Δύο νέες ανοιχτές βιβλιοθήκες εντάσσονται στο δυναμικό της Δονούσας

Μετάδοση της φιλαναγνωσίας σε επισκέπτες και κατοίκους

Ηλίας Πράσινος: "Επειδή τα βιβλία που μας έχουν δωριθεί είναι τόσα πολλά και επειδή αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αποφασίσαμε ως Κοινότητα, να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία του νησιού"

Σε ένα μικρό νησί που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται διάφορες δράσεις, που σίγουρα κάνουν τη "φωτεινή" διαφορά.

Ο λόγος για τη Δονούσα, όπου σε συνεργασία της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας, δημιουργούνται διάφορα σημεία φιλαναγνωσίας, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, τη δυνατότητα της δωρεάν ανάγνωσης βιβλίων.

Για τη δημιουργία δύο νέων δομών ανοιχτών βιβλιοθηκών στο νησί, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ηλίας Πράσινος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι συγκινητική η προσφορά βιβλίων επωνύμων και μη στη Δονούσα, προφορά η οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψει στον κόσμο.

Η αρχή έγινε πριν τέσσερα χρόνια

Η αρχή της δημιουργίας της δωρεάν ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης στη Δονούσα, έγινε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, έπειτα από μία μεγάλη δωρεά που έγινε προς το νησί.

"Η πρώτη βιβλιοθήκη στήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με αφορμή μία μεγάλη δωρεά βιβλίων που δέχθηκε το νησί", δήλωσε ο κ. Πράσινος, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι η δωρεά αυτή, έγινε από την οικογένεια του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019.

"Η οικογένεια του δημοσιογράφου, Βασίλη Λυριτζή που έφυγε από τη ζωή, δώρισε ένα μεγάλο όγκο βιβλίων στο νησί, με στόχο να δημιουργηθεί μία βιβλιοθήκη. Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι ο αείμνηστος δημοσιογράφος αγαπούσε πολύ τη Δονούσα και έκανε τις διακοπές του στο νησί. Μέσω του Περιβαλλοντικού Συλλόγου έγινε όχι μόνο η αποδοχή των βιβλίων, αλλά και η δημιουργία μίας μεγάλης ανοιχτής βιβλιοθήκης και η οποία τοποθετήθηκε έξω από το γραφείο της Κοινότητας", είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την οικογένεια του Λυριτζή, προσφορά μεγάλου αριθμού βιβλίων έχει κάνει και η συγγραφέας, Αμάντα Μιχαλοπούλου, των εκδόσεων Καστανιώτη.

"Εκτός από τα βιβλία που μας παραδόθηκαν από την οικογένεια του Βασίλη Λυριτζή, δωρεά ενός μεγάλου μέρους της συγγραφικής της δραστηριότητας, μας έκανε και η συγγραφέας, Αμάντα Μιχαλοπούλου, των εκδόσεων Καστανιώτη. Επίσης, έχουμε λάβει επώνυμα και ανώνυμα έντυπα και βιβλία που έχουν εμπλουτίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βιβλιοθήκη μας", υπογράμμισε.

Στην ερώτηση ποια ήταν η αποδοχή του κόσμου, ο κ. Πράσινος τόνισε ότι "η αποδοχή ήταν μεγάλη. Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού ενθουσιάστηκαν από αυτή την κίνηση, δηλαδή της λειτουργίας μίας βιβλιοθήκης στο νησί, όπου όποιος επιθυμούσε δανειζόταν βιβλία. Η αποδοχή μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη, που αρχίσαμε να δεχόμαστε όλο και περισσότερα βιβλία. Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία των ανοιχτών βιβλιοθηκών".

Οι δύο νέες δομές

Η δράση αυτή δεν σταματάει εδώ, καθώς και φέτος, η Δημοτική Κοινότητα Δονούσας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο "ΠΟΣΕΙΔΩΝ", κάνει ένα ακόμη βήμα που αποσκοπεί στην επέκταση της ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης με τη δημιουργία με δύο νέων δομών.

Συγκεκριμένα, μετά την κεντρική βιβλιοθήκη που φιλοξενείται διακριτικά έξω από το γραφείο της Κοινότητας, δημιουργείται μία ακόμη στο Μερσήνι, αλλά και στην παραλία "Βλυχό" της Καλοταρίτισσας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα βιβλία που δωρίστηκαν προς την Κοινότητα της Δονούσας ήταν τόσα πολλά που οδήγησαν στη δημιουργία και τη λειτουργία νέων μικρών βιβλιοθηκών σε δύο νέα σημεία του νησιού.

"Τα βιβλία πλέον είναι τόσα πολλά και επειδή αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να μην παραμένουν σε αποθήκες, αποφασίσαμε με τα μέλη της Κοινότητας, να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία του νησιού και να τοποθετηθεί το απόθεμα που έχουμε, με στόχο αυτή η δράση ολοένα και να επεκτείνεται. Δηλαδή σε κάθε χωριό, σε κάθε παραλία έχουμε ως σκοπό η τοποθέτηση ενός χώρου φιλοξενίας βιβλίων, που να μπορεί ο κόσμος να δανείζεται από εκεί δωρεάν", είπε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πράσινο, δεν είναι απλώς πρακτική, είναι συμβολική, καθώς θέλει να περάσει το μήνυμα της ανάγνωσης ενός βιβλίου ακόμη και κατά την περίοδο των διακοπών, όπως επίσης ότι το μικρό αυτό νησί της Δονούσας, προάγει τον πολιτισμό με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο.

Στην επισήμανση ότι εκτός από τον όγκο των βιβλίων, αν υπάρχει και η ανάλογη αποδοχή του κόσμου σε αυτό, ο κ. Πράσινος υποστήριξε ότι "μόνο και μόνο ότι βλέπουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ότι υπάρχουν ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες στη Δονούσα, είναι κάτι που αρέσει και προκαλεί το ενδιαφέρον. Αυτό αναπόφευκτα σε προκαλεί να δανειστείς και ένα βιβλίο και να το διαβάσεις, ακόμα και αν δεν το είχες αυτό στο πλάνο σου. Αντίστοιχα, υπάρχουν και αυτοί που έχουν φέρει τα δικά τους βιβλία, προκειμένου να τα δανειστεί κάποιος άλλος. Γίνεται μία γόνιμη ανταλλαγή", δήλωσε, κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα.