"Σταγόνες στον βράχο"
- Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025 - 06:15
Με κεντρικό θέμα το νερό, οι επισκέπτες της Τήνου έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις παραδόσεις του νησιού, μέσω μίας ηχητικής έκθεσης ιστοριών των μόνιμων κατοίκων της.
Ο λόγος για τις "Σταγόνες στον βράχο", ένα project που έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο η ομάδα Nomades Artcore και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, στο πλαίσιο της τουριστικής περιόδου.
Για τις ακουστικές ψηφοποιημένες ιστορίες, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε πέντε σημεία του νησιού, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο σκηνοθέτης Γιάννης Σιούτης, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Ρούσσο έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια της συγκεκριμένης δράσης.
"Οι κάτοικοι ξεναγούν τους επισκέπτες στο νησί τους"
Στην Τήνο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ηχητική έκθεση, με τίτλο "Σταγόνες στο Βράχο" που φιλοξενεί ιστορίες κατοίκων του νησιού, με κοινό στοιχείο το νερό. Οι ακουστικές ιστορίες ψηφιοποιούνται και μέσω κώδικα QR γίνονται προσβάσιμες σε πέντε στάσεις σε ισάριθμα χωριά της Τήνου, όπως στον Ταραμπάδο (κεντρική πηγή), στον Σμαρδάκιτο (ποτίστρα), στα Λουτρά (στέρνα – κήπος πρώην Μονής & Σχολής Ουρσουλινών), στην Περάστρα (πηγή) και στην Κώμη (πηγή πλατείας).
"Οι “Σταγόνες στο Βράχο” είναι πέντε ηχητικές εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν έναν κώδικα QR και να ακούσουν τους κατοίκους να διηγούνται ιστορίες για την πηγή νερού και τις μνήμες σε σχέση με το νερό. Καταλάβαμε πόσο καθοριστικό είναι το νερό και μπήκαμε στη διαδικασία να αποτυπώσουμε την προφορική παράδοση και να της δώσουμε μια νέα υπόσταση, με ένα περιηγητικό δρώμενο", τόνισε ο σκηνοθέτης Ιωάννης Σιούτης, προσθέτοντας, μάλιστα, πως "το συγκεκριμένο project έχει πάρει σάρκα και οστά από τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα ανατροφοδοτείται, προκειμένου να επικοινωνηθεί κυρίως στους επισκέπτες της Τήνου".
Όπως είπε, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τη μεριά των μόνιμων κατοίκων, όσο και από αυτή των παραθεριστών, είναι πως η συγκεκριμένη έκθεση λειτουργεί ως εργαλείο γνωριμίας, αλλά και γεφύρωσης του πολιτισμού.
"Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, τόσο από την μεριά των μόνιμων κατοίκων, όσο και από αυτή των επισκεπτών της Τήνου, είναι η ανάγκη ανατροφοδότησης και έμπνευσης, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο, να τον σεβαστούν και να τον αναγνωρίσουν. Πιστεύω ότι τέτοια project μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτισμούς, δηλαδή την μεγάλη είσοδο επισκεπτών που φυσικά αγαπούν το νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και των μόνιμων κατοίκων. Μαθαίνουν δηλαδή με έναν καλλιτεχνικό τρόπο ιστορίες, σκέψεις και ανάγκες των κατοίκων της Τήνου", υπογράμμισε ο κ. Σιούτης.
Κάθε τόπος χαράσσει την δική του ιστορία
Την έκθεση εμπνεύστηκε και δημιούργησε η ομάδα Nomades Artcore, η οποία τα τελευταία χρόνια εστιάζει στη νησιωτικότητα και στις εκφάνσεις της σε κάθε τόπο.
Σύμφωνα με το project, πέραν από την γεωγραφία, την φύση και τις δομές, πάνω του αιωρούνται και λειτουργίες, μύθοι και ανάγκες εξίσου σημαντικές για την ταυτότητα του κάθε μέρους. Οι Nomades Artcore εστιασμένοι τα τελευταία χρόνια στη νησιωτικότητα και στις εκφάνσεις που παίρνει σε κάθε τόπο, αυτή τη φορά συλλέγουν ιστορίες και δημιουργούν ηχητικά τοπία με φωνές κατοίκων της Τήνου. Άξονας της δράσης το στοιχείο του νερού.
"Σε έναν τόπο που περικλείεται από θάλασσα, το υγρό στοιχείο που ξεδιψά, που ποτίζει και δροσίζει, μερικές φορές απουσιάζει. Η ανάγκη του νερού πάντα μεγάλη. Η προσαρμοστικότητα της φύσης και του ανθρώπου μεγαλύτερη. Ανύδρες ιστορίες, βρεγμένες φωνές, λέξεις που κυλούν σε στόματα κρήνες.
Η κάθε ιστορία, μέρος ενός όλου, πραγματεύεται ένα θέμα που έχει σχέση με το νερό. Το υλικό έχει προκύψει μέσα από συζητήσεις και αφηγήσεις ανθρώπων που κατοικούν κυρίως στα μέσα και κάτω μέρη της Τήνου. Παράδοση και φαντασία, φωνές και ήχοι, δημιουργούν κάθε φορά ένα μουσικό κουαρτέτο. Μύθοι, βιώματα, όνειρα, προβληματισμοί σαν μια μια ακουστική βροχή, θέλουν να νιώσουμε τον κάθε τόπο διαφορετικά. Να θυμηθούμε, να μάθουμε ή απλά να συλλογιστούμε, δίπλα στο υγρό στοιχείο, ή ακόμα και στη έλλειψή του", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι πέντε ιστορίες
Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να σκανάρει με το κινητό του τον κωδικό QR, να οδηγηθεί σε μια ιστοσελίδα και να ακούσει το ηχητικό υλικό, είτε καθήμενος είτε περπατώντας.
Φαντασματονεραίδες, φόβοι, πειράγματα, ανομβρία, γεωτρήσεις, ξινάρια, ιεροί τόποι, ύμνοι και παραμύθια γίνονται σταγόνες που θέλουμε να κρατήσουν υγρό τον βράχο της Τήνου.
Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πέντε ιστορίες, όπως "Αγελούδες", "Η χρήση του νερού", "Γεννέθλιοι τόπο", "Ιερά ύδατα" και "Η ιστορία της σταγόνας".
Στις ιστορίες ακούγονται ο Γιάννης Αρμακόλας, η Ιωάννα Γεωργούλα, ο Γιάννης Δελατόλας (Ντουλάς), η Δέσποινα Κακουλάκη, η Ελένη Καλούμενου, ο Αρουτ Μαραγκοζιάν, ο Ωρίων Μαραγκοζιάν, ο Τζώρτζης Πόντης, ο Μάνθος Πρελορέτζος, ο Νίκος Ρήγος, η Άννα Ρήγου, ο Νίκος Ρήγος, ο Τώνης Φιοράντης η Ρόζα Φιοράντη και ο π. Μάρκος Φώσκολος.
Εκτός από τον Γιάννη Σιούτη, την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει επίσης και ο Πέτρος Ρούσσος, υπεύθυνος για την ηχητική παραγωγή και την πρωτότυπη μουσική έχει ο Μάριος Τσάγκαρης, την εικαστική επιμέλεια, ο Γιάννης Δελατόλας.
Επίσης, στις μαρμάρινες μορφές ο Jérémy Lacombe και το mastering έχει το Astro Studio Spaceship
Να σημειωθεί ότι η δράση υλοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού / ΔΙΝΕΠΟΚ, την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την υποστήριξη των Συλλόγων Ταραμπάδου, Σμαρδάκιτου, Κώμης -Περάστρας-Μοναστηρίων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τήνος: Το Κινητό Πλανητάριο στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
17 Ιουλ. 2025 - 15:35 - "Η άλλη όψη…"
15 Ιουλ. 2025 - 6:14 - Πολυθεματική δημιουργία και έκφραση
24 Απρ. 2025 - 6:15 - Ένα "ταξίδι" στην παράδοση
18 Μαρ. 2025 - 6:15 - Κύριο στοιχείο της ταυτότητας του νησιού
13 Μαρ. 2025 - 6:15