Η πανδημία δεν κάμπτει το ηθικό και την προσπάθεια των κορυφαίων τουριστικών προορισμών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα της Μυκόνου και της Σαντορίνης

Προετοιμάζονται για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού

Με ισχυρό “χαρτί” τη λειτουργία δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής πορεύεται και φέτος η Σύρος
  • Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού βρίσκονται οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της Μυκόνου και της Σαντορίνης, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτει η πανδημία, με “όπλα” τους την οργάνωση και τον προγραμματισμό κινήσεων.

Από την πλευρά της, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων προωθεί το ισχυρό “χαρτί” της, που αφορά στη λειτουργία του δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου Σύρου, προκειμένου να κερδίσει μερίδιο από την τουριστική “πίτα”. Μπορεί τα τρία νησιά να βρέθηκαν στην “κόκκινη” ζώνη, με φόντο την μικρή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αλλά όπως επισημαίνουν οι τρεις Δήμαρχοι, είναι στο χέρι των κατοίκων να επιστρέψουν και να διατηρηθούν στην “πράσινη” ζώνη.

Κ. Κουκάς: Στο χέρι μας η καλή επιδημιολογικά εικόνα

Αναφορικά με τον άμεσο έλεγχο της κατάστασης που καταγράφηκε στη Μύκονο τις προηγούμενες εβδομάδες σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊου κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος, Κώστας Κουκάς. Ερωτηθείς αν αυτή η εξέλιξη εκτιμά πως επηρεάζει την εικόνα της Μυκόνου αναφορικά με το τουριστικό προφίλ της, υπήρξε σαφής. “Όσον αφορά τη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η εικόνα της είναι αρκετά καλή πάντα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Όσον αφορά το νησί μας, θυμίζω ότι είχαμε μία τουριστική περίοδο δύο περίπου μηνών, όπου και φιλοξενήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες διατηρώντας μια σχετικά ικανοποιητική υγειονομική εικόνα. Ειδικά μέχρι τα Χριστούγεννα είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Αυτή η εικόνα άλλαξε τον Ιανουάριο λόγω των εποχικών εργαζόμενων και κάποιων συμπολιτών μας που πήγαν στο εξωτερικό όπως και κάποιων άλλων που δεν εφάρμοσαν με συνέπεια τα μέτρα” ανέφερε αρχικά, λέγοντας στη συνέχεια πως, στον παρόντα χρόνο, η Μύκονος είναι και πάλι στις ασφαλείς περιοχές με χαμηλό ή και μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο.

Σήμερα που μιλάμε τα κρούσματα είναι πάλι σχεδόν μηδενικά και είναι στο χέρι μας αυτή η εικόνα να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες”. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κουκάς, εκτίμησε πως, “η συνολική εικόνα της Μυκόνου τον πρώτο χρόνο της πανδημίας είναι καλή και σε κάθε περίπτωση, όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να έχουμε μία ασφαλή και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από πέρυσι τουριστική περίοδο”.

Προγραμματισμός για προβολή και πλάνο για ασφαλές άνοιγμα

Εν συνεχεία, ο κ. Κουκάς ρωτήθηκε για τις ενέργειες προώθησης της Μυκόνου, με φόντο την πανδημία. “Στη Μύκονο, έχουμε μάθει στα δύσκολα και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.Ως δημοτική αρχή όλους αυτούς τους μήνες έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα αρμόδια υπουργεία και τους επίσημους φορείς του τουριστικού κλάδου. Από την αρχή της χρονιάς “τρέχει” ένα στοχευμένο πρόγραμμα προβολής της Μυκόνου στα διεθνή social media σε συνεργασία με την Marketing Greece” γνωστοποίησε, περιγράφοντας αναλυτικότερα τις επιλογές και τις κινήσεις του Δήμου.

Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά μία μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ όλων των φορέων του νησιού για την καλύτερη συνεργασία ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, παρουσία της γενικής γραμματέας του Υπουργείου τουρισμού κα. Βίκυς Λοϊζου και του αρμόδιου τομεάρχη τουρισμού της ΝΔ κ. Ανδρέα Φιορεντίνου. Ακόμη, υλοποιούμε με απόλυτη συνέπεια όλες τις απαραίτητες εργασίες για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών (οδικό δίκτυο, διαγραμμίσεις, ηλεκτροφωτισμός, λιμένας), τη διασφάλιση της καθαριότητας, τον ορισμό ναυαγοσωστών. Επίσης είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να πετύχουμε τη λειτουργία της αστυνομικής Υποδιεύθυνσης στο νησί μας, την καλοκαιρινή περίοδο ενώ βρισκόμαστε και σε διαρκή επικοινωνία με όσους χρειάζεται για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα όλα τα νέα πρωτόκολλα που θα διαμορφωθούν όσον αφορά τα ταξίδια”.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος Μυκόνου γνωστοποίησε τις κινήσεις του Δήμου σχετικά και με τη διάθεση rapid test για τον έλεγχο των πολιτών. “Παράλληλα επειδή όπως είπα και πριν, σημασία έχει να διατηρήσουμε την καλή υγειονομική εικόνα του νησιού και τους επόμενους μήνες, έχουμε προμηθευτεί μεγάλο αριθμό rapid test τόσο για την πραγματοποίηση μαζικών ελέγχων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, όσο και για την προμήθεια όσων φορέων του νησιού τα χρειάζονται”.

Κέντρο Υγείας: Εχθρός του καλού, το καλύτερο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος Μυκόνου κλήθηκε να τοποθετηθεί για την ενίσχυση του Κέντρο Υγείας του νησιού, δεδομένης της πορείας της πανδημίας, αφού ο τουρισμός της Μυκόνου στηρίζεται στις αγορές του εξωτερικού. “Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Kέντρο Yγείας Μυκόνου, τόσο σε επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και υλικοτεχνικής υποδομής, είναι ένα από τα καλύτερα κέντρα υγείας στην Ελλάδα” σχολίασε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας παρακάτω πως, σε κάθε περίπτωση “εμείς ως Δήμος χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Κέντρο Υγείας για την ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών και την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, έχουμε θεσπίσει εδώ και τρία χρόνια ένα ειδικό επίδομα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε απόλυτη συνεργασία με την διοίκηση και την κα. Ντίνα Σαμψούνη και παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται για την μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα του Κ.Υ. Μυκόνου”.

Να προκριθεί ο εμβολιασμός του κλάδου

Σχετικά με το σοβαρό θέμα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ανθρώπων του τουρισμού, ο Δήμαρχος Μυκόνου υπήρξε σαφής. “Το ασφαλές άνοιγμα της τουριστικής περιόδου αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που έχει και οικονομική και επικοινωνιακή διάσταση με δεδομένο ότι συνδέεται τόσο με τα προσδοκώμενα έσοδα, όσο και με τη διεθνή εικόνα της χώρας”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προκριθεί ο εμβολιασμός των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου”.

Μέτρα συνεχή και αποτελεσματικά

Τέλος, ο Δήμαρχος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα της πραγματοποίησης τεστ στους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα, καθώς όμως και για το εμβολιαστικό διαβατήριο, θέμα που έχει τεθεί επί τάπητος στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια “ατζέντα”.

Ο σχεδιασμός της φετινής τουριστικής περιόδου γίνεται με βάση και την περυσινή εμπειρία. Από κει και πέρα είναι ξεκάθαρο για το δικό μου αξιακό κώδικα ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε το ασφαλές και αποτελεσματικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Κι αυτό πρέπει να γίνεται με την προσκόμιση πολύ πρόσφατου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή σε αντίθετη περίπτωση με rapid test” υποστήριξε ο Κώστας Κουκάς, σημειώνοντας παρακάτω σχετικά με το εμβολιαστικό διαβατήριο πως, “μόλις πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, κάτι που σας θυμίζω, έχει προτείνει εδώ και μήνες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Σχετικά τώρα με τις χώρες που είναι εκτός Ευρώπης, εκτιμώ ότι πρέπει να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες όπως έκανε πρόσφατα η χώρα μας με το Ισραήλ”. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος Μυκόνου υποστήριξε πως, “είτε με εμβόλιο, είτε με test, τα μέτρα πρέπει να είναι συνεχή και αποτελεσματικά”.

Αντ. Σιγάλας: Άμεσος έλεγχος με φόντο την οικοδομική δραστηριότητα

Με βεβαιότητα για την καλή πορεία της Σαντορίνης στον τουριστικό “χάρτη” τη φετινή χρονιά, μιλά ο Δήμαρχος, Αντώνης Σιγάλας, υπογραμμίζοντας εξ αρχής πως η προσωρινή συμπερίληψη του κορυφαίου τουριστικού προορισμού στις “κόκκινες” περιοχές τις περασμένες εβδομάδες, δεν επηρεάζει την εικόνα και τη φήμη του νησιού.

“Όχι δεν θα επηρεαστούμε” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, εξηγώντας πως, η παρούσα περίοδος “είναι ένα διάστημα προετοιμασίας για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην οικοδομική δραστηριότητα”.

Αναλυτικότερα, για την αύξηση κρουσμάτων στο νησί της Θήρας, ο ίδιος εξήγησε τα εξής: “Η συγκυρία ήταν αιτιολογημένη διότι τις γιορτές και γύρω εκεί, επειδή η Σαντορίνη δουλεύει 8 μήνες τον χρόνο, ανέκαθεν κάθε τέτοια περίοδο προγραμμάτιζαν οι πολίτες τις εξετάσεις τους στην Αθήνα. Το ίδιο έπραξαν και τώρα. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην οικοδομική δραστηριότητα μετακινήθηκαν προς τις οικογένειές τους για να κάνουν γιορτές. Γνωρίζαμε ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους και όπως αποδείχθηκε, μετά την επιστροφή τους, υπήρξαν κρούσματα”.

Ωστόσο, με φόντο την έκτακτη κατάσταση που διαπιστώθηκε στο νησί, επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα επιτήρησης, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να έχει βγει από τη λίστα με τις “κόκκινες” περιοχές.

“Γρήγορα ελήφθησαν μέτρα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία προχωρήσαμε. Για να περιοριστεί η διασπορά, λήφθηκαν αυστηρότερα μέτρα. Το είχαμε κάνει ξανά αυτό το 2020, με τη διαφορά πως τότε, το είχαμε κάνει μόνοι μας, προκειμένου σε μία περίοδο Απριλίου - Μαΐου να ξεκινούσε η τουριστική σεζόν κανονικά” σχολίασε ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα, η Σαντορίνη κατέγραψε οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς προετοιμάζεται για το άνοιγμα της σεζόν.

Ετοιμότητα και πιστοποίηση σε όλα τα επίπεδα

Σχετικά με την προώθηση της Σαντορίνης και την τουριστική προβολή της, ο ίδιος ρωτήθηκε αν στο “οπλοστάσιο” του Δήμου, συμπεριλαμβάνεται και το Νοσοκομείο Θήρας, δεδομένης της πορείας της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποτυπώνουμε την πραγματική κατάσταση και τις υποδομές μας και βάσει αυτών να προχωρούμε στην προβολή. Πράγματι η ναυαρχίδα της ασφάλειας του τουρισμού στη Σαντορίνη είναι το Νοσοκομείο που έδωσε εξετάσεις το 2020 και πέτυχε 100%” υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος, ο οποίος εξήγησε συμπληρωματικά πως, κατά την περυσινή σεζόν, η Σαντορίνη επέδειξε ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

“Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα με ευλάβεια έτσι ώστε επαγγελματικά πια να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό ερχόταν και ήταν ασυμπτωματικό” πρόσθεσε, εξηγώντας πως την περυσινή καλοκαιρινή σεζόν το νησί βοηθήθηκε και από φορείς που μερίμνησαν για την ετοιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου. “Το νησί μας δεν έχει ξενοδοχεία αστικού τύπου, έχει ανοικτούς χώρους και περιοχές που υποβοηθούν στη μη μετάδοση του ιού, ενώ επίσης φροντίσαμε άμεσα να πιστοποιηθούμε. Κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Σαντορίνης που με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα πιστοποίησαν όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως και σήμερα, η Σαντορίνη είναι έτοιμη για το άνοιγμα της νέας σεζόν.

Εμβολιασμός στους ανθρώπους του τουρισμού

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε σχετικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του τουρισμού.

“Έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι τουριστικοί προορισμοί κι έχω τη διαβεβαίωση ότι πράγματι θα ανοίξει η πλατφόρμα νωρίς, καθώς οι ναυαρχίδες του τουρισμού πρέπει να “οχυρωθούν”” σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Σιγάλας, καθώς όπως εξήγησε θα είναι οξύμωρο να ζητά η χώρα μέριμνα από τους επισκέπτες χωρίς η ίδια να έχει φροντίσει για τους πολίτες της. “Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα καθώς δεν γίνεται να ζητάμε πιστοποίηση από τους επισκέπτες μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε”.

Στην ίδια κατεύθυνση εξήγησε πως κινείται ο Δήμος Θήρας, ο οποίος έχει διαθέσει περί τα 5.000 rapid test στο Νοσοκομείο για τον συνεχή έλεγχο του πληθυσμού.

“Θα είμαστε αυστηροί στο κομμάτι του ελέγχου. Από σήμερα, 5.000 test έχουν δοθεί από τον Δήμο προς το Νοσοκομείο και καθημερινά οι κάτοικοι δωρεάν θα μπορούν να επισκέπτονται χώρους που έχουν υποδειχθεί για να κάνουν έλεγχο” ανέφερε ο κ. Σιγάλας, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή έχει λάβει υπόψιν της πολύ σοβαρά το θέμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Τεστ πριν και μετά την άφιξη επισκεπτών

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σιγάλας γνωστοποίησε πως υπερασπίζεται το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά με μέτρα. Ειδικότερα, σχετικά με τη διενέργεια test για τους επισκέπτες, πριν την άφιξή τους, υπήρξε ξεκάθαρος. “Φυσικά και έτσι πρέπει να γίνει. Το είχαμε ζητήσει και πέρυσι. Απλώς στις διακρατικές συμφωνίες, αυτό δεν ίσχυσε. Τα περυσινά αποτελέσματα όμως μας οδηγούν σε αυτό. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα test 72 ώρες πριν, ώστε κατά την άφιξη του επισκέπτη να είναι καθαρός. Αυτό δεν γινόταν πέρυσι και είχαμε το αποτέλεσμα της διασποράς” παρατήρησε, λέγοντας επιπλέον πως, η διενέργεια των τεστ “θα διασφαλίσει ότι θα πάμε καλά”. Άλλωστε ο ίδιος έκρινε θετικό ότι προχωρά πλέον και το κομμάτι του εμβολιασμού.

Βεβαιότητα για αναπτυξιακά αποτελέσματα

Ερωτηθείς να εκτιμήσει αν φέτος η Σαντορίνη θα βαδίσει καλά κατά τους προσεχείς μήνες της τουριστικής σεζόν, εμφανίστηκε σίγουρος. “Δεν μας φοβίζει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στη Σαντορίνη συγκριτικά και με τους άλλους προορισμούς. Είμαστε πιστοποιημένοι, έχουμε την εμπειρία και νομίζω πως η διαχείριση του 2020, απέδειξε ότι οι Σαντορινιοί γνωρίζουν, τηρούν τα μέτρα και εγγυώνται την ασφάλεια των επισκεπτών” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Δήμαρχος Θήρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως, “οι επισκέπτες και φέτος θα μας προτιμήσουν”.

Ως εκ τούτου, τόνισε τέλος πως, “μέρα με την ημέρα και μήνα με τον μήνα θα φτάσουμε τον Ιούλιο – Αύγουστο και μετά, σε μία επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που θα εγγυηθεί πολύ υψηλά αναπτυξιακά αποτελέσματα”. “Είμαστε σίγουροι γι αυτό και προετοιμαζόμαστε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Ν. Λειβαδάρας: Από συγκεκριμένη ομάδα η αύξηση. Ήδη καταγράφεται ύφεση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της θερινής σεζόν στη Σύρο παρουσιάζεται ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, υπογραμμίζοντας εξ αρχής το “πλεονέκτημα” του νησιού που απαντάται στην λειτουργία του δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου Σύρου.

Αρχικά τοποθετείται για την εξέλιξη της ένταξης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στην “κόκκινη” ζώνη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως σύντομα το νησί εκτιμά πως θα επιστρέψει στις “πράσινες” περιοχές, καθώς η έξαρση κρουσμάτων προήλθε από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και άμεσα, ελέγχθηκε η διασπορά.

“Εμείς εδώ και έναν χρόνο, είμαστε ένα “πράσινο” νησί. Είχαμε μείνει “αλώβητοι” για μεγάλο διάστημα. Από ένα τυχαίο γεγονός, από μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα προέκυψε να έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Όμως, απ΄ ό, τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα test τα οποία γίνονται, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ύφεση” σημειώνει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, σχολιάζοντας πως τις τελευταίες ημέρες η Σύρος καταγράφει πολύ χαμηλά ή και μηδενικά νέα κρούσματα, εξέλιξη θετική.

“Σε καθημερινή βάση είναι μονοψήφιος ο αριθμός και μάλιστα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των θετικών ατόμων. Χθες (σ.σ. προχθές) δεν είχαμε κανένα για παράδειγμα” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη σκέψη πως, “πολύ σύντομα θα βγούμε από το κομμάτι της “κόκκινης” ζώνης”.

Με φόντο την μικρή αύξηση όμως, εξήγησε πως τάσσεται υπέρ του περιορισμού για μικρό διάστημα των πολιτών, ώστε να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο. “Πιστεύω ότι ήταν μία σωστή κίνηση να απομονωθούμε έστω γι αυτές τις λίγες ημέρες για να προλάβουμε τη διασπορά. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα βγούμε αλώβητοι και θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας” επανέλαβε ο κ. Λειβαδάρας, σημειώνοντας παρακάτω τη θέση του και για το νησί συνδυαστικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ισχυρό “χαρτί” το Νοσοκομείο Σύρου

“Αυτό που επαναλαμβάνουμε κάθε φορά είναι πως είμαστε ένα νησί, το οποίο παρέχει υγειονομική ασφάλεια. Έχουμε ένα Νοσοκομείο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, υπάρχει η βάση του ΕΚΑΒ, διαθέτουμε κάψουλα αρνητικής πίεσης, υπάρχει μοριακός αναλυτής και έχουμε μία υγειονομική δομή που μπορεί να παρέχει ανά πάσα στιγμή βοήθεια” εξήγησε με βεβαιότητα ο Νίκος Λειβαδάρας, λέγοντας πως σε αυτό το πλαίσιο, όποιος επισκέπτης επιλέγει το νησί, “θα αισθάνεται ασφαλής γιατί μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα”.

Εμβολιασμός: Σε προτεραιότητα ο τουριστικός κλάδος

Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με τον εμβολιασμό των προσώπων που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή του Τουρισμού. Συμφώνησε με την επικρατούσα άποψη στα νησιά, πως δηλαδή, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων.

“Από αυτά που έχουμε διαβάσει, πιστεύω ότι έχει μπει σε προτεραιότητα ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων. Πέραν του εμβολιασμού των υγειονομικών που σαφώς έπρεπε να μπουν σε προτεραιότητα, απ΄ ό,τι φαίνεται, η επόμενη φάση θα είναι για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται να γίνει” σχολίασε, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να πάρει μέτρα και για τον έλεγχο των εισερχομένων την προσεχή περίοδο.

Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με τα rapid test, υπήρξε συγκεκριμένος: “Σαφώς πρέπει να υπάρχουν rapid test και να υπάρξει ένα “αποδεικτικό” ότι ο επισκέπτης έχει κάνει έναν έλεγχο 48 – 72 ώρες πριν κάνει το ταξίδι του. Οι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πιο ταχείς, ούτως ώστε να αποκτήσουμε την ανοσία αγέλης και να είμαστε πλέον ασφαλείς”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε παρακάτω, συνδυαστικά με τον εμβολιασμό, “οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν test, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων του νομού μας και των επισκεπτών της Σύρου και των νησιών μας”. Σε αυτό το σημείο θέλησε να γνωστοποιήσει πως σε επικοινωνία με τη γενική γραμματεία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, “το εμβόλιο της Astra Zeneca αναμένεται στο νησί μας εντός της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 60-64”.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνώσεις”

Ερωτηθείς να εκτιμήσει ποιες μπορεί να είναι οι “επιδόσεις” της Σύρου το προσεχές καλοκαίρι, με φόντο και την περυσινή εμπειρία, ο κ. Λειβαδάρας υπήρξε συγκρατημένος.

“Προγνώσεις δεν μπορεί κανείς να κάνει. Όμως, από την προηγούμενη χρονιά, αυτό που είδαμε και σε σχέση με άλλα νησιά γειτονικά, πλέον τουριστικά, είναι ότι είχαμε μικρότερη πτώση. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα είμαστε ακόμη καλύτερα” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα όμως πως, “Να φτάσουμε στα ποσοστά μας, αυτά των δύο ετών πριν; Μακάρι, αλλά προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος”.

Ο κ. Λειβαδάρας, ρωτήθηκε επιπλέον και για τις κινήσεις της Σύρου σε επίπεδο προώθησης του νησιού σε καιρό πανδημίας. Αφού επανέλαβε πως σε αυτές, κύρια αναφορά καταλαμβάνει το γεγονός πως η Σύρος είναι ιδιαιτέρως ασφαλής προορισμός, τοποθετήθηκε και για το έργο του Αντιδημάρχου Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά. “Πιστεύω ότι όλο αυτό το διάστημα, έκανε το καλύτερο δυνατόν. Σε οποιοδήποτε μέσον μπορούσε να προβληθεί το νησί, το έκανε. Ηλεκτρονικά και ψηφιακά όλα αυτά, με διάφορες συνεντεύξεις. Για το 2021 προσωπικά κι εγώ έχω δώσει συνεντεύξεις. Αλλά ο Αντιδήμαρχος πολύ περισσότερο και προς συνεργεία που έχουν επισκεφθεί το νησί, έχει προωθήσει το υλικό που θέλουμε να προβάλουμε για τη Σύρο”.

Κατόπιν αυτών, έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας πως, “Στο μέτρο του δυνατού έχουν γίνει πολλά για το νησί, με τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς σήμερα, μόνον αυτό μπορούμε να κάνουμε λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία”.