Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Γ. Μαραγκού

«Νέοι με όραμα και γνώση»

Τις θέσεις και την πολιτική που θα ακολουθήσει αναλύει ο υποψήφιος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, δίνοντας απαντήσεις τόσο για το προφίλ της πολιτικής που πρεσβεύει, όσο και για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Συστήνοντας τον συνδυασμό του ανέφερε πως: «Ο συνδυασμός μας εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σύρου και θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους συμπολίτες μας, να τους δώσουμε μία προοπτική, μία ελπίδα και ένα όραμα που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Ο συνδυασμός μας, αποτελείται από ανθρώπους που διακρίνονται για την ποιότητα, το ήθος, την γνωστική, επιστημονική και επαγγελματική τους επάρκεια, ο καθένας στο αντικείμενο του. Όλα αυτά, μαζί με τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, δημιουργούν το τεκμήριο της ικανότητας και της προοπτικής ώστε να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι ο συνδυασμός μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που μέχρι σήμερα γνώριζαν».

Ποια ακριβώς είναι η διαφορά που έχετε να αντιτάξετε απέναντι στους συνυποψηφίους σας;

«Βλέποντας τους 31 υποψηφίους που έχουμε ανακοινώσει και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και μία δεύτερη ομάδα με άλλους 30 υποψηφίους, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η στελέχωση του συνδυασμού μας, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την ποιότητα των υποψηφίων μας, είναι πρωτοφανής. Είναι η πρώτη φορά που τόσοι νέοι και αξιόλογοι συμπολίτες μας συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια και σε συνδυασμό με το όραμα το οποίο έχουμε, αλλά και την πολιτική βούληση, όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν τον τόπο μας να βρει μια κατεύθυνση και να αποκτήσει επιτέλους έναν αναπτυξιακό βηματισμό, που δυστυχώς σήμερα δεν έχει. Είναι μία δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου όλοι βιώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, των μνημονίων, της τρόικας που είναι στην καθημερινότητα μας, όμως αυτά δεν θα πρέπει να αποτελούν την μόνιμη δικαιολογία και επωδό για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νησί μας».

Άρα δεν είστε της πολιτικής λογικής που στρέφεται κατά των μνημονιακών πολιτικών, αλλά η πρόταση σας είναι στον αντίποδα ακριβώς, δηλαδή να παλέψετε την κατάσταση από μέσα;

«Αυτή είναι η δική μας πολιτική ιδεολογία. Πιστεύω ότι πρέπει να αυτοργανωθούμε. Οι μηχανισμοί τοπικά στο νησί μας, από την κοινωνία και από την επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δείξουμε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα και να αντιστρέψουμε το κλίμα, το οικονομικό αλλά και από πλευράς ψυχολογίας, που υπάρχει σήμερα στο νησί».

Πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η αυτοργάνωση, με κάποιον επικεφαλής, με κάποιον ηγέτη, με κάποιον αρχηγό, καθώς το αυτοργανωτικό όραμα είναι τελείως διαφορετικό.

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια μεταξύ μιας ομάδας 10 ανθρώπων, αυτό ακριβώς πιστέψαμε. Άρα επειδή δεν έχουμε να περιμένουμε ιδιαίτερα πράγματα από το κεντρικό κράτος, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει, θα πρέπει εμείς να συστρατευθούμε, να ενεργοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία να μπορέσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αυτή μας η προσέγγιση είναι ρεαλιστική, διότι τα παραδείγματα είναι πολλά και απτά δίπλα μας».

Καλώς ή κακώς, ο κάθε πολίτης έχει κάποιες πολιτικές καταβολές, κάποια συγκεκριμένη πολιτική πεποίθηση. Ειδικά στις κλειστές κοινωνίες, είναι γνωστό από ποιόν χώρο προέρχεται ο κάθε ένας. Στη προεκλογική αυτή περίοδο έχουμε δει άπαντες οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι να κατεβαίνουν ανεξάρτητοι. Αποποιείστε τις ρίζες σας τις πολιτικές ή είναι τακτική προεκλογική;

«Δεν αποποιούμαι τίποτα, διότι δεν έχω να αποποιηθώ τίποτα και γι’ αυτό μιλούν τα γεγονότα. Προσωπικά εγώ, όχι απλώς δεν ήμουν οργανωμένος, αλλά δεν ήμουν ούτε απλά γραμμένος σε οποιαδήποτε τοπική οργάνωση κάποιου κόμματος. Αυτό από μόνο του δείχνει κάποια πράγματα. Το ίδιο ισχύει και με την συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων του συνδυασμού. Αυτό το λέω δεδομένου ότι πολλοί άλλοι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί, είτε επικεφαλής συνδυασμών, είχαν μία μακρά και επίσημη πορεία και παρουσία σε σχέση με κόμματα και κομματικούς μηχανισμούς. Εμείς το διατρανώνουμε ευθαρσώς και εκ των πραγμάτων μπορούμε και να το τεκμηριώσουμε».

Στον συνδυασμό του κ. Γιαλόγλου είδαμε, να βγάζει στη πρώτη ομάδα υποψηφίων που ανακοίνωσε, πολύ γνωστά πρόσωπα, που επί χρόνια έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θεωρείτε ότι είναι αρνητικό ή θετικό;

Να περιμένουμε αντιστοίχως και από εσάς εξίσου γνωστά ονόματα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης;

«Δεν θα ήθελα να είμαι μηδενιστής. Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν διαγράψει μια πορεία στον θεσμό της αυτοδιοίκησης και η όποια παρουσία τους, με τα θετικά ή αρνητικά, είναι σεβαστή. Πολλοί από τον χώρο της αυτοδιοίκησης έχουν διαγράψει μια πορεία, έχουν κάνει έναν κύκλο και μερικοί από αυτούς τον έχουν κλείσει. Εάν οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει κλείσει ο κύκλος τους, αυτό είναι αρνητικό για τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία. Από τους όποιους παλιότερους και εμπειρότερους υποψηφίους, εάν και εφόσον ακόμα μπορούν να προσφέρουν, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρίας τους. Από εκεί και πέρα οι νέοι άνθρωποι, που έχουν όραμα, έχουν πρωτοβουλίες, νέες ιδέες, έχουν την επιστημονική γνώση και την κουλτούρα, θα πρέπει να τραβήξουν το κάρο και να βοηθήσουν τον τόπο μας να διαφοροποιηθεί και να ξεκολλήσει από την στασιμότητα και από την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα σας, εστιάζεται περισσότερο τεχνοκρατικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το νησί. Κατά πόσον αυτή η τεχνοκρατική αντίληψη, αυτή λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι εφικτή, γιατί η υλοποίηση τεχνοκρατικών οραμάτων χρειάζεται μία άνεση πόρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άνεση κρατικών πόρων, καθώς έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα. Άρα πρέπει να έχουμε παραγόμενους πόρους, με λειτουργίες τέτοιες που να αποδώσουν ανταποδοτικά, γιατί όλοι οι δήμαρχοι εκτίθενται ακριβώς στο ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα τους. Πόσο ουτοπικά ή πόσο εφαρμόσιμα είναι αυτά τα προγράμματα τελικά;

«Το πρόγραμμα μας είναι και ρεαλιστικό και κοστολογημένο και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας από αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι μέχρι σήμερα αιρετοί παλαιάς κοπής, λειτουργούσαν ως τροχονόμοι δημοσίου χρήματος. Όταν τις εποχές των παχιών αγελάδων το κεντρικό κράτος μοίραζε αφειδώς πόρους, οι άνθρωποι αυτοί είχαν την οικονομική ευχέρεια να ασκήσουν πολιτική, επιτυχημένη ή αποτυχημένη αυτό κρίνεται, και ουσιαστικά να υλοποιούν έργα χωρίς τη βάσανο ή τον προβληματισμό για το που θα βρουν τους πόρους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να στραφούμε εμείς σε μοντέλα δημιουργίας πλούτου και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Εστιάζουμε κυρίως σε πόρους από την Ε.Ε. και εκεί ως Δήμος θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί, επειδή το περιβάλλον που ισχύει στην διεκδίκηση κοινοτικών πόρων είναι ανταγωνιστικό. Άρα θα πρέπει αν είμαστε έτοιμοι να ωριμάσουμε γρήγορα έργα και υποδομές που θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε και να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μας αναλογεί. Άρα η πρώτη πηγή που θα στραφούμε είναι η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, το δεύτερο κομμάτι είναι η αξιοποίηση κάποιων σύγχρονων εργαλείων τα οποία είναι διαθέσιμα και Δήμοι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν κατά τεκμήριο, μιλάμε για τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μέχρι σήμερα και αυτό είναι κάτι άγνωστο και δεν χρησιμοποιείται. Η τρίτη δυνατότητα είναι η αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε χρήμα στο νησί και να γίνουν στρατηγικές επενδύσεις, με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ώστε να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούμε ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα υποδομών, έργα στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα το νησί μας να καταφέρει να μπει σε μία αναπτυξιακή τροχιά».

Στρέφεστε ευθεία προς τους ιδιώτες. Όλο το τελευταίο διάστημα αυτή η προσπάθεια από το κεντρικό κράτος να εντάξει ιδιώτες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής, βαπτίζοντας το ως επένδυση, ανάπτυξη ή με τις συμπράξεις, είτε με τις παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου έχει συναντήσει ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τον πολύ κόσμο. Αυτό δεν σας φοβίζει ότι μπορεί αντίστοιχα να αντιδράσει και ο κόσμος εδώ σε μία τέτοια προοπτική;

«Δεν με φοβίζει. Πράγματι κάποιους μπορεί να τους ξενίζει αυτό, δεδομένου ότι κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ή να ισχυριστούν ότι μιλάμε για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας ή του νησιού μας. Η όποια επένδυση πρέπει να δημιουργηθεί με όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες θα σέβονται την κοινωνία και τους κατοίκους αυτού του νησιού. Φυσικά και ο οποιοσδήποτε επενδυτής για να επενδύσει τα χρήματα του θα θέλει να ξέρει ότι αυτή η επένδυση είναι ανταποδοτική και μπορεί να κερδίσει. Αυτό το πάντρεμα και αυτός ο συνδυασμός για να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να είναι επιτυχής. Αυτή η φιλοσοφία μας και η στρατηγική θα πρέπει επικοινωνηθεί σωστά με τον κόσμο, να διαβουλευτούμε, να δημιουργηθεί μία επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, στην οποία θα συμμετέχουν αιρετοί παράγοντες από τον Δήμο, υπηρεσιακοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες ώστε να συναποφασίσουμε με βάση τα πλεονεκτήματα του νησιού μας, αλλά και μία διακριτή αναγνωρισιμότητα που θέλουμε να προβάλλουμε προς τα έξω, ώστε αυτές οι επενδύσεις που θα συναποφασιστούν, θα σχεδιαστούν, θα ωριμάσουν και θα υλοποιηθούν με έναν τρόπο που για το νησί θα υπάρχει όφελος».

Απέρχεται μία δημοτική αρχή, μετά από πάρα πολλά χρόνια παρουσίας στη διοίκηση του Δήμου, αφήνοντας πίσω κάποιες εκκρεμότητες. Ο επόμενος Δήμαρχος θα κληθεί να διαχειριστεί μία κατάσταση αρκετά δύσκολη. Πόσο θα σας επιτραπεί να εφαρμόσετε άμεσα το πρόγραμμα σας ή θα σας πάρει ο χρόνος για να κλείσετε παλιές «τρύπες»;

«Η εικόνα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη και ευδιάκριτη από τώρα. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και επισήμως, ότι εφόσον είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή, το πρώτο το οποίο θα κάνουμε είναι μία αναλυτική και ακριβής καταγραφή αναφορικά με το τι παραλαμβάνουμε. Κατά καιρούς έχουν βγει στην επιφάνεια προβλήματα, εκκρεμότητες, ζητήματα με μία σειρά από έργα, που εάν δεν ξεκαθαριστούν λειτουργούν ως τροχοπέδη, ως βαρίδι στον οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πρέπει να ξέρουμε την αφετηρία απ’ όπου ξεκινάμε, τι παραλαμβάνουμε. Χωρίς εκδικητικότητα προς πρόσωπα, αυτό που θα επιδιώξουμε είναι το αυτονόητο, να ξέρουμε που βαδίζουμε. Άρα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έναν οικονομικό και έναν διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος θα εκτείνεται και στην προ του «Καλλικράτη» περίοδο, ώστε να διαπιστωθεί εάν και εφόσον υπάρχουν ζητήματα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης ή κατασπατάλησης δημόσιων πόρων και από εκεί και πέρα να πάρουν τον δρόμο τους. Δεν θέλω να υπαινιχθώ κάτι για την απερχόμενη δημοτική αρχή, από την άλλη όμως δεσμεύομαι απέναντι στον Συριανό δημότη ότι θα σεβαστούμε και το τελευταίο του ευρώ».

Απευθύνετε το μήνυμα αυτό προς τους δημότες της Σύρου, το οποίο θα τους πείσει ότι είσαστε η καλύτερη επιλογή.

«Πραγματικά πρεσβεύουμε κάτι το νέο, το διαφορετικό και δεν διεκδικούμε την αρνητική ψήφο των συμπολιτών μας. Εμείς διεκδικούμε την θετική ψήφο. Πρέπει και φιλοδοξούμε ότι θα πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι έχουμε πρόγραμμα, όραμα, στόχους και τα πρόσωπα να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με έναν λόγο απλό , σαφή και κατανοητό, να κοιτάξουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να τους πείσουμε γι’ αυτό το οποίο πρεσβεύουμε. Αυτό το οποίο μας ενεργοποίησε είναι η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς και αγάπης για τον τόπο μας και αυτή τη φορά οι συμπολίτες μας που είναι υποψιασμένοι, θα πρέπει ήρεμα, νηφάλια και ψύχραιμα να επιλέξουν τι είναι το καλύτερο για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για μας τους ίδιους. Ο κόσμος είναι πλέον ώριμος και πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα μπορέσει να συγκρίνει και να αντιληφθεί ποιοι πρεσβεύουν πράγματα που είναι προς όφελος του τόπου μας και ποιοι ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το παλιό, το φθαρμένο και η παρουσία τους στα κοινά διέπεται από τη διάθεση να εναγκαλιστούν με την καρέκλα και να μην την αφήσουν. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της καρέκλας. Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει λίγο καλύτερα».

Αναφερθήκατε ευθέως στους συνυποψηφίους σας με βολές προς πάσα κατεύθυνση. Έτσι και αλλιώς τα πρόσωπα που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο είναι άνθρωποι που δεν έχουν «βαριά» εμπλοκή με τα κοινά και από την άλλη, όλοι δηλώνουν ακριβώς το ίδιο, ότι είναι η νέα πρόταση, η άφθαρτη, ενώ μιλήσατε και για εναγκαλισμούς με καρέκλες. Το κάνετε πιο συγκεκριμένο;

«Θα πρέπει ο κάθε ένας αυτό το οποίο ισχυρίζεται να μπορεί και να το υποστηρίζει. Εμείς και εκ του επικεφαλής, αλλά και εκ των υποψηφίων συμβούλων προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι είμαστε πραγματικά κάτι το νέο. Τώρα βλέπουμε άλλους συνδυασμούς ότι λειτουργούν με την λογική «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Υπάρχει κάτι το φρέσκο που είναι μπροστά και μία πλειάδα υποψηφίων που κάποιοι από αυτούς έχουν ξεπεράσει και τα τριάντα χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω λοιπόν ότι ο κόσμος εύλογα βγάζει το συμπέρασμα για το ποιοι είναι πραγματικά οι καινούργιοι συνδυασμοί, ποια είναι τα καινούργια πρόσωπα και επειδή έχει και κρίση και άποψη μπορεί και να αξιολογήσει και θα κάνει τις επιλογές του στην κάλπη. Δεν θα ήθελα να προσωποποιήσω βολές προς το πρόσωπο κάποιου υποψηφίου».

Αυτό επειδή είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ή να περιμένουμε σκληρότερη αντίδραση όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες;

«Εμείς θα έχουμε θετικό λόγο. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει προτάσεις και να πειστεί για αυτές, για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να σηκώσουμε τους τόνους, διότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον πολιτικό πολιτισμό που θα πρέπει να υπάρχει στον προεκλογικό αγώνα, ούτε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τα άγχη και τις αγωνίες του κόσμου. Τι θα πράξουν άλλοι συνδυασμοί δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω».

Θα σηκώσετε το γάντι;

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση μας ρίξουν το γάντι, βεβαίως και το σηκώσουμε».