Ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού και περνά στη φάση υλοποίησης το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ΕΠΑΛ Μυκόνου

Θωράκιση και αναβάθμιση του μαθητικού περιβάλλοντος

  • Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, 2021 - 06:16

Ξεκινά την υλοποίησή του το έργο ενεργειακής απόδοσης του σχολικού κτηρίου του ΕΠΑΛ Δήμου Μυκόνου, καθώς κατακυρώθηκε η ανάθεση του έργου στον οριστικό ανάδοχο, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες.

Έχοντας ως γνώμονα την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του νησιού, ο Δήμος Μυκόνου είχε από τις 28 Μαΐου 2021 προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για το έργο «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του ΕΠΑΛ Δήμου Μυκόνου», με προϋπολογισμό 482.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης και του ΦΠΑ.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου ενέκρινε τα πρακτικά του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και κατακύρωσε το έργο στον ανάδοχο, ο οποίος τιμολόγησε την υλοποίηση του έργου στα 316.339 ευρώ, με μέση έκπτωση 35,46%.

Οι εργασίες αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτηρίου, και όπως αναφέρεται στη σχετική τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, η παρέμβαση στα κουφώματα αποτελεί μέρος της θωράκισης του κτηρίου στα σημεία που θεωρείται ότι έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα και που μπορούν να δεχτούν παρεμβάσεις.

Από την υπηρεσία προτείνεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με αντίστοιχων διαστάσεων κουφώματα ξύλινου πλαισίου, ώστε με την παρέμβαση αυτή, ο συντελεστής θερμικών απωλειών να μειωθεί δραστικά, ενώ παράλληλα και η αεροστεγανότητα θα βελτιωθεί, μειώνοντας έτσι τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στο χώρο και κατ’ επέκταση την ενεργειακή δαπάνη.

Επιπλέον, θα τοποθετηθεί θερμο-υγρομόνωση στο δώμα του κτηρίου, ενώ θα γίνει και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα, νερού, προς αντικατάσταση της παλαιάς τεχνολογίας λεβήτων πετρελαίου, που παραμένουν επικουρικά, καθώς και συστήματα βελτίωσης απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.

Σε μία ακόμη προσπάθεια αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης, θα γίνει και η αντικατάσταση των φωτιστικών. Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τον φωτισμό καθώς και τη βελτίωση της οπτικής άνεσης των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας, προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων τους. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων πυράκτωσης θα γίνει με φωτιστικά φθορισμού γραμμικών λαμπτήρων. Για την καλύτερη χρήση του τεχνητού φωτισμού (χρόνος λειτουργίας) και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση διάταξης αυτοματισμού.

Τέλος, η μελέτη προβλέπει την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης (BEMS) με ελεγκτές άμεσου ψηφιακού ελέγχου (Direct Digital Control) για τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου και χειρισμού του συνόλου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου όπου θα εγκατασταθεί.

Το Κεντρικό Σύστημα Διχείρισης BEMS των η/μ εγκαταστάσεων θα συλλέγει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία για την ορθή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργική αποτίμηση των εγκαταστάσεων αυτών. Θα προσφέρει την ομαλή λειτουργία όλων των η/μ εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις του κτιρίου και τη βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω εκτεταμένων μετρήσεων, παρακολούθησης και ελέγχου των λειτουργιών των εγκαταστάσεων.

Ετικέτες: