Συντονισμός στην προβολή των νησιών
- Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Να αποκτήσουν τα νησιά σταθερή ταυτότητα και να προσδιορίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους προκειμένου να έχουν ισχυρά “όπλα” για να αναπτύξουν τη “βαριά βιομηχανία” τους που είναι ο Τουρισμός, επεσήμανε ως κεντρική ιδέα η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Ελευθερία Φτακλάκη στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο παρουσίασης των δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό το 2014.
Από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο και αρμόδιο για ζητήματα Πολιτισμού της Περιφέρειας, Δημήτρη Γρυπάρη, μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας των πολιτιστικών και τουριστικών φορέων, καθώς επίσης και για την ενεργό παρουσία της τοπικής Αυτοδιοίκησης στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να προβληθούν τα νησιά και να αποκτήσει το κάθε ένα εξ αυτών την προσωπική ταυτότητά του, που θα αποτελέσει το “διαβατήριο” για το περαιτέρω “άνοιγμα” σε τουριστικές αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, αιρετοί αλλά και υποψήφιοι του δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς και στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ενώ από το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μίλησε και ο Τάσος Αναστασίου.
Λείπει η ταυτότητα
Στόχος της παρουσίασης υπήρξε η γνωστοποίηση των δράσεων που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή τόσο για την προβολή των νησιών, όσο και για το Έτος Πολιτισμού που έχει χαρακτηρισθεί η τρέχουσα χρονιά για το Νότιο Αιγαίο, αφού όπως διευκρίνισε εξ αρχής η κα Φτακλάκη, πρόκειται για δύο πεδία που συνδέονται άρρηκτα καθώς ο επισκέπτης στο νησιώτικο χώρο εκτός του χαρακτηριστικού τοπίου – ήλιος και θάλασσα - που επιθυμεί να συναντήσει, ζητά να γνωρίσει και τον πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα του κάθε τόπου. Η αντιπεριφερειάρχης κατέστησε σαφές πως οι δήμοι του νομού, πρέπει να πραγματοποιήσουν “σκληρή δουλειά” προκειμένου να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους, καθώς επίσης και για να συγκεκριμενοποιήσουν τις δράσεις που μπορούν να προωθήσουν, ώστε με αρωγό την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να επικοινωνήσουν το τουριστικό προϊόν που διαθέτουν με ποικίλους τρόπους. Μάλιστα, η ίδια, επεσήμανε την ανάγκη να συζητήσει το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων κάθε νησιού τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδράμει στο γενικότερο σχεδιασμό καταθέτοντας προτάσεις και αιτήματα.
Σκοπός, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια παρακάτω, αποτελεί “η ανάπτυξη αγορών, η διατήρηση όσων υπάρχουν ήδη” ενώ ως μεγάλο στοίχημα υπογράμμισε “την άμβλυνση της τουριστικής περιόδου”, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως νησιά όπως η Σύρος, μπορούν να αναπτύξουν και τους δώδεκα μήνες του έτους τον Τουρισμό, αρκεί να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε επιμέρους θεματικές ενότητες όπως γαστρονομία κ.α.. Καταλυτικό ρόλο στον προαναφερόμενο στόχο, όμως, δύναται να διαδραματίσει η ουσιαστική παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι θα προγραμματίσουν δράσεις και τις τέσσερις εποχές του έτους.
Σχεδιασμός από κάτω προς τα πάνω
Απευθυνόμενη δε, προς όλους τους παρευρισκόμενους, η κα Φτακλάκη, τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πάρουν “την τύχη του Τουρισμού στα χέρια τους”, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως, απαιτείται αξιοποίηση όλων των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι να χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, διασαφηνίζοντας πως ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει “από κάτω προς τα πάνω”, επεσήμανε πως οι τουριστικές επιτροπές των δήμων οφείλουν να ενεργήσουν συστηματικά, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ένα γραφείο τουρισμού αλλά και ένας φορέας τουριστικής προβολής.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, εξήγησε ότι υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί η παρουσία σε περισσότερες εκθέσεις εγχώριες και διεθνείς, να προωθηθούν τα ταξίδια φιλοξενίας δημοσιογράφων από άλλες χώρες, αλλά και να πραγματοποιηθούν σχετικές καμπάνιες διαφημιστικές αλλά και ενημερωτικές.
Συμπερασματικά, η Ελευθερία Φτακλάκη επανέλαβε ότι “η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έχει γονατίσει τις Περιφέρειες και τους δήμους”, ωστόσο η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί συμπαραστάτης - στο μέτρο του δυνατού - στην προβολή των νησιών.
Διάλογος για συνδιαμόρφωση της πολιτιστικής ατζέντας
Όσον αφορά στο Έτος Πολιτισμού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γρυπάρης δήλωσε πως η τελική ατζέντα και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη λεπτομερώς, καθώς είναι απαραίτητη η κατάθεση προτάσεων από την πλευρά των πολιτιστικών φορέων και των Συλλόγων. Συμπληρωματικά σε όσα ανέφερε ο ίδιος, η κα Φτακλάκη σημείωσε πως πρέπει να δημιουργήσει το “πολιτιστικό καλεντάρι του το κάθε νησί” και να δημιουργηθεί επιπρόσθετα, ένα “μητρώο φορέων” ώστε να γνωρίζει συνολικά η Περιφέρεια ποιοι Σύλλογοι καθώς και ποιες ομάδες δραστηριοποιούνται αλλά και με ποιόν τρόπο.
Τόσο ο κ. Γρυπάρης, όσο και ο κ. Αναστασίου προχώρησαν σε έναν απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους στο πεδίο του Πολιτισμού, το σύνολο των οποίων σκοπεύουν να προωθήσουν και τη φετινή χρονιά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ορισμένες που χαρακτηρίστηκαν από σημαντική επιτυχία, όπως η 3η μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών στην Πάρο και την Αντίπαρο, η 3η συνάντηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Αμοργό, καθώς επίσης και δημιουργικές δράσεις για παιδιά. Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποιήθηκε ως προς την ανάδειξη διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τη σηματοδότηση μονοπατιών, την έκδοση λευκωμάτων και την αναβίωση εθίμων.
Υπογραμμίσθηκε επιπλέον, ότι στο σχεδιασμό θα δοθεί έμφαση στην προβολή των 150 ετών ζωής του ιστορικού θεάτρου “Απόλλων”, στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας καθώς όμως και στην παραγωγή μουσικού αρχείου στην Κύθνο, αλλά και στην ανάδειξη υπαίθριων μνημείων όπως στην Άνδρο.
Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε και ως προς τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των μουσείων, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Επίσης, ο κ. Γρυπάρης σημείωσε, ότι τα φώτα της Περιφερειακής Αρχής, δε θα παραλείψουν να εστιάσουν στην αξιόλογη παρουσία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, στο χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Ομίλου καθώς και σε δράσεις που θα προτείνουν οι Σύλλογοι.
Ενεργοποίηση κοινωνίας και φορέων
Επί τάπητος, τέθηκε έντονα ο προβληματισμός ως προς τη συνεργασία των φορέων της Σύρου προκειμένου να υπάρξει ένας συγκροτημένος σχεδιασμός για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που μέχρι σήμερα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβάλλει επιτακτικά τον τελευταίο χρόνο στην επικαιρότητα και το οποίο έθιξε ο πρόεδρος της Κυκλαδικής Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, Αντώνης Καρατάσος στη χθεσινή εκδήλωση, προτείνοντας στην αντιπεριφερειάρχη να δοθούν γενικές κατευθύνσεις ως προς τον τρόπο που θα συγκροτήσει την ταυτότητά της η Σύρος, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, Θάνου Φώσκολου, ο οποίος επεσήμανε πως είναι δυσάρεστο για τον τόπο να χαρακτηρίζεται σήμερα από “έλλειψη ταυτότητας”. Πρόσθεσε δε, ότι θα αποδεικνυόταν θετική ενέργεια η συνδρομή της Περιφέρειας στο πεδίο των αδελφοποιήσεων του νησιού με περιοχές στο εξωτερικό προκειμένου να αποκομίσει οφέλη το νησί.
Συνηγορώντας στη δεύτερη πρόταση του κ. Φώσκολου, η κα Φτακλάκη επαναδιατύπωσε κατηγορηματικά την πεποίθησή της, πως ο ορθός τρόπος προβολής ενός νησιού είναι οι φορείς του να συναποφασίσουν για τον χαρακτήρα του και ακολούθως, η Περιφέρεια να συνδράμει, χωρίς να υποδείξει ή να επιβάλει τα χαρακτηριστικά εκείνα που αξιολογεί ως σημαντικότερα, αφού όπως συμπλήρωσε, δεν γνωρίζει κανείς άλλος τον τόπο του καλύτερα, εκτός από όσους ζουν σε αυτόν.
Να διευρύνουν ορίζοντα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Ουσιαστική υπήρξε η παρατήρηση του κ. Αναστασίου ως προς τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού. “Να μην εγκλωβίζονται οι Σύλλογοι στον εκδηλωσιακό χαρακτήρα” που είχαν συνηθίσει να επιτελούν έως σήμερα, απηύθυνε ως μήνυμα προς τους παρευρισκομένους, εξηγώντας την ίδια στιγμή ότι μία εκδήλωση έχει στιγμιαίο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ στον αντίποδα, προτάσεις “προγραμματικού χαρακτήρα” όπως η σύνταξη ενός ιδιαίτερου βιβλίου με την τοπική πινελιά του νησιού ή κάτι ανάλογο, “ανοίγει” ευρύτερα τον ορίζοντα και διαφημίζει περισσότερο τον τόπο.
Παράλληλα, ο κ. Μακρυωνίτης, μετά από σχετικό ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδράμει η Περιφέρεια στις ενέργειες ενός Πολιτιστικού Συλλόγου, διασαφήνισε ότι η μοναδική οδός αποτελεί η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων ώστε να υπάρχει δυνατότητα έγκρισης των ανάλογων κονδυλίων που δαπανώνται.
Από την πλευρά των εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής, υπογραμμίσθηκε ακόμη και το ζήτημα της θεσμοθέτησης δράσεων, ώστε να αποκτά σταδιακά σταθερά στοιχεία το κάθε νησί, θέμα για το οποίο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Πάπιτσης, που ήταν παρών, τοποθετήθηκε αναλόγως, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη διοργάνωση του καρναβαλιού, το οποίο ισχυρίστηκε ότι πρέπει να προσλάβει χαρακτήρα ποιοτικό και όχι μαζικό, όπως έχουν διοργανώσεις σε μεγάλες πόλεις.
Προβληματισμός για την επικοινωνία των νησιών
Αξιοσημείωτη αποδείχθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου των επαγγελματιών Αιγιάλης Αμοργού, Βασίλη Σάββα που παρακολούθησε τη συνάντηση και τόνισε ως πρώτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του Τουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων, την εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης. “Για να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, πρέπει να έχουμε επικοινωνία με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να πιέζει σταθερά την κεντρική εξουσία ως προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στο νέο φορολογικό σύστημα που “τσακίζει” τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η επιβίωσή τους, έρχεται ως μία ακόμη βασική προϋπόθεση για την τουριστική πορεία των νησιών, γεγονός που επιβάλλει τη μεταφορά των αιτημάτων των επιχειρηματιών προς το κεντρικό κράτος.
Στο περιθώριο η εύκολη κριτική
Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι υψηλοί στόχοι που θέτει η Περιφερειακή Αρχή, θα επιτευχθούν μόνο στην περίπτωση που τεθεί στο περιθώριο “η καφενειακή λογική και η εύκολη κριτική” και συνυπάρξουν επιτέλους οι φορείς του τόπου σε ένα τραπέζι ουσιαστικού διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου.
Ο κ. Ρούσσος αναγνώρισε μάλιστα, πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα και απαιτείται ένα συγκροτημένο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί για την ανάκαμψή της, ζητώντας εν κατακλείδι, να μεριμνήσει ιδιαίτερα η Περιφέρεια για τη Σύρο και να σταθεί στο πλευρό της σε οποιοδήποτε επίπεδο ζητηθεί, αφού δεν υπάρχει πλέον χρόνος καθυστέρησης και χρειάζεται άμεσα ο σχεδιασμός δράσεων για την έξοδό της από την βαθιά κρίση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιώργος Χατζημάρκος: Η εποχή μας καλεί να αλλάξουμε όλοι συνήθειες και νοοτροπίες"
20 Μαρ. 2025 - 11:33 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Νέα παράταση για τη συμμετοχή των Δήμων στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών
6 Μαρ. 2025 - 8:37 - Νότιο Αιγαίο: Σε ποιο νησί θα δημιουργηθούν 200 αναρριχητικές διαδρομές
21 Φεβ. 2025 - 14:48 - Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
17 Φεβ. 2025 - 8:36 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Παράταση έως τις 21 Φεβρουαρίου για τη συμμετοχή των Δήμων στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών
13 Φεβ. 2025 - 14:27