Ανάμεσα στις «πρωταθλήτριες» της ανακύκλωσης η Σύρος

  • Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Ως ένας από τους Δήμους που παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης βραβεύτηκε προχθές το πρωί σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, ο Δήμος προκρίθηκε μεταξύ των ελληνικών φορέων που παρουσίασαν τις υψηλότερες κατά κεφαλή επιδόσεις στην ανακύκλωση, μια βράβευση την οποία και μοιράζεται με όλους τους κατοίκους του νησιού που έχουν εντάξει την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους.

Η βράβευση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, από το ΥΠΕΚΑ και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ενώ τα βραβεία επέδωσαν ο Υπουργός αναπληρωτής ΠΕ.Κ.Α, κ. Σ. Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Μ. Ευαγγελίδου και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.ΑΝ, κ. Ι. Αγαπητίδης. Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ. Γ. Δεκαβάλλα.

Εκτός από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, για την επιτυχημένη έως σήμερα δράση τους βραβεύθηκαν η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α) Χανίων και οι Δήμοι Βόλου, Εμμανουήλ Παππά Σερρών, Καλαμάτας, Κηφισιάς και Λειψών.

Στις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ είναι η προώθηση της ανακύκλωσης με στόχο η εναλλακτική διαχείριση να φτάσει στο 27% μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, πέρα από την αναθεώρηση των σχεδιασμών για τη θεσμική υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, το Υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους ποσοτικής και ποιοτικής αναβάθμισης της ανακύκλωσης όλων των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, που έχουν σημαντικά πληγεί από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης η επέκταση της εφαρμογής της χωριστής συλλογής του γυαλιού, αλλά και η στοχευμένη επέκταση της ανακύκλωσης συσκευασιών.