Ο Δήμος Αντιπάρου γνωμοδότησε αρνητικά στη χωροθέτηση νέας μονάδας προσωρινής αποθήκευσης, διαλογής και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

"Όχι" σε ιδιωτικό χώρο επεξεργασίας αποβλήτων

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αντιπάρου, το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του κλήθηκε να αποφασίσει για τη χορήγηση βεβαίωσης σε ιδιώτη, ο οποίος σχεδίαζε να δημιουργήσει σε οικόπεδο που βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών στη θέση «Γλυφά», μονάδα προσωρινής αποθήκευσης, διαλογής και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Η γνωμοδότηση του Δήμου Αντιπάρου ήταν ομόφωνα αρνητική και οι λόγοι παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Τη δεδομένη στιγμή και μετά από επικοινωνία της "Κοινής Γνώμης" με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρη Σκούρτη, υπήρξε η ενημέρωση ότι ο Δήμος είναι σε στάση αναμονής για την απόφαση της Περιφέρειας, αλλά και της συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων επιπλέον δικαιολογητικών, που ζητήθηκαν από τον ιδιώτη.

Ο φάκελος στην Περιφέρεια και η αρχική σκέψη του Δήμου

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε υπόψη των δημοτικών συμβούλων το έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα την αποστολή προς γνωμοδότηση φακέλου αίτησης χορήγησης της εν λόγω βεβαίωσης, σύμφωνα με το οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος της αίτησης του θέματος προκειμένου να γνωμοδοτήσει ο Δήμος Αντιπάρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκούρτης "έχει σταλεί όλος ο φάκελος για να έχετε μια πλήρη ενημέρωση. Παράλληλα έχει κατατεθεί και μία ένσταση από κατοίκους και ξανά μια δεύτερη από κατοίκους. Υπάρχει μια σκέψη, ότι εφόσον υπάρχει ένσταση κατοίκων, η οποία έχει κοινοποιηθεί στην εισαγγελική αρχή, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στη Διεύθυνση Δασών -οπότε κατά μία έννοια μας παροπλίζει, πώς μπορούμε εμείς να δώσουμε μια γνωμοδότηση για κάτι το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει ενστάσεις με την παρούσα λειτουργία του. Επιπλέον, επειδή έχουμε δείγματα γραφής από την αντίστοιχη άδεια που έχουμε δώσει πριν λίγα χρόνια στα Λιβάδια, πάλι στον Κάμπο, κι υπάρχει μια επιφύλαξη κατά πόσο μπορούμε να επικυρώσουμε μια δεύτερη άδεια, όσο απαραίτητο και αν είναι για τον Δήμο. Η πρόταση είναι για απόσυρση, ζητώντας αυτοψία από την Πολεοδομία για την παρούσα κατάσταση και αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμα γνωμοδοτήσει, όπως είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Δασών. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και να το συζητήσουμε μόλις αυτές οι αρχές αποφανθούν και όταν γίνει αυτοψία από την πολεοδομία, όπως άλλωστε ζητούν και οι κάτοικοι της ένστασης".

Τ. Φαρούπος: "Αν τηρεί τις προδιαγραφές αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα του δώσουν την άδεια"

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον δήμαρχο, Τάσο Φαρούπο ο οποίος ανέφερε ότι "γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια με την τεράστια οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει στο νησί που έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα κατεδαφίσεων εκσκαφών και λοιπών εργασιών κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο να αυξάνονται, να υπάρχουν πεταμένα εδώ και εκεί στους δρόμους και ο Δήμος να αδυνατεί να τα συλλέξει και να μην ξέρουμε πραγματικά που να τα πάμε. Από μόνο του καταδεικνύει την ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας. Υπάρχει πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση δεδομένου ότι εδώ και ένα χρόνο όλες οι οικοδομικές άδειες έχουν ένα όρο ότι πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν και μια υπογραφή από ένα αδειοδοτημένο σημείο ότι έχουν πάει τόσα κυβικά για ανακύκλωση. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, τα γνωρίζω γιατί έρχονται από παλιά, έχουν γίνει και μηνύσεις. Ο ιδιώτης ζητά άδεια και δεν μπορεί να του αφαιρέσει κάποιος το δικαίωμα. Αν τηρεί τις προδιαγραφές αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα του δώσουν την άδεια. Το συμβούλιο είναι ελεύθερο να ψηφίσει κατά την κρίση του όπως άλλωστε γίνεται, ο φάκελος υπάρχει όλος. Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει μια εγκατάσταση ανακύκλωσης και προτείνεται να ζητηθεί επανεξέταση της άδειας που ήδη έχει δοθεί".

Δ. Παλαιολόγος: "Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κάνω τον διαιτητή μεταξύ των πολιτών, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αποφανθεί"

Παράλληλα και εφόσον αποφασίστηκε από το Συμβούλιο να συζητηθεί εν τέλει το θέμα, τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος, Δαμιανός Παλαιολόγος, ο οποίος και τόνισε ότι "η απόφαση αυτή είναι πιο δύσκολη από την πρώτη που είχαμε πάρει για την υφιστάμενη εγκατάσταση. Η Αντίπαρος είναι ένα πολύ μικρό σε έκταση νησί αλλά με πλούτο και οι οικοδομικές δραστηριότητες καλώς ή κακώς οργιάζουν και από την οικοδομή ζει το 70% του πληθυσμού και η ανάπτυξη αυτή φέρνει καλά ή κακά αποτελέσματα. Η επιχείρηση που ήδη λειτουργεί κατά μαρτυρίες δεν κάνει καλά τη δουλειά της και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο σημερινός ενδιαφερόμενος αναγκάσθηκε να κάνει αίτηση για να κάνει το δικό του χώρο. Η γνώμη μου είναι, εφόσον εμείς γνωμοδοτούμε και άλλοι θα δώσουν τελικά την άδεια, θα ήθελα το θέμα να αποσυρθεί και προτείνω να δούμε τι θα αποφανθούν οι υπηρεσίες κατόπιν αυτοψίας. Δεν μπορούμε να στερήσουμε από ένα πολύτεκνο πολίτη την εργασία αυτή και να κάνει νόμιμα τη δουλειά του αφετέρου δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στους πολίτες να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κάνω τον διαιτητή μεταξύ των πολιτών τους οποίους βλέπω στα μάτια, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αποφανθεί".

"Έχουμε την βαρύτητα να προστατεύσουμε το νησί μας"

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Φαρούπος που είπε ότι "αν εμείς γνωμοδοτήσουμε θετικά θα πάρει την άδεια. Αν γνωμοδοτήσουμε αρνητικά θα πρέπει να ισχύσει ο νόμος που λέει τα 2,5 χιλιόμετρα. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είναι μια απλή γνωμοδότηση και εφόσον έστειλε η Περιφέρεια θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί και να πάρουμε την απόφαση αυτή όπως την κρίνει ο καθένας και σύμφωνα με τη σκέψη του. Είναι καθαρά το σημείο που είναι στην είσοδο του Κάμπου, έχει δημιουργεί ήδη ένας λόφος από μπάζα τα οποία επεξεργάζεται, αν δώσουμε την άδεια είναι κάτι πιο νόμιμο, είναι μια δραστηριότητα που έχει όχληση υπάρχουν σπίτια, ιδιοκτήτες. Δεν μπορούμε να καταστρέφουμε τους πάντες γύρω για να επωφεληθεί το άλλο νησί που φτιάχνει οικοδομές. Να επανέλθει ο ενδιαφερόμενος με άλλη τοποθεσία".

Την ίδια στιγμή, η δημοτική σύμβουλος, Μαγδαληνή Κριτσαντώνη, τόνισε ότι "θεωρώ το συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι ένα πανέμορφο σημείο και ο μοναδικός Κάμπος της Αντιπάρου, δεν πρέπει να βεβηλώνεται με αυτού του είδους επιχειρήσεις και δράσεις. Υπάρχουν σημεία που μπορούν να πάνε και να κάνουν τις δραστηριότητες τους οι επιχειρήσεις οι οποίες ενοχλούν, ενοχλούν περιβαλλοντικά, τους κατοίκους δίπλα. Δεν τους βρήκαν εκεί αυτοί που έχουν χτίσει γύρω γύρω, αυτός πήγε και μάλιστα ενοικίασε. Δεν είμαστε υπεύθυνοι ούτε είμαστε οι υπηρεσίες, όμως εμείς έχουμε την βαρύτητα να προστατεύσουμε το νησί μας, να κρατήσουμε την ανάπτυξη με βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ένσταση των κατοίκων

Επίσης, ο πρόεδρος έθεσε υπόψη του Δ.Σ. την ένσταση των κατοίκων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

"Καταγγέλλουμε

Α) την παραπάνω αίτηση του για χορήγηση βεβαίωσης χωροθέτησης και αιτούμαστε τον Δήμο να μην γνωμοδοτήσει σχετικά,

Β) ήδη ο εν λόγω επιχειρηματίας κάνει χρήση της γης ενδεχομένως χωρίς άδεια κατά παράβαση της Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/11936/836/2019. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της εγκυκλίου ΥΠΕΝ η εν λόγω περιοχή έχει οικιστικό χαρακτήρα και χρήζει προστασίας περιβάλλοντος και η περαιτέρω διάβρωσή του θα οδηγήσει σε μη συγκράτηση νερού σε περίπτωση βροχόπτωσης που θα οδηγήσει σε πλημμυρικό φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή και

Γ) σε περίπτωση προσκόμισης στοιχείων από τον αιτούντα ότι δεν προκύπτουν δεσμεύσεις χωρικού σχεδιασμού υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ορθότητα και την εγκυρότητα αυτών και για αυτό αιτούμαστε επίσης να γίνει αυτοψία στην περιοχή από τα αρμόδια όργανα για επιβεβαίωση των ανωτέρω.