Κωστής Μαραβέγιας και σημαντικοί εκπρόσωποι της σύγχρονης τζαζ μουσικής στην Ελλάδα ξεσηκώνουν το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων

All that Μύκονος

Ο πολιτισμός, η γαστρονομία, αλλά και η τουριστική ταυτότητα της Μυκόνου διασταυρώνονται σε ένα πολύχρωμο μουσικό πάρτι στην καρδιά του νησιού, με βασικά γνωρίσματα τη χαρά και την ελπίδα που θα σκορπίσουν οι ξεσηκωτικοί ήχοι του Κωστή Μαραβέγια και μιας πλειάδας σημαντικών εκπροσώπων της τζαζ μουσικής.

Το 1ο Mykonos Jazz Festival, εκτός από ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός με κυκλαδίτικη αύρα που πατάει δυναμικά στα χνάρια αντίστοιχων εκδηλώσεων σε Σύρο και Τήνο, αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο υποδοχής της νέας τουριστικής σεζόν, ενώ η φήμη του αναμένεται να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό Ρίο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον σαξοφωνίστα Θωμά Αλβέρτη, επικεφαλής της B JAZZ,  και τελεί από την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου, τη σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την πολύτιμη βοήθεια εξήντα χορηγών, ξενοδόχων, καταστηματαρχών και άλλων ιδιωτών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της δικηγόρου Αλεξάνδρας Δήμου, η οποία και αγκαλιάστηκε θερμά από τους τοπικούς φορείς.

Εκρηκτικές εμφανίσεις στην «καρδιά» του νησιού

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο καθώς και σε δημόσιους χώρους, όπου η μουσική και η τέχνη θα ενώσουν ανθρώπους και πολιτισμούς υπό το πρίσμα της τζαζ μουσικής. Σημειώνεται μάλιστα, πως εν όψει της φετινής συγκυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, έρχεται στην επικαιρότητα η Βραζιλιάνικη μουσική, την οποία θα γνωρίσουν στο κοινό της Μυκόνου η 10μελής παρέα των Batala Atenas με τα κρουστά της, η All Star Ban του φεστιβάλ με τις τραγουδίστριες Μιράντα Βερούλη και Κατερίνα Πολέμη και τον κρουστό Πέτρο Κούρτη.

Οι εκδηλώσεις θα καταγραφούν για τις ανάγκες μιας ταινίας μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία.  

Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες το πρωί στο σαλόνι του Superferry II, όπου ο Νίκος Κουκιάσας και ο Βαγγέλης Πελέκης μαγείρεψαν εν πλω υπό τους ήχους τζαζ μουσικής. Το ρυθμό έδωσαν οι Batala Atenas, η Κατερίνα Πολέμη και ο Κωστής Μαραβέγιας με τις μπάντες τους, ο Θωμάς Αλβέρτης και η Μιράντα Βερούλη, που έδωσαν στο επιβατικό κοινό μία γεύση από τις εκπλήξεις που περιμένουν για δύο ημέρες τους φίλους του φεστιβάλ.

Η πρώτη εκδήλωση σε Μυκονιάτικο έδαφος θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ο Κωστής Μαραβέγιας και οι εξαιρετικοί μουσικοί του Νίκος Αγγλούπας (κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι), Κρίτωνας Μπελλώνιας (τύμπανα) και Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) θα παρασύρουν το κοινό τρελό μουσικό σύμπαν τους με τραγούδια από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αύριο το βράδυ, οι Batala Atenas βάζουν φωτιά στη Χώρα Μυκόνου, όπου θα παρελάσουν από τους Μύλους μέσω Αλευκάντρας και Κάστρου και θα καταλήξουν στην πλατεία Αγίας Μονής, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία Βραζιλιάνικης live jazz, με 21 μουσικούς και δύο τραγουδίστριες, την Κατερίνα Πολέμη και την Μιράντα Βερούλη.

Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ και "ψυχή" των Μυκονιάτικων γεύσεων εν πλω Βαγγέλης Πελέκης τόνισε ότι στόχος του Δήμου Μυκόνου είναι η διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσω του πολιτισμού και των υπολοίπων δυνατών «χαρτιών» του νησιού, όπως η γαστρονομία.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με την τέχνη, η οποία διακρίνεται τόσο για τον ψυχαγωγικό, όσο και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της. «Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζουμε το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου και συνεχίζουμε τη μεγάλη στροφή του Δήμου Μυκόνου σε έναν πολιτισμό υψηλής ποιότητας που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελέκης, κρίνοντας πως ένας συνδυασμός πολιτισμού και γαστρονομίας μπορεί να διαμορφώσει μία καινούρια και ουσιαστική ταυτότητα που λέγεται «Μύκονος – προορισμός».

«Στόχος η ποιότητα»

Δεν έκρυψε μάλιστα, πως το νησί, αν και πραγματοποιεί τα πρώτα πολιτιστικά του ανοίγματα, στοχεύει πάρα πολύ ψηλά, επιδιώκοντας να παραμείνει στην κορυφή του τουριστικού βάθρου, αλλά με ένα προϊόν που θα ξεχωρίζει για την ποιότητα στις υπηρεσίες, τις παροχές, τις υποδομές και την αισθητική του νησιού.

«Σίγουρα η τζαζ είναι έξω από τις καθημερινές συνήθειες και τις πολιτισμικές προσδοκίες των Κυκλάδων αλλά χάρη στους εκπληκτικούς μουσικούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί», κατέληξε ο κ. Πελέκης.