Ζωγραφικές και δημιουργικές αλληγορίες της Allyson Glenn που αμφιταλαντεύονται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος

«Περάσματα» στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

  • Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2019 - 06:24

Τον χρόνο θα αναστείλει η έκθεση της νέας σειράς έργων της Allyson Glenn στην Τήνο σε μια προσπάθεια να απεικονίσει και να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική μυθολογία και το ποικιλόμορφο πλήθος της από θεούς, θεές και ημίθεους με ζωές θνητών θα μπορούσαν να παίξουν έναν παραγωγικό ρόλο ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές, συνεχείς, κοινωνικές αναταραχές.

Η έκθεση «passages / περάσματα» παίρνει ως αφετηριακό σημείο τους κήπους του Μουσείου Βορρέ με σκοπό να μας ωθήσει να στοχαστούμε κατά πόσο η Ελληνική Αρχαιότητα θα μπορούσε ακόμη να έχει απήχηση στο σήμερα και κάτι τέτοιο να πραγματοποιείται μέσω της σύγχρονης ζωγραφικής.

Η εικαστικός Allyson Glenn, που το 2016 τιμήθηκε με το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency) του Μουσείου Βορρέ, θέτει το ερώτημα εάν άλλη μία αναδρομή στην αρχαιότητα θα μπορούσε, ίσως, να προσφέρει γνώση για τους ταραχώδεις καιρούς μας. Για τον σκοπό αυτό, η Glenn, και η επιμελήτρια Κατερίνα Πιζάνια, σαν τον Ιανό, έχουν «κοιτάξει πίσω», ανατρέχοντας στο μυθολογικό παρελθόν της Ελλάδας, και συνάμα «μπροστά»,  κάνοντας μια προβολή στις μελλοντικές του χρήσεις, έχουν εξετάσει διασταυρώσεις και παραβάσεις ορίων – επιστημονικών, ερμηνευτικών, αισθητικών κτλ. – αναζητώντας τόπους αντίστασης που μπορούν να διευρύνουν συμβατικές έννοιες, όπως το κράτος, η εθνικότητα, οι ταυτότητες, η μετατόπιση, η μετανάστευση και άλλες πολλές.

Η Allyson Glenn είναι μια διακεκριμένη Kαναδή καλλιτέχνης, πολυταξιδεμένη, που έχει εκθέσει ευρέως τη δουλειά της και αποκαλεί πατρίδα της το Saskatoon του Καναδά. Η Glenn έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό στυλ: μεγάλων διαστάσεων καμβάδες που συγκροτούν διαφορετικές σειρές, έτσι ώστε να διερευνόνται καλύτερα ζητήματα όπως τα όρια και οι παραβάσεις σε σχέση με την ανθρώπινη κατάσταση, το περιβάλλον, τη μνήμη και το χρόνο.

Στην έκθεση «passages / περάσματα» η Glenn ξανα-αφηγείται παλιές ιστορίες με σκοπό να διερευνήσει νέες δυνατότητες καθιστώντας «ορατούς» (και πιθανόν συναφείς) στους καιρούς μας τους αρχαίους θεούς και τις ενέργειές τους, μέσα από μια σειρά ζωγραφικών και δημιουργικών «αλληγοριών» που αμφιταλαντεύονται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από 13 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου 2019.