Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενώνει τη φωνή του με την ΚΕΔΕ για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο “άρμα” της προσφυγής για το τέλος ταφής

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή και είσπραξη αυτού του τέλους, που “αδειάζει” τα ταμεία των Δήμων

Με τη θέση της ΚΕΔΕ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να διεκδικήσει την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης όσον αφορά στην επιβολή και είσπραξη του τέλους ταφής απορριμμάτων, συντάσσεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει - και εκείνος -, την οικονομική “αιμορραγία” που προκαλεί τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού αυτό το “χαράτσι”.

Πανελλαδικά, οι Δήμοι κι εν προκειμένω και οι Δήμοι των Κυκλάδων έχουν εκφράσει την απόλυτη διαφωνία τους με τη στάση της κυβέρνησης να επιβάλει την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους για τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή στους ΧΥΤΑ, κρίνοντας πως επιβαρύνει την οικονομική αντοχή τους, σε μία περίοδο που αναζητούν εναγωνίως πόρους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το 2023 είχε καθοριστεί ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ για την κάλυψη του τέλους ταφής, όπως και για το 2024, αυτό το ποσό είχε εκτιμηθεί στα 240 χιλ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των ποσών που δίνει ο Δήμος ως εισφορά στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου σε ετήσια βάση για τη λειτουργία και διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου, αυτό το ποσό έρχεται να σημάνει μία επιπλέον “αφαίμαξη” για το δημοτικό ταμείο.

Σε παρόμοιο ύψος έχουν καθοριστεί τα ποσά για το τέλος ταφής και για τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Για να αποτυπωθεί η κατάσταση που προβληματίζει και ανησυχεί έντονα τους Δήμους, αξίζει να αναφερθούν όλα τα ποσά για τους νησιωτικούς Δήμους για την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα για το 2024 για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων φθάνει τα 328.488 ευρώ, για την Πάρο στα 327.792,24 ευρώ, για τη Μύκονο στα 690.000 ευρώ, για τη Σίφνο σε 47.088 ευρώ, για την Κέα σε 36.696 ευρώ, για την Ίο στα 46.224 ευρώ, για την Αμοργό σε 34.872 ευρώ, για την Κύθνο σε 21.552 ευρώ, για τη Σέριφο στα 22.392 ευρώ και για την Αντίπαρο σε 36.469,92 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσό που “οφείλεται” προς το κεντρικό κράτος από τους Δήμους για τα έτη 2022, 2023 και για το α΄ εξάμηνο 2024, πρέπει να αναφερθεί πως ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να ενώσει τη φωνή της με την ΚΕΔΕ και να συναινέσει στην άσκηση προσφυγής.

Αντιδρά η ΚΕΔΕ για όλους τους Δήμους

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί πως το τέλος ταφής, ουσιαστικά αποτελεί έναν “φόρο”, ένα “χαράτσι” και ένα αντικίνητρο για τους Δήμους, οι οποίοι δεν ενισχύουν την ανακύκλωση και οδηγούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων σε ταφή. Αυτός ο “φόρος” θεσπίστηκε το 2012 και η επιβολή και είσπραξή του έπαιρνε συνεχώς αναβολή.

Ωστόσο, με απόφαση και νόμο που έφερε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, προβλέφθηκε τελικά η επιβολή του από 1/1/2022 και μάλιστα με κλιμακωτή αύξηση. Δηλαδή 20 ευρώ για κάθε τόνο, με ετήσια αύξηση 5 ή 10 ευρώ ανά τόνο, μέχρι και την 1/1/2027 που ο τόνος θα καταλήξει να χρεώνεται με 55 ευρώ.

Θεωρώντας αντισυνταγματική αυτή την απόφαση, η ΚΕΔΕ έλαβε σχετική απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ, καλώντας μάλιστα τους Δήμους να πάρουν σχετικές αποφάσεις και να υπάρξει συσπείρωση.

Η προσφυγή από την ΚΕΔΕ για χάρη όλων των Δήμων θα έχει κατατεθεί μέχρι 12 Φεβρουαρίου.

Δ. Κοσμάς: Παρακρατούνται από τους ΚΑΠ

Αναφερόμενος στο σοβαρό θέμα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς, γνωστοποίησε τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής με τη στάση της ΚΕΔΕ, καλώντας τα μέλη όλων των παρατάξεων που είτε συμμετέχουν, είτε παρακολουθούν και τοποθετούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Δημοτική Επιτροπή να στηρίξουν θετικά.

“Η ΚΕΔΕ αναφέρεται στο θέμα της παρακράτησης που έγινε στους πόρους των Δήμων για το τέλος ταφής. Η ΚΕΔΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να παρακρατείται από τους ΚΑΠ που μας δίδουν ποσά, ένα τμήμα για το τέλος ταφής.

Έχει αποφασίσει πως αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με ένδικα μέσα για να σταματήσει όλη αυτή η διαδικασία”, σημείωσε, εξηγώντας μάλιστα πως, “τον Νοέμβριο είχε ειπωθεί στην ΚΕΔΕ – που είχαμε συμμετοχή – ότι πρέπει όντως να προχωρήσει η διαδικασία με δικηγόρους που γνωρίζουν το θέμα”. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως από αυτή την απόφαση, “δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου ο προϋπολογισμός του Δήμου μας συμμετέχοντας στη διαδικασία”.

Άρα, κατέληξε πως, “πρέπει να συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη και είναι θετικό για τα οικονομικά του Δήμου μας”.

Επισημάνσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης

Τη θετική γνώμη εξέφρασε τόσο το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Μαρία Μαυρίκου, όσο και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, προβαίνοντας ο κάθε ένας σε παρατηρήσεις.

Αρχικά η κ. Μαυρίκου ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση στην περασμένη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αφού η ΚΕΔΕ είχε αποστείλει εγκαίρως τις αποφάσεις της, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο Δήμος έχει ανταποκριθεί στην ερώτηση της ΚΕΔΕ, να αναφερθούν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

“Το αργότερο έως 15 Ιανουαρίου θα θέλουμε να έχουμε τις απόψεις – επισημάνσεις που αφορούν τυχόν ιδιαιτερότητες της εδαφικής περιφέρειάς σας σε σχέση με τα θέματα επιβολής του τέλους ταφής ώστε να επισημανθούν στο δικόγραφο. Έχετε στείλει απόψεις όπως ζητούνταν στο έγγραφο;”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, με τον κ. Κοσμά να σημειώνει πως δεν έχουν σταλεί ακόμη, αλλά παρατηρώντας πως, “σαφώς υπάρχουν εδαφικές ιδιαιτερότητες. Είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση στα νησιά από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μακάρι κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος να δει τη διαφορά που υπάρχει”.

Σχετικά με τον χρόνο συζήτησης του θέματος, διευκρίνισε μάλιστα πως, τα έγγραφα ήρθαν με καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που υπήρχαν στο Πρωτόκολλο, μετά από την επίθεση χάκερ στο σύστημα του Δήμου.

Με τη σειρά του, ο κ. Αλμπανόπουλος, παρατήρησε λογικά τα εξής: “Το κράτος επιδοτεί τους Δήμους για να πληρώσουν αυτό που μόνο του έχει νομοθετήσει ότι πρέπει να καταβάλουν οι Δήμοι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), αλλά δεν τους επιδοτεί δίνοντας τα χρήματα για να μεταφερθούν, αλλά μεταφέρει τους πόρους κατευθείαν στον ΕΟΑΝ. Για ποιο λόγο γίνεται η δικαστική προσφυγή, αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο”. Συμπλήρωσε βέβαια πως, “είμαι υπέρ κι εγώ του να γίνει προσφυγή καθώς ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια της ΚΕΔΕ, αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή”.

Ο κ. Κοσμάς κλείνοντας το θέμα, διευκρίνισε πως, “ουσιαστικά ζητάμε να καταργηθεί το τέλος ταφής ή αν ισχύσει, να το καλύπτει το κράτος”.

Αύριο η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Δεδομένου πως το θέμα απασχολεί και συζητείται σταθερά και στις γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ, κατά τις οποίες οι Δήμοι εκφράζουν τα παράπονά τους, αξίζει να σημειωθεί πως αύριο το πρωί, θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση των μελών στη Ρόδο. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, θα προκύψει επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής, με βάση αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών για το θέμα του τέλους ταφής.

Πάντως, συνολικά το θέμα των ετήσιων εισφορών, όπως είχε πει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, θα απασχολήσει έντονα στο εξής, σχολιάζοντας τέλος πως, δυστυχώς, ο ΧΥΤΑ στη Σύρο παραπέμπει σε χωματερή.