Αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στη Σύρο

Νέα πρόσωπα και νέες συμμαχίες

Αυτοδιοικητικές εκλογές σε χρονικό ορίζοντα 5μηνου, που δεν φαίνεται να αλλάζουν και πολλά, τουλάχιστον ως προς την πολιτική νοοτροπία των συμμετεχόντων, καθώς οι διαδικασίες των προεκλογικών ζυμώσεων, συμφωνιών και αναγκαίων για τη νίκη συμμαχιών έχουν φτάσει στην κορύφωση τους, με κοινό ζητούμενο όλων την εκλογή.

Κατόπιν της πλέον ηχηρής πολιτικής απόφασης του Γ. Δεκαβάλλα για αποχώρηση του από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας της πρωτεύουσας του νομού, όλες οι λοιπές ενέργειες, που εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει, αφορούν στην ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων μέσω συνεργασιών και συμπράξεων.

Πλήθος οι πληροφορίες, άλλοτε εμπιστευτικές, άλλοτε σκοπιμότητας και άλλοτε με σκοπό τον αποπροσανατολισμό, κάνουν λόγο για προσχωρήσεις ή αποχωρήσεις ατόμων από τους συνδυασμούς, με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία κλίματος που θα εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες των εμπλεκομένων.

Αλλάζει ο χάρτης υποψηφιοτήτων στη Σύρο

Η ανάδειξη του Ανδρέα Γιαλόγλου ως διαδόχου του Γ. Δεκαβάλλα στην ηγεσία του δημοτικού συνδυασμού, σηματοδοτεί την μετάβαση σε μία νέα κατάσταση, τόσο εξ αιτίας του νεαρού της ηλικίας του, όσο και κατόπιν της μονοκρατορίας του απερχόμενου Δημάρχου, διαφοροποιώντας την δεδομένη εικόνα περί των Δημοτικών πραγμάτων της Σύρου.

Μέχρι στιγμής θετικά διακείμενα προς το νέο πρόσωπο εμφανίζονται τα στελέχη του συνδυασμού, που δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξη τους, ακόμα και όσοι διατηρούσαν επιφυλάξεις ή είχαν δηλώσει προσχώρηση σε άλλο συνδυασμό, μεταπείστηκαν και παραμένουν «πιστοί», με την απόφαση τους αυτή να προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς πρόκειται για άτομα που προηγούνται στους σταυρούς προτίμησης.

Το στοίχημα που πρέπει τώρα να κερδηθεί είναι στο κατά πόσον οι παλαιοί αυτοδιοικητικοί , με τους λάθος χειρισμούς, τις αμφιβόλου νομιμότητας ενέργειες και την παλιοκομματική νοοτροπία μπορούν να αλλοιώσουν την εικόνα ανανέωσης που δικαιούται να προωθήσει ο κ. Γιαλόγλου, αλλά και ενός νέου ήθους διοίκησης και πολιτικής συμεπριφοράς.

Ήδη υπήρξαν θετικές αντιδράσεις στην εκλογή Γιαλόγλου και από την πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης, που και αυτή ταλανίζεται από τους λάθους χειρισμούς του επικεφαλής της, όπως το θέμα τέθηκε στις συναντήσεις των στελεχών της.

Γεγονός πλέον θεωρείται η σύμπτυξη των δυνάμεων των δύο συνδυασμών, με τα στελέχη της παράταξης της μειοψηφίας να προσχωρούν στον συνδυασμό της πλειοψηφίας υπό τον Α. Γιαλόγλου, χωρίς όμως να γίνεται αποδεκτή, εκ μέρους των περισσοτέρων συμβούλων, η παρουσία στον συνδυασμό του επικεφαλής Γ. Πάπιτση, εκτός εάν επέλθη αλλαγή κατόπιν άσκησης έντονων πιέσεων.

Στο άλλο μέτωπο των υποψηφιοτήτων, που αφορά στην πρόθεση του πρώην Νομάρχη Δ. Μπάιλα να διεκδικήσει τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις, σύμφωνα με τα όσα διακριτικά διαρρέουν, καθώς η δημιουργία του νέου σχήματος τον οδηγεί στην απόσυρση του από την εκλογική αναμέτρηση, γεγονός που όμως δεν τον εκθέτει καθώς ούτε είχε προβή σε επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, πόσο μάλλον δε της απόφασης αποχώρησης του.

Έμπρακτη στήριξη

Σε μία κίνηση έμπρακτης στήριξης προς τον Α. Γιαλόγλου, προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Ν. Αλμπανόπουλος, παραχωρώντας του έως τις εκλογές την θέση του Αντιδημάρχου προκειμένου να εξοικειωθεί με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που πρόκειται να διεκδικήσει.

Στην ανακοίνωση της πρόθεσης του αυτής ο Ν. Αλμπανόπουλος αναφέρει «Τις προηγούμενες μέρες η δημοτική πλειοψηφία επέλεξε τον Ανδρέα Γιαλόγλου υποψήφιο για τις δημοτικές εκλογές. Πιστεύω ότι ο Ανδρέας έχει τις γνώσεις, το ήθος, τη θέληση για προσφορά αλλά και την εμπειρία -μέσα από τη δουλειά του στη Διαχειριστική Αρχή και την τριετή ήδη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο- να ηγηθεί του Δήμου προς όφελος του τόπου μας και των κατοίκων του.

Έχει επίσης κατακτήσει την εμπιστοσύνη των μελών του συνδυασμού που μετείχαν στη διαδικασία επιλογής -και ασφαλώς και τη δική μου. Για αυτό και τον στηρίζω, όπως θα στήριζα το Μιχάλη Ζουλουφό, αν εκείνος είχε επιλεγεί.

Επί τέσσερα έτη ως Αντιδήμαρχος πρώτα Ερμούπολης, κατόπιν Σύρου-Ερμούπολης, άλλα τρία χρόνια παλιότερα ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, απέκτησα εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων και αντιλήφθηκα από πρώτο χέρι το «χάος» που χωρίζει την αντίληψη για τη διαχείριση των δημοτικών θεμάτων που έχει κάποιος που βρίσκεται από έξω, με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει εκείνος που καλείται να διοικήσει έναν τόσο περίπλοκο οργανισμό, με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες ενός δήμου έδρας νομού. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο, όπως είναι η τριετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε, η οποία επιπλέον συνέπεσε με τις μεγάλες αλλαγές του Καλλικράτη.

Συζητώντας με τον Ανδρέα, συμφωνήσαμε ότι αυτή η εμπειρία, η διοίκηση από τη θέση του Αντιδημάρχου, θα είναι για εκείνον πολύτιμο προσόν αν κληθεί να ηγηθεί του Δήμου την επόμενη πενταετή θητεία, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιδημάρχου και, με τη συμφωνία του Δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, να οριστεί Αντιδήμαρχος ο Ανδρέας Γιαλόγλου. Έτσι, ο Ανδρέας θα αξιοποιήσει τους επόμενους μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο ώστε να ενημερωθεί για κάθε τι και να προετοιμαστεί καλύτερα για το δύσκολο καθήκον που θα τον περιμένει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Συμφωνήσαμε ακόμα ότι η καλύτερη στιγμή για την αλλαγή θα είναι το τέλος Ιανουαρίου 2014, αφού και εκείνος πρέπει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του στη Διαχειριστική Αρχή, και εγώ στο Δήμο.

Την απόφασή μου αυτή δεν την έλαβα εύκολα, γιατί αισθάνομαι υποχρέωση να μην παραιτούμαι από εκεί που έχω εκλεγεί ή οριστεί. Για αυτό εξάλλου ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος θα εξακολουθήσω ως την τελευταία μέρα της θητείας μας να κάνω αυτό που θεωρώ καθήκον μου απέναντι στους δημότες που με έχουν εκλέξει».

«Χρήσιμη χειρονομία»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Α. Γιαλόγλου από την κίνηση του Ν. Αλμπανόπουλου, τον οποίον ευχαριστεί και δημοσίως, δηλώνοντας πως πρόκειται για μία «εξαιρετικά γενναιόδωρη χειρονομία, η οποία είναι και άκρως χρήσιμη τόσο για την παράταξη, όσο και για το πρόσωπό μου και αποδεικνύει έμπρακτα τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος συμβάλλει στη νέα προσπάθεια. Η απόφασή του θα μου δώσει την απαιτούμενη εμπειρία που θα βοηθήσει σε μία ομαλή μετάβαση στην περίπτωση που κερδίσουμε τις εκλογές ενώ αναδεικνύει ο ίδιος το τεράστιο αίσθημα ευθύνης που φέρει ως αιρετός και πολιτικό πρόσωπο που συνεισφέρει στη δύσκολη στιγμή του τόπου».

Στην πιθανότητα, αυτή η ανάληψη ευθυνών λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση, να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις εάν προκύψουν στοιχεία λάθος χειρισμών ή κακής πολιτικής διαχείρισης θεμάτων που αφορούν στο σύνολο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ο Α. Γιαλόγλου εμφανίζεται έτοιμος να το ρισκάρει, θεωρώντας πως «εντός τριών μηνών (από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος της θητείας) δεν περιμένει κανείς να λυθούν ζητήματα που χρονίζουν. Συνεπώς, θα το ρισκάρω».