Διαδραστικές Κυριακές για παιδιά στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Βιο-παραμύθια… σαν αλήθεια

  • Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2013 - 07:36

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μια βόλτα στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης; «Πολύ ενδιαφέρουσα», θα απαντήσει κανείς, αν έχει ενδιαφέρον να μάθει την ιστορία του τόπου του. Και πότε είναι καλά να μάθει ένα παιδί την ιστορία του τόπου του; «Πολύ νωρίς», θα απαντούσαμε όλοι με σιγουριά. Αλλά, πάλι, πώς να χωρέσεις σε ένα παιδικό μυαλό όλες αυτές τις πολύτιμες, μεν, αλλά ίσως «κουραστικές» -καμιά φορά- πληροφορίες για τη σύγχρονη ιστορία της Σύρου; Κι όμως, υπάρχει τρόπος και μάλιστα όχι μόνο να τις… «χωρέσεις», αλλά και να κάνεις τα παιδιά να τις αναζητήσουν από μόνα τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Αυτό συμβαίνει ήδη τις τελευταίες δύο Κυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, όπου έχει στηθεί ένα πρωτότυπο εργαστήρι αφήγησης και παραμυθιού με τίτλο «Κυριακή στο Βιομηχανικό Μουσείο: Βιο-παραμύθια, όχι μηχανικά μα σαν αλήθεια», το οποίο διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου.

Ξενάγηση σαν παραμύθι

Η ξενάγηση των παιδιών εκκινεί με τις απαραίτητες «συστάσεις» με τον χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, ώστε να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκονται. Όμως, δεν συνεχίζει καθόλου ως μια… «κανονική» ξενάγηση. Τα παιδιά υποδέχεται η δημιουργός και εμψυχώτρια του εργαστηρίου, κ. Γεωργία Ματσούκα, και η περιπλάνηση στους χώρους του Μουσείου ξεκινά. Όπως μας εξηγεί η κ. Ματσούκα, τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα στον χώρο να τον περιεργαστούν και σχολιάζουν μαζί της τα εκθέματα χωρίς να ξέρουν την ιστορία πίσω από αυτά. Μέσα από τις αρχές και τη σημειολογία του μαγικού παραμυθιακού τύπου που ακολουθείται, τα παιδιά εμπνέονται από τα εκθέματα και δημιουργούν παραμύθια και φανταστικές ιστορίες, που, όμως, αναδεικνύουν το ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν και τον πολιτισμό του νησιού.

Όταν, εύλογα, θα προκύψουν στα παιδιά ερωτήματα, τα κρατούν για το τέλος. Στόχος είναι, άλλωστε, να προκληθεί η περιέργεια και το ενδιαφέρον τους και να θελήσουν να μάθουν. Μέσα από αυτήν τη διαδραστική διαδικασία, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να αγαπήσουν την ιστορία του τόπου τους μέσα από την ψυχαγωγία και το παιχνίδι. Γνωρίζουν, έτσι, το Μουσείο με βιωματικό τρόπο, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, και την αξία του λαϊκού παραμυθιού. Αυτός ο διαδραστικός τρόπος μάθησης αποσκοπεί στο να νιώσουν το Μουσείο ως δικό τους χώρο, μέσω της βιωματικής εμπειρίας των φανταστικών ιστοριών που προκύπτουν με τη συμμετοχή τους.

Όταν πια η βόλτα στο Μουσείο έχει ολοκληρωθεί και έχουν φτιαχτεί δεκάδες ιστορίες που γέννησε η φαντασία, τα παιδιά συναντούν την… αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα εκθέματα, με τον επίσημο ξεναγό του Μουσείου, κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο, να απαντά στα ερωτήματα που έχουν προηγουμένως θέσει τα παιδιά και να ξεδιπλώνει, με απλό και κατανοητό τρόπο, πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Σύρου. Όπως σημειώνει σχετικά η κ. Ματσούκα, μέρος της επιτυχίας είναι ότι τα παιδιά θέλουν στο τέλος να απευθύνουν ερωτήσεις και να μάθουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις ιστορίες που έφτιαξαν. Έτσι, το εργαστήρι αυτό επιτελεί ένα διττό ρόλο: είναι ταυτόχρονα επιμορφωτικό αλλά και πολύ ψυχαγωγικό.

Ανέλπιστη συμμετοχή

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου προέκυψε από την ανάγκη των φίλων και του Δ.Σ. του Μουσείου να αποτελέσει το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης έναν χώρο ζωντανό, που να μπορέσει να προσελκύσει τους κατοίκους του νησιού, μικρούς και μεγάλους, να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματά του, και, άρα, την ιστορία του τόπου τους. Η κ. Ματσούκα, η οποία, μεταξύ άλλων, συντονίζει εργαστήρια δημιουργίας-δραματοποίησης παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες μέσα από βιωματικές ασκήσεις ή μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, πρότεινε αυτήν την ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία, ως φαίνεται, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ήδη τις πρώτες δύο Κυριακές που διεξήχθη το εργαστήριο, οι δηλώσεις συμμετοχής των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διοργανωτών. Μάλιστα, είναι ήδη συμπληρωμένες οι θέσεις για τα εργαστήρια που προγραμματίζονται για τις επόμενες δύο Κυριακές. Για τον λόγο αυτόν, και προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή, αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των παιδιών σε κάθε εργαστήριο. Έτσι, όσα παιδιά ε’ και στ’ δημοτικού θέλουν να συμμετάσχουν στο εργαστήρι της 21/4 «Ιστορίες… βιομηχανικής φαντασίας» και στην επόμενη συνάντηση της 28/4 (Κυριακή των Βαΐων) με τίτλο «Το παραμύθι πάνω απ’ όλα» (για παιδιά α’ και β’ δημοτικού), μπορούν να επικοινωνούν με την εμψυχώτρια κ. Ματσούκα στο τηλ. 6944152080. Το εργαστήρι διαρκεί λίγο λιγότερο από δύο ώρες και η είσοδος είναι ελεύθερη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί κράτηση θέσης.