Στο δίκτυο πόλεων του προγράμματος «Authenticities» εντάσσεται ο Δήμος Μυκόνου, με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Συνεργασία με στόχο η Μύκονος να μείνει «αυθεντική»

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με στόχο η Μύκονος να ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων «Authenticities».

Το Πρόγραμμα «AUTHENTICITIES» αποτελεί  συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της Ε.Ε. για την καλλιέργεια στους ευρωπαίους πολίτες νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει μια σειρά από σημεία κοινού ενδιαφέροντος για τους συνεργαζόμενους φορείς και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την πάταξη των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες, ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του EUIPO οι απώλειες εσόδων αγγίζουν έως και 60 δις ευρώ κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω του φαινομένου παραποίησης σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας, με κυριότερους κλάδους που βάλλονται να είναι αυτοί της ένδυσης, της υπόδησης, των φαρμάκων και των καλλυντικών.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την χορήγηση τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Μεταξύ των βασικών στόχων του ΟΒΙ περιλαμβάνεται η συμβολή στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας δια της άσκησης των προβλεπόμενων στο άρθρο 1 παρ. 2 του ιδρυτικού του νόμου 1733/1987 αρμοδιοτήτων.

O OBI υλοποιεί το έργο «Authenticities» σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), ενώ και η χρηματοδότηση του έργου προκύπτει από τους δύο αυτούς φορείς.

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα της ΕΕ, που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα δικαιώματα αυτά συμπληρώνουν τα εθνικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και συνδέονται με τα διεθνή συστήματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Από το 2012, το EUIPO είναι υπεύθυνο για το Παρατηρητήριο της ΕΕ για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τη βάση δεδομένων των ορφανών έργων.

Κατά μέσο όρο, το Γραφείο λαμβάνει και εξετάζει κάθε χρόνο πάνω από 150.000 αιτήσεις για εμπορικά σήματα και 90.000 αιτήσεις για σχέδια και υποδείγματα. Επίσης, ενθαρρύνει τα Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας των χωρών της ΕΕ να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων συνεργασίας του Δίκτυο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται εύχρηστα εργαλεία ΔΙ. Μέσω του Παρατηρητηρίου, το Γραφείο φέρνει σε επαφή τα μέλη ενός εκτεταμένου δικτύου ενδιαφερόμενων φορέων με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω μελετών, έργων και εργαλείων.

Το πλαίσιο υλοποίησης του έργου στη Μύκονο

Το έργο AUTHENTICITIES ξεκίνησε πιλοτικά στα τέλη του 2017 σε συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας ιδιωτικής εταιρείας και συνεργασίας με πόλεις 3 χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία). Αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια από το EUIPO σε στενή συνεργασία με τα γραφεία ΔΙ των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια στους Ευρωπαίους πολίτες νοοτροπία αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, προκειμένου να προστατευθούν οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία από την παραβίαση των ΔΔΙ.

Αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού δικτύου Ευρωπαϊκών πόλεων που προωθούν διαρκώς την αγορά των αυθεντικών προϊόντων. Μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας αγορά αυθεντικών προϊόντων σε ομάδες στόχους που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τις επόμενες γενιές, όπως φοιτητές, μαθητές καθώς επίσης και σε ομάδες στόχους που έχουν αρμοδιότητα στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη της παραβίασης, όπως οι αρχές επιβολής (ΣΔΟΕ, αστυνομία και δημοτική αστυνομία, τελωνεία, λιμενικό).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι εξής AUTHENTICITIES: Αλικάντε, Μάλαγα, Παρίσι, Ρώμη, Ραβέννα, Τσέρβια, Μιλάνο, Θεσσαλονίκη και οι οποίες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο που δημιουργείται στα πλαίσια του EUIPO.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα AUTHENTICITIES με τη Θεσσαλονίκη και προσεχώς με τη Μύκονο.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια και οι ελάχιστες δράσεις που οφείλουν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησής του αφορούν σε:

o Kick off media event (πρόσκληση στα ΜΜΕ -τοπικά και μη- για να γίνει ενημέρωση για το Πρόγραμμα).

o Τουλάχιστον 1 training event για παιδιά όποιας βαθμίδας επιλέξουμε εμείς ή φοιτητές ή train the trainers.

o Τουλάχιστον 1 awareness campaign (η διαφήμιση προτιμάται). Στην καμπάνια θα χρησιμοποιηθεί το ενιαίο slogan “The AUTHENTIC is eternal” / «Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο» για όλες τις χώρες.

o Τουλάχιστον 1 σεμινάριο enforcement σε Αρχές επιβολής ΔΔΙ.

Υπεύθυνο για τα παραδοτέα του έργου και για την παροχή μετρήσιμων στοιχείων της απήχησης των δράσεων είναι το Εθνικό Γραφείο και ως εκ τούτου, θα υπάρξει αναφορά προς το EUIPO αναφορικά με τις δράσεις που θα αναλάβει κάνει το Εθνικό Γραφείο. Επιπλέον, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ και Δήμου που καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας, αναμένεται να κινητοποιηθεί και το ΣΕΕΧΩΜ, από πλευράς των ενδιαφερόμενων φορέων του Δήμου, προκειμένου να συμμετέχει στις δράσεις και να βοηθήσει στην υλοποίηση αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις (παραχώρηση χώρου, ενημέρωση Μελών, ανάληψη δαπάνης εκδηλώσεων κλπ).

Οι δράσεις ολοκληρώνονται σε βάθος διετίας, οπότε μπορούν να διασπαρθούν ανάμεσα στα έτη 2021 και 2022. Μάλιστα, σημειώνεται, πως στο τέλος του πρώτου χρόνου θα γίνει σχετικός έλεγχος από το EUIPO και εφόσον διαπιστωθεί δεν έχουν προχωρήσει οι δράσεις επεμβαίνει το EUIPO (πχ προσφέροντας βοήθεια με ήδη έτοιμα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν).

Πέραν των παραπάνω υποχρεωτικών δράσεων, ωστόσο, μπορούν να γίνουν και επιπλέον δράσεις όπως παραγωγή video, φυλλάδια και διανομή αυτών, χορηγούμενες διαφημίσεις στο FB κλπ. Επιπλέον, η συμμετέχουσα πόλη χρησιμοποιώντας τα κανάλια επικοινωνίας και τα μέσα που διαθέτει, μπορεί να προσφέρει δωρεάν προβολή μέσω ραδιοφώνου, διανομή εντύπων κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοτών της Μυκόνου σε θέματα προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, καθώς και για την ανάδειξη της πόλης της Μυκόνου ως μιας «αυθεντικής» Ευρωπαϊκής πόλης που προωθεί αποκλειστικά τα αυθεντικά προϊόντα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την πάταξη της εμπορίας απομιμητικών προϊόντων και προϊόντων παραποίησης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή της Μυκόνου στο Έργο Authenticities με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ και Δήμου.