Η Σαντορίνη αποκτάει Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.»

Μια στρατηγική συμμαχία για τον τουρισμό

Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο εμβληματικούς και διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, προχωράει σε μια τομή για το μέλλον του τουριστικού της προϊόντος. Με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Θήρας, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.», για τη λειτουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (ΟΔΠΠ) με την ονομασία "Σαντορίνη".

Ο νέος αυτός Οργανισμός, που ιδρύεται βάσει του ν. 4875/2021, δεν αποτελεί μια απλή διοικητική πρωτοβουλία, αλλά ένα καινοτόμο εργαλείο στρατηγικής, σχεδιασμού και συντονισμένης δράσης για το σύνολο του τουριστικού οικοσυστήματος του νησιού.

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, ευρέως γνωστοί ως DMMO, αποτελούν διεθνώς δομές διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος, λειτουργούν τεχνοκρατικά, διασφαλίζουν την εμπλοκή και το συντονισμό όλων όσων διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, είναι ευέλικτοι στις αποφάσεις, παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, τον ανταγωνισμό και τις διεθνώς καλές πρακτικές.

Γ. Νομικού: "Αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο που έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική του Δήμου για τη διαχείριση του προορισμού"

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, Γεωργία Νομικού μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για το νησί.

"Η ίδρυση του DMMO για τη Σαντορίνη, που υπήρξε πάγιο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, με την ολοκλήρωση του θα αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο που έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική του Δήμου για τη διαχείριση του προορισμού, προσθέτοντας περισσότερα τεχνοκρατικά και επιστημονικά εργαλεία στη χάραξη πολιτικής. Μέσα από τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που θα συλλέγει και θα αξιολογεί πολύτιμα δεδομένα για τον προορισμό, το DMMO θα υποστηρίζει την ήδη υπάρχουσα στρατηγική με μια ολοκληρωμένη και πιο στοχευμένη προσέγγιση, παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού με όρους ποιότητας και μακροχρόνιας ανθεκτικότητας" τόνισε η κα Νομικού.

Η ανάγκη για στρατηγική διαχείριση του τουριστικού προϊόντος

Η Σαντορίνη δέχεται ετησίως πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες, με τις αφίξεις να αυξάνονται τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Οι αφίξεις αυτές, αν και ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν πιέσεις στις υποδομές, στο περιβάλλον και στην κοινωνική συνοχή του νησιού.

Η ίδρυση του ΟΔΠΠ στοχεύει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτής της ανάπτυξης. Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια, συντονίζοντας τους εμπλεκόμενους φορείς – δημόσιους και ιδιωτικούς – και αναπτύσσοντας πολιτικές διαχείρισης, προβολής και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος.

Τι προβλέπει η προγραμματική σύμβαση

Η σύμβαση που εγκρίθηκε προβλέπει πενταετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος, ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται ετησίως. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.» θα ενεργοποιήσει ειδικό τμήμα στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Προώθησης Τουριστικών Προορισμών, στελεχωμένο με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται:

  • Η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης προορισμού.

  • Η συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων σχετικών με την τουριστική κίνηση.

  • Η προώθηση συνεργασιών και συμπράξεων με επαγγελματικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

  • Η υποστήριξη δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Αντικείμενο και δομή του Οργανισμού

Ο Οργανισμός θα ενταχθεί ως ειδικό τμήμα στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.», έναν διαδημοτικό φορέα στον οποίο μετέχουν, εκτός από τον Δήμο Θήρας, και οι Δήμοι Σικίνου, Ανάφης, Φολεγάνδρου και Ίου.

Το αντικείμενο του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού εμπεριέχει την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τον Δήμο Θήρας για την υλοποίηση της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής, για την ανάπτυξη και διαχείριση του προορισμού και των τουριστικών προϊόντων, για την κατάρτιση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης προορισμού και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και της τουριστικής αξίας τους κ.ο.κ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού θα λειτουργεί ως κόμβος γνώσης, ανάπτυξης, διασύνδεσης και μετασχηματισμού, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τον τουριστικό τομέα και τους εμπλεκομένους σε αυτόν, και προωθώντας τη συνεργασία και τις συμπράξεις σε όλα τα επίπεδα. Οι εργασίες του ΟΔΠΠ θα βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, και θα προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα σε τοπικό – αλλά δευτερογενώς και εθνικό – επίπεδο.

Στρατηγική προτεραιότητα: η βιωσιμότητα

H ολοκληρωμένη διαχείριση των προορισμών βασίζεται στον συντονισμό όλων των συστατικών του προορισμού, μέσα από μία στρατηγική προσέγγιση. Η αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση ενός προορισμού όπως η Σαντορίνη, θα πρέπει να προκύπτει μέσα από τις επιδόσεις σε πολλαπλά επιμέρους πεδία, και ειδικότερα πρέπει:

  • να αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών,

  • να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας,

  • να βελτιώνει τις υποδομές του προορισμού,

  • να διασφαλίζει την βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης προορισμού,

  • να ενισχύει την επιχειρηματικότητα,

  • να θεραπεύει τις στρεβλώσεις.

Οι σύγχρονοι τουριστικοί προορισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά προκλήσεων, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που επιφέρουν νέα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης των προορισμών. Για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, είναι απαραίτητο οι σύγχρονοι προορισμοί να ενθαρρύνουν τη δημιουργία συνεργατικών δημόσιων-ιδιωτικών δικτύων επιχειρήσεων και να συνδέονται με αυτά, ώστε να εξασφαλίζει η ανάπτυξη σχέσεων με όλες τις ομάδες εμπλεκομένων.

Πυλώνες δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Βασικοί πυλώνες δράσεων του Οργανισμού, θα είναι οι εξής:

  1. Αναβάθμιση προορισμού και τουριστικού προϊόντος, μέσα από τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων για τον προορισμό και το τουριστικό προϊόν, τον προσδιορισμό παρεμβάσεων για την αναβάθμιση αυτών, την παροχή επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης με σκοπό την προώθηση αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων και παρεμβάσεων, καθώς και έργων στις υποδομές που δημιουργούν τουριστική αξία κ.α.

  2. Ενίσχυση ειδικών και θεματικών τουριστικών προϊόντων, που παρουσιάζουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Θήρα, όπως αυτό προκύπτει από τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και την πραγματοποίηση σχετικών αναλύσεων και εκτιμήσεων. Σκοπός του ΟΔΠΠ είναι να διαμορφώνει σχεδιασμό και πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση των τουριστικών προϊόντων αυτών, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάδειξή τους και την προσέλκυση σημαντικής επισκεψιμότητας.

  3. Δράσεις προσέλκυσης επισκεπτών όλο το έτος, ακόμα και σε μήνες χαμηλής ζήτησης. Πρόκειται για στοχευμένες δράσεις, που θα προκύψουν μέσα από σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Θήρα, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν προορισμό για όλους τους μήνες του χρόνου.

  4. Προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από την ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας και αειφορίας στις στρατηγικές και τις δράσεις ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού και των τουριστικών προϊόντων, τη σύνδεση του σχεδιασμού ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού με προτεραιότητες που απορρέουν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και την Ατζέντα 2030, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ.α. Επιπλέον, υποστήριξη της ανάπτυξης νεών, βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού, μοντέλων για βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών, αλλά και μοντέλων και πρακτικών με συμπεριληπτικό προσανατολισμό, που θέτουν στο επίκεντρο και ενεργοποιούν τον πολίτη και την κοινωνία.