καταστρώνουμε αυτό το σχέδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συνδράμουν σε αυτό το εγχείρημα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν επισκεφτεί το νησί μας στο παρελθόν και ασχολούνται με τα ζητήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και μπορούμε σε συνεργασία μαζί τους να εκπονήσουμε αυτό το σχέδιο εμείς μαζί με την Επιτροπή Τουρισμού, προτείνοντας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και να δημιουργήσουμε και ένα δίκτυο από επιχειρηματίες, σημεία και υποδομές, προκειμένου να τα προβάλλουμε ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο προσβασιμότητας προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες που επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί μας».

Στο ίδιο πλαίσιο, το λόγο έλαβε και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αμοργού, κ. Καλλιόπη Δεσποτίδη, η οποία τόνισε ότι συμφώνησε με όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις, ενώ και από την πλευρά της υπογράμμισε, ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές και εγκαταστάσεις».

Επιπλέον, η κ. Δεσποτίδη ενημέρωσε, πως «προσωπικά, μίλησα με την Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να δούμε και άλλες παραλίες στις οποίες μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Απλώς, οι παραλίες πρέπει να τηρούν και κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, πρέπει σε μία κάποια ακτίνα από την παραλία να υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης, η κλίση της παραλίας να είναι κατάλληλη κ.α.», με την Αντιδήμαρχο να δεσμεύεται, ότι η Επιτροπή Τουρισμού θα αναλάβει να εξετάσει το ζήτημα της προσβασιμότητας άμεσα.