Άγνωστο αν θα προχωρήσει το έργο στο οικόπεδο στη θέση “Βούλιας”, καθώς δεν είναι σαφής η στάση του αρμόδιου Υπουργείου για την υλοποίησή του

“Παγωμένο” το φωτοβολταϊκό πάρκο για το εργοστάσιο αφαλάτωσης

Διακριτή η παρέμβαση της αναβάθμισης της αφαλάτωσης, για την οποία η ΔΕΥΑ Σύρου αναζητά χρηματοδότηση

Στον “αέρα” φαίνεται να είναι το έργο της ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση “Βούλιας” που θα βοηθούσε στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης και άρα στη μείωση του κόστους για τη δαπάνη παραγωγής νερού, αφού το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δώσει θετική απάντηση.

Η δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ φαίνεται να είναι “παγωμένη” σύμφωνα με όσα σημειώνει ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου στην “Κοινή Γνώμη”, τονίζοντας πως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση, ενώ επιπλέον είχε εκφραστεί επί Θεόδωρου Σκυλακάκη και διαφωνία για τη λειτουργία του έργου με συμψηφισμό παραγώμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας.

Ωστόσο, παράλληλα, “τρέχει” η προσπάθεια για εύρεση χρηματοδότησης όσον αφορά στο έργο αναβάθμισης του εργοστασίου αφαλάτωσης, για το οποίο προσφάτως, μάλιστα, είχαν ειπωθεί δημοσίως τα προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του. Συνολικά, η αναβάθμιση του εξοπλισμού του θα προσφέρει τη δυνατότητα διπλασιασμού των κυβικών νερού που παράγονται μέχρι σήμερα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το οικόπεδο στον Βούλια είχε ζητηθεί να παραχωρηθεί προς τη ΔΕΥΑ Σύρου από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για 30 χρόνια και αφορά σε 53 στρέμματα.

Η αναγκαιότητα υλοποίησης του φωτοβολταϊκού πάρκου

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί πως για την αναγκαιότητα υλοποίησης του φωτοβολταϊκού πάρκου είχε τοποθετηθεί σε συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Σύρου, ο διευθυντής της, Γιώργος Βακόνδιος.

“Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης με το γενικό τίτλο “Μελέτη βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ, εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης” μεταξύ των προς διερεύνηση θεμάτων ήταν και η εξέταση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Γνωρίζετε ότι οι ενεργειακές καταναλώσεις της ΔΕΥΑΣ και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης είναι πάρα πολύ υψηλές. Στο σύνολό τους αγγίζουν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 3.000 KVA στη μέση τάση και τα 2.140 KVA στη χαμηλή τάση. Οι καταναλώσεις αυτές για το έτος 2022 ανήλθαν σε 23.000.000 Kwh που μεταφράζεται σε κόστος 4.354.000 ευρώ”, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, έχοντας μιλήσει συγκεκριμένα και για όλα όσα αφορούν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου.

“Οι οδηγίες που δόθηκαν από τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΣ στους μελετητές ήταν να διερευνήσουν και να προτείνουν σχεδιασμό εγκατάστασης ΑΠΕ όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυναμικότητας που να πλησιάζει, αν όχι να υπερβαίνει τις πιο πάνω καταναλώσεις σε ενέργεια”, είχε προσθέσει, εξηγώντας μάλιστα πως “η ΔΕΥΑΣ, λόγω των πολλών συνδέσεων (παροχών) με το ηλεκτρικό δίκτυο, δύναται να κατασκευάσει εγκατάσταση ΑΠΕ και να υπαχθεί στο σύστημα με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό”,στο οποίο θα αθροίζονται και θα συμψηφίζονται οι σημαντικότερες αν όχι όλες οι καταναλώσεις της σε ηλεκτρικό ρεύμα”.

Καταλληλότητα οικοπέδου

Για την εγκατάσταση αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου είχε εξηγήσει, μάλιστα, πως είχε απαιτηθεί να βρεθεί ένα κατάλληλο οικόπεδο. Η ΔΕΥΑ Σύρου είχε κάνει σχετική έρευνα και σύμφωνα με αυτή, ο κ. Βακόνδιος είχε σημειώσει πως “εξετάστηκε δημοτικό γεωτεμάχιο στη θέση “Βούλιας” της εδαφικής περιφέρειας Κοινότητας Άνω Σύρου, το οποίο έχει συνολική έκταση 53 στρεμμάτων περίπου, έχει άμεση πρόσβαση με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ερμούπολης - Κινίου και είναι πανταχόθεν ελεύθερο, δηλαδή δεν σκιάζεται κατά τη διαδρομή του ήλιου από την ανατολή στη δύση. Το γεωτεμάχιο αυτό αποτελεί βραχώδη έκταση, μέχρι σήμερα αναξιοποίητη από το Δήμο, μιας και λόγω της θέσης του (εκτεθειμένο στον αέρα) δεν προσφέρεται για άλλες χρήσεις”.

Ακόμη, είχε επισημάνει πως με βάση τον κυρωμένο δασικό χάρτη, το γήπεδο αυτό είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό και συνεπώς τελεί υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Δασών, “η οποία έπειτα από σχετικό ερώτημα, είχε γνωμοδοτήσει καταρχάς θετικά. Ομοίως, θετικά γνωμοδότησε και η Διεύθυνση Πολεοδομίας, δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη θέση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΑΠΕ) μόνον εφόσον η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγκατάστασης αφαλάτωσης ή/και άλλων εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας του νησιού”.

Υπογραμμίζεται πως “η μελέτη έδειξε ότι εντός του εν λόγω γεωτεμαχίου είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2.700 kw”.

Aλ. Αθανασίου: “Αναμονή για τη στάση του αρμόδιου Υπουργείου”

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα, δεν έχει προωθηθεί το έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

“Το ένα κομμάτι είναι το θέμα των διεκδικήσεων από το Δημόσιο, το οποίο όμως πάει προς λύση και το άλλο θέμα είναι ότι φαίνεται πως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υπάρχει ακόμη η θετική γνώμη. Δηλαδή ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν “περνούσε” εύκολα αυτά  τα έργα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τονίζοντας μάλιστα πως “σε συνάντησή μας, είχε παρατηρήσει το θέμα του net metering (δηλαδή ο συμψηφισμός παραγόμενης ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνεται)”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “υπάρχει ένα “πάγωμα” σε όλα αυτά. Εξ ου και ο λόγος που μπήκε ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Ένας από τους λόγους. Για να πάμε για φθηνότερες χρεώσεις και φωτοβολταϊκά πάρκα που δεν θα είναι απαραίτητα στην περιοχή των νησιών που έχουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα”.

Για το εν λόγω έργο, ακόμη, συμπλήρωσε πως “δεν γνωρίζω αν τελικά αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο θα ξεμπλοκάρει”.  

“Να δεχτεί το Υπουργείο ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά πάρκα”

“Δεν ξέρω με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τι θα γίνει. Αν ενοχλούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα των ιδιωτών που υπάρχει μια οπτική όχληση που έχουμε στηλιτεύσει και καταγγείλει και στείλει έγγραφα και σαν ΠΕΔ, δηλαδή οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να έχουν ποτέ ενεργειακή αυτονομία;”, αναρωτήθηκε παρακάτω, σημειώνοντας πως προς το παρόν “δεν ξέρω τι θα γίνει προσεχώς. Το ιδιοκτησιακό διευθετείται με τη δέσμευση του Χατζηδάκη όταν είχε έρθει και στη Σύρο. Το μείζον είναι να δεχθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι μπορούν και οι Δήμοι να έχουν φωτοβολταϊκά πάρκα για να συμψηφίζουν τα τεράστια κόστη τους”.

Β. Χαλκιάς: “Αναδιοργάνωση όλου του εργοστασίου”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς για το αν και πότε θα προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης του εργοστασίου αφαλάτωσης, ξεκαθαρίζοντας πως η Δημοτική Επιχείρηση είναι σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης. “Για το έργο του εργοστασίου της αφαλάτωσης Ερμούπολης, αναζητούμε χρηματοδότηση. Είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι και περιμένουμε τι θα γίνει”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως “το νέο έργο περιλαμβάνει αναδιοργάνωση όλου του εργοστασίου αφαλάτωσης. Εκτός από οικοδομικές εγκαταστάσεις, όλα όσα αφορούν σε εξοπλισμό και μηχανολογικά, ώστε να το φτάσουμε στα 10.000 κυβικά νερού ημερησίως, βάσει της μελέτης. Τώρα είμαστε μέχρι 5.000 κυβικά ημερησίως”.

Αναφορικά με την κάλυψη του νησιού, πρόσθεσε τέλος πως “με αυτό το έργο θα το αναβαθμίσουμε στα 10.000 κυβικά νερού και με αυτό τον τρόπο το νησί θα είναι καλυμμένο απόλυτα και στη ζήτηση. Είναι παλιά τα μηχανήματα και δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη πια. Όλα αυτά για τις χρηματοδοτήσεις είναι κυβερνητικές αποφάσεις και περιμένουμε και από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από το Υπουργείο Εσωτερικών”.