Επιχειρηματίες του κλάδου μιλούν για το μεγάλο έλλειμμα εκπροσώπησης των ξενοδόχων σε όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις για τον τουρισμό στο νησί

Σύρος: Αναγκαιότητα η δημιουργία Ένωσης Ξενοδόχων

Κανένα περιθώριο αδράνειας με φόντο το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγικούς φορείς και Δήμο

Το τεράστιο έλλειμμα της εκπροσώπησης του κλάδου των ξενοδόχων στη Σύρο, σε όσες κινήσεις γίνονται για την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καταγράφηκε πρόσφατα ξανά, κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας για τον τουρισμό, ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και παραγωγικούς φορείς (Επιμελητήριο Κυκλάδων, Εμπορικός Σύλλογος, Τερψιχόρη, Ένωση Καταλυμάτων).

Εδώ και αρκετά χρόνια η Σύρος – σε αντίθεση με όλα τα άλλα Κυκλαδονήσια – συνεχίζει να πορεύεται χωρίς Ένωση Ξενοδόχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απουσία της “φωνής” του κλάδου στις συζητήσεις που γίνονται κατά κύριο λόγο στην Τουριστική Επιτροπή, για την ανάπτυξη του τόπου.

Συγκεκριμένα, εκκωφαντική ήταν η απουσία των ξενοδόχων κατά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Κουταβά να επισημαίνει το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει στο νησί, αφού η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών με τον τουρισμό, δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει και τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι σχετικές τουριστικές επενδύσεις που γίνονται στη Σύρο, καθώς και η δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε όλη την έκτασή της και ειδικότερα στην Ερμούπολη με τη διάσωση κτηρίων, αλλά και στην περιφέρεια, η φιλοδοξία ανάπτυξης μονάδων με μεγάλο αριθμό ποιοτικών κλινών, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια αδράνειας στους επιχειρηματίες, οι οποίοι χρήσιμο είναι να σπεύσουν να δημιουργήσουν μία Ένωση Ξενοδόχων.

Για τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα, μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, τονίζοντας πως στα βήματα και τις συζητήσεις για οργανωμένη προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να λείπει ο κλάδος.

Ως εκ τούτου, οι ξενοδόχοι της Σύρου καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την ίδρυση μίας νέας Ένωσης που θα έχει ουσιαστική οντότητα, μεταφέροντας κάθε φορά τις προτάσεις, τα αιτήματα και τις θέσεις του κλάδου στη διευρυμένη Τουριστική Επιτροπή που δημιουργείται, βάσει του στρατηγικού σχεδίου που εκπόνησε η Toposophy για τη Σύρο.

Αντιγόνη Μπερζάουι, Castro Syros

Σαφής είναι στο μήνυμα που εκφράζει η ιδιοκτήτρια του νέου ξενοδοχείου Castro Syros στην Ερμούπολη, Αντιγόνη Μπερζάουι σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μίας Ένωσης Ξενοδόχων στο νησί για να εκπροσωπείται ο κλάδος συλλογικά σε κάθε συζήτηση που γίνεται και αφορά την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

“Χρειάζεται να δημιουργηθεί μία Ένωση γιατί στο νησί υπάρχει ανάπτυξη και γίνονται επενδύσεις. Ο κλάδος των ξενοδόχων πρέπει να εκπροσωπείται σε όλα τα συλλογικά όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις για τον τουρισμό. Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει ενεργοποίηση των ξενοδόχων και να δημιουργηθεί αυτή η Ένωση και το προτείνουμε από την πλευρά μας”, αναφέρει στην εφημερίδα, τονίζοντας παράλληλα πως, “κάνουμε μία προσπάθεια όλοι για τη Σύρο και την τουριστική ανάπτυξή της και θα πρέπει εκπροσωπείται ο κλάδος. Είναι η ώρα να υπάρξει θετική εξέλιξη”.

Αρτέμης Μαυρικάκης, “Παλλάδιον”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του ιδιοκτήτη του γνωστού ξενοδοχείου “Παλλάδιον” στη Σύρο, Αρτέμη Μαυρικάκη, ο οποίος επισημαίνει το μεγάλο έλλειμμα εκπροσώπησης του κλάδου. “Δυστυχώς δεν υπάρχει Ένωση Ξενοδόχων. Υπήρξε απόπειρα παλαιότερα να δημιουργηθεί Ένωση, αλλά δεν έγινε κάτι. Το νησί προχωρά όμως και τα ξενοδοχεία πρέπει να εκπροσωπούνται συλλογικά”, παρατηρεί σχετικά, κάνοντας αναφορά παρακάτω στους λόγους που κατέστη άκαρπη η όποια προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης μίας νέας Ένωσης για το νησί. “Υπάρχουν τα ξενοδοχεία στην Ερμούπολη και τα ξενοδοχεία στα χωριά. Υπάρχει διαφορετική στόχευση ίσως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο και για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τη σεζόν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτό συνέβαινε πάντοτε και το γνωρίζω καθώς συμμετείχα και στην αρχική Ένωση Ξενοδόχων”, προσθέτει χαρακτηριστικά, λέγοντας όμως πως σήμερα, το νησί πρέπει να προχωρήσει. “Όμως συμφωνώ πως πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά. Σίγουρα είναι έλλειμμα να μην εκπροσωπείται ο κλάδος. Συμφωνώ. Η άποψή μου είναι πως θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μία Ένωση Ξενοδόχων με ουσιαστικό ρόλο. Να ξέρει όποιος θέλει που θα απευθύνεται για υπηρεσίες στα ξενοδοχεία όπως για παράδειγμα η φιλοξενία δημοσιογράφων ή ό,τι άλλο υπάρχει ως ανάγκη. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να παλέψουμε όλοι συλλογικά”.

Ιωάννα Μαραγκού, “Διογένης”

Άκρως απαραίτητη κρίνει τη δημιουργία Ένωσης Ξενοδόχων και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Διογένης”, Ιωάννα Μαραγκού που δραστηριοποιείται στην παραλία της Ερμούπολης.

“Είναι απαραίτητο να υπάρξει Ένωση Ξενοδόχων, διαφορετικά ο καθένας πορεύεται μόνος του. Υπάρχει άλλη δυναμική όταν ο κλάδος διαθέτει έναν εκπρόσωπο για όσα απασχολούν τον κλάδο και βέβαια για την ανάπτυξη της Σύρου. Είναι απαραίτητο να γίνει γιατί νομίζω πως η Σύρος είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που θέλει να αναπτυχθεί τουριστικά και δεν έχει Ένωση Ξενοδόχων”, υπογραμμίζει, επισημαίνοντας παρακάτω πως το νησί δεν μπορεί να μείνει στον αυτόματο, όταν διαφαίνεται μία σημαντική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και η Σύρος να έχει μακροχρόνιο όφελος.

“Άλλη δυναμική έχει μία μεμονωμένη φωνή στα συλλογικά όργανα και άλλη φυσικά ένας Σύλλογος, μία Ένωση. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη αυτή την εξέλιξη και να ξεκινήσουμε εκ του μηδενός για κάτι σωστό. Δυστυχώς είναι πολλά χρόνια που η Σύρος δεν έχει Ένωση. Πρέπει να σκεφτούμε ότι τίποτα δεν είναι στον αυτόματο στο νησί. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα έχουμε δουλειά, θα έχουμε και αύριο. Το νησί δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του”, συμπληρώνει σε απόλυτο τόνο, λέγοντας τέλος πως, “σοβαρή οργάνωση, συνεργασία και διάλογος ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει. Όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν την κοινή λογική στο νησί”.

Ιάκωβος Αρβανίτης, Alkyon Hotel

Τα παραπάνω συμμερίζεται και ο τελευταίος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου που υπήρξε προ ετών στο νησί, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου για κάτι νέο.

“Η Ένωση ήταν μία συνύπαρξη και συνεργασία με κυριότερο σκοπό την προβολή. Παράλληλα υπήρχε και η προσπάθεια για προάσπιση των συμφερόντων. Με την πάροδο των ετών τα πράγματα άλλαξαν και μέσω του διαδικτύου η κάθε επιχείρηση έχει δημιουργήσει τη δική της προσέγγιση στην τουριστική αγορά. Κατά ένα τρόπο μειώθηκε το ενδιαφέρον της συνεργασίας και της από κοινού δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει πανελλαδικά. Έχει μειωθεί σημαντικά η δυναμικότητα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Δηλαδή υπάρχουν αλλαγές στην τουριστική αγορά”, αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, μιλώντας παρακάτω για τη Σύρο.

“Από την άλλη πλευρά στη Σύρο έχουμε ιδιαιτερότητα. Όταν αποφάσισα να φύγω από την προεδρία της Ένωσης έκανα τρεις γενικές συνελεύσεις για να παραδώσω και κανείς δεν ενδιαφερόταν να αναλάβει”, υπενθυμίζει, επισημαίνοντας όμως πως παρόλα αυτά, “συμφωνώ απόλυτα να δημιουργηθεί μία Ένωση και είχαμε κάνει ξανά προσπάθεια. Λειτούργησε για τρία χρόνια και μετά τίποτα”.

Βέβαια, συμπληρώνει πως η νέα Ένωση θα πρέπει να έχει στιβαρή παρουσία. “Αν υπάρξει Ένωση πρέπει να μην είναι σύλλογος – σφραγίδα, αλλά να έχει οντότητα, παρουσία και αξιοπρέπεια. Να υπογράφει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και να υπάρχουν από πίσω σαράντα συνάδελφοι που υποστηρίζουν. Αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους καλό θα είναι γιατί από τη στιγμή που γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια στο νησί, πρέπει να συμμετέχει και ο κλάδος των ξενοδόχων. Μέσα από τη συσπείρωση μπορούν να βγουν θετικά αποτελέσματα”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, σχολιάζει ακόμη πως η κάθε προσπάθεια που γίνεται στη Σύρο, δεν πρέπει να “καθοδηγείται” και άρα να πέφτει στο κενό, από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. “Θέλω να πω ακόμη πως όταν χαράζουμε μία γραμμή στο νησί για τουριστική ανάπτυξη αυτή δεν πρέπει να αλλάζει ή να εγκαταλείπεται από θητεία σε θητεία για πολιτικές σκοπιμότητες. Η Σύρος πρέπει να έχει μία σοβαρή πορεία και βάσει στρατηγικού σχεδίου να προχωρήσει στην τουριστική ανάπτυξη”.