Άκαρπες οι κληρώσεις για ανάδειξη εργολάβων στις απευθείας αναθέσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου των έργων καθαρισμού ρεμάτων στα νησιά των Κυκλάδων και εκκίνηση νέας διαδικασίας

Περαιτέρω καθυστέρηση λόγω διαδικασίας

Ένας ακόμη μήνας χωρίς να έχουν βρεθεί ανάδοχοι εργολάβοι για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, λόγω της γραφειοκρατίας, που προκύπτει από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη διαδικασία, όπως φάνηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνεδρίασή της στις 9 Δεκεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι αποφάσισε την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με το Σώμα να εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης και τα μέλη των επιτροπών για τους διαγωνισμούς στα νησιά των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται, πως για το ζήτημα των ρεμάτων και τους λόγους των καθυστερήσεων που έχουν υπάρξει, σχετικά με τους καθαρισμούς, αναλυτική ενημέρωση είχε πραγματοποιήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, την 21η Οκτωβρίου, όπου είχε επισημάνει, πως αφενός οι υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, μετά τη μετάθεση της ευθύνης των καθαρισμών στις περιφέρειες, αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση την καταγραφή των ρεμάτων και τις ανάγκες τους, αφού ελάχιστα στοιχεία είχαν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και αφετέρου, ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην οριοθέτηση των ρεμάτων, αφού στα περισσότερα ρέματα και τις κοίτες τους, έχουν πλέον κατασκευαστεί δρόμοι, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Παρ' όλα αυτά, η ΠΝΑΙ είχε προχωρήσει στην ανάθεση εργασιών καθαρισμού ρεμάτων, με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ ανά νησί των Κυκλάδων, προκειμένου να καλυφθούν οι αμεσότερες ανάγκες, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Άκαρπη η διαδικασία ολων των κληρώσεων

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κατέστη σαφές, ότι η διαδικασία της ανάθεσης μέσω κλήρωσης του αναδόχου, από το ανοικτό μητρώο εργοληπτών, απέβη άκαρπη και ως εκ τούτου, η Ο.Ε. προχώρησε στην προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Η διαδικασία αυτή αφορά στην ανάθεση καθαρισμού ρεμάτων στα νησιά Δονούσα, Πάρο, Αντίπαρο, Φολέγανδρο, Ηρακλειά, Θήρα, Νάξο, Μήλο, Σίφνο, Μύκονο, Κύθνο, Κίμωλο, Κέα, Σέριφο και Σύρο.

Όπως εξήγησε, η εκπρόσωπος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας, «πρόκειται για την περίφημη αντιπλημμυρική προστασία, ο καθαρισμός δηλαδή των ρεμάτων. Έχουμε προχωρήσει αρχικά με τις κληρώσεις για τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Αυτοί οι οποίοι κληρώθηκαν, δε δέχτηκαν να πάρουν τις εργολαβίες». Στην περίπτωση της Σύρου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο εργολάβος αρχικά δέχτηκε την εργολαβία, ωστόσο στη συνέχεια αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, με αποτέλεσμα και για τα ρέματα της Σύρου, η ΠΝΑΙ να προσφύγει επίσης στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του θέματος της Σύρου, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χατζημάρκος συμπλήρωσε διευκρινιστικά, πως «επειδή υπάρχει διαφάνεια απόλυτη, η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης γίνεται πλέον με κλήρωση από ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι εργολήπτες. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έχουν γίνει οι προσκλήσεις, έχουν μπει οι εργολήπτες και έρχεται η ώρα να αναθέσει η Δ/νση Τεχνικών Έργων. Γίνεται η προβλεπόμενη κλήρωση, την οποία δεν κάνει καν η Δ/νση, αλλά γίνεται από την Αθήνα μέσω ηλεκτρονικού αλγόριθμου και ουδείς μέχρι στιγμής, από τότε που εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος από αυτούς που έχουν προκύψει από το μητρώο έχει δεχτεί να αναλάβει έργο και να έρθει να υπογράψει».

Ασύμφορη η μετακίνηση των αναδόχων από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά

Στη συνέχεια και κατά τη συζήτηση και των αναθέσεων, με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και για άλλα νησιά των Κυκλάδων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης αναρωτήθηκε «δεν είναι περίεργο, που κανείς από όσους κληρώθηκαν σε όλους αυτούς τους διαγωνισμούς δεν ήρθε;», με τον Περιφερειάρχη να απαντά, πως «το ποσό της ανάθεσης είναι μικρό και δεν τους συμφέρει να μετακινηθούν από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Όπως εξήγησε, «αν κληρωθεί κάποιος να αναλάβει εργολαβία σε έναν τόπο στον οποίο εδρεύει, για ένα ποσό 20.000 ευρώ πηγαίνει και εκτελεί το έργο. Αν χρειάζεται να μετακινηθεί όμως σε νησί, δεν πάει κανένας για αυτό το ποσό. Ένας εργολάβος δεν θα πάει σε ένα γειτονικό νησί, διότι τα έξοδά του είναι σημαντικά. Πόσο μάλλον, αν χρειαστεί να έρθει κάποιος εργολάβος από τη Λάρισα, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, την Τρίπολη, την Καλαμάτα κλπ. Μόνο για να πάει και να έρθει στα νησιά αυτά, μαζί με τον οποιοδήποτε εξοπλισμό του και τα μηχανήματά του, δεν τον συμφέρει. Και για αυτό το λόγο δεν εμφανίζεται κανένας». Επιπλέον ανέφερε, πως η κλήρωση για εξεύρεση εργολάβου δεν γίνεται σε τοπικό επίπεδο αλλά σε ένα πανελλαδικό μητρώο. «Δεν συμφέρει κανέναν από την υπόλοιπη Ελλάδα, για 20.000 ευρώ να μετακινηθεί σε ένα νησί. Θα χρειαστεί επίσης διαμονή, φαγητό, δωμάτια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματά του. Δεν τους συμφέρει».

Επίσης, ο κ. Ντουνιαδάκης ρώτησε επίσης, αν η πρώτη διαδικασία της κλήρωσης ήταν αναγκαία, εφόσον έως ότου κηρυχθούν άκαρπες οι διαδικασίες των κληρώσεων, είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα όταν πλέον θα αποδώσει αναδόχους η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, να είναι ίσως αργά χρονικά για τους καθαρισμούς, με τους εκπροσώπους των Δ/νσεων Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΝΑΙ να του απαντούν πως προηγείται η διαδικασία της κλήρωσης, υποχρεωτικά.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο σύμβουλος, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, στην παρέμβασή του τόνισε, πως οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, όσον αφορά στον τρόπο που θα καθαριστούν τα ρέματα από τους αναδόχους, καθώς ο λάθος καθαρισμός ενός ρέματος, μπορεί να αποβεί περισσότερο καταστροφικός, στην εκδήλωση κακοκαιρίας, απ' ότι αν το ρέμα δεν είχε καθαριστεί καθόλου.