Στο πολιτικό προσκήνιο ο τρόπος λειτουργίας και χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Μόνιμες δομές για τα μόνιμα προβλήματα

Το θέμα των ποικίλων προβλημάτων, που δημιουργεί η ετήσια χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), θίγουν τόσο ερωτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, όσο και δηλώσεις βουλευτών.

Αφορμή για τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, στάθηκε υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) & Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Χρηματοδοτική ανασφάλεια

Στο υπόμνημα, αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα οποία αφορούν κυρίως στην ανασφάλεια για εργαζομένους και ωφελούμενους, που δημιουργείται από τον τρόπο χρηματοδότησης των Κέντρων, ο οποίος κάθε άλλο παρά μόνιμος ή σταθερός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως τονίζεται, αν και η «λειτουργία των Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εντάσσεται στην συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να προάγει την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των πολιτών, ιδιαίτερα, δε, των παιδιών, καθώς και στην προστασία των ευπαθών ομάδων, σύμφωνα με τη γενικότερη αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος, η χρηματοδότησή τους δεν είναι ενιαία ούτε εξασφαλισμένη, γεγονός που δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αναφερόμενοι στους παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η χρηματοδότηση των κέντρων, αναλύουν, πως «εξαρτάται από την εξασφάλιση των πόρων, που χρειάζονται κάθε χρόνο από το ΕΣΠΑ και από Εθνικούς Πόρους. Έπειτα, εξαρτάται από την χωρητικότητά της κάθε Δομής σε παιδιά (βάσει άδειας λειτουργίας), από τον αριθμό των εγκεκριμένων παιδιών (ο οποίος μπορεί να είναι διαφορετικός κάθε χρόνο) και από το ύψος του ποσού του voucher (εντολή τοποθέτησης παιδιού) για κάθε εγκεκριμένο παιδί, το οποίο ύψος καθορίζεται κάθε χρόνο από τα αρμόδια Υπουργεία», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι το παραπάνω σύστημα χρηματοδότησης θέτει συνεχώς σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, προκαλείται μεγάλη ανασφάλεια, όσον αφορά στην συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων τόσο σε ωφελούμενους, όσο και στους εργαζομένους, δεδομένου ότι, όπως υπογραμμίζουν, πάγια κάθε χρόνο, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την εξεύρεση των πόρων, χωρίς πάντοτε να είναι εξασφαλισμένη η επί τούτου θετική έκβαση, με συνεχή κίνδυνο, το εν λόγω πρόγραμμα να απειλείται με παύση.

Επιπλέον, «αγκάθι» στην ομαλή λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε όλη τη χώρα, αποτελεί το γεγονός, πως η χρηματοδότηση του κάθε Κέντρου, γίνεται σύμφωνα με την δυναμικότητά του, με αποτέλεσμα μικρής δυναμικότητας Κέντρα να κινδυνεύουν με παύση λειτουργίας, σε αντίθεση με αυτά μεγάλης δυναμικότητας.

Άλλο ένα πρόβλημα δημιουργείται από τη μη ύπαρξη αρμόδιου φορέα, «ο οποίος να ελέγχει και να διασφαλίζει, πως τα χρήματα που φτάνουν στους Δήμους μέσω των «voucher» για τις εν λόγω Δομές, θα διατίθενται για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας αυτών (μισθοδοσία προσωπικού, αναλώσιμα, ενοίκια κλπ) και όχι για οποιεσδήποτε άλλες δράσεις των ΟΤΑ», σημειώνεται στο υπόμνημα, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις δήμων, οι οποίοι καταχρώνται τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των Προνοιακών Δομών, καλύπτοντας πάσης φύσεως άλλα έξοδα.

Επίσης, ζήτημα που θίγεται αποτελεί και ο ορισμένος χρόνος διάρκειας των συμβάσεων των εργαζομένων, παρά την πολυετή απασχόλησή πολλών εξ’ αυτών στις ίδιες δομές, όπως επίσης και η καθυστέρηση στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Επιπλέον, η μισθοδοσία των εργαζομένων, εξαρτάται επίσης από την λήψη ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, «γεγονός που τους καθιστά εργασιακά απόλυτα ανασφαλείς, καθώς, κάθε χρόνο βρίσκονται «με το ένα πόδι» στην ανεργία, περιμένοντας να δουν, αν θα ενταχθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησής τους στο ΕΣΠΑ, είτε σε κάποια παράτασή του, είτε σε κάποιο επόμενο ΕΣΠΑ ή όχι».

Κύριο αίτημα η μονιμοποίηση των δομών

Έπειτα από την καταγγελία των εργαζομένων για την υφιστάμενη κατάσταση πλήρους ανασφάλειας για γονείς, ωφελούμενους, εργαζομένους, αλλά και τους επικεφαλής των Δήμων, οι εργαζόμενοι στο υπόμνημά τους προτείνουν, «είναι η δημιουργία σχετικών Κοινωνικών Υπηρεσιών στο οργανόγραμμα των Ο.Τ.Α., με μόνιμες δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, με σταθερή, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Μία ακόμα πρόταση για την εξοικονόμηση πόρων είναι η χρηματοδότηση των Δομών βάσει προϋπολογισμού της κάθε Δομής, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες αυτής, να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές της ανάγκες και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την Δομή και όχι για άλλες υποχρεώσεις του Δήμου»

Στη Βουλή ήρθε το θέμα, τόσο με την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με τα αιτήματα των εργαζομένων από τον κ. Νικολόπουλο Νικόλαο, ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας και την κατάθεση του υπομνήματος μέσω αναφοράς, από την βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα, ενώ επίσημες δηλώσεις, όσον αφορά στα Κέντρα, έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ξανθός Ανδρέας και Δημήτριος Στρατούλης.

Εντονότερα τα προβλήματα στο Ν. Αιγαίο

Η κατάσταση των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο Νότιο Αιγαίο είναι ακόμη περισσότερο δυσχερής, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μαζί με αυτή της Στερεάς Ελλάδος, νοούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πλούσιες» Περιφέρειες, σύμφωνα πάντα με το δεδηλωμένο κατά κεφαλήν εισόδημα και κατά συνέπεια, λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Προνοιακών Δομών τους.

Υπενθυμίζεται, ότι προ διετίας, η χρηματοδότηση του προγράμματος υπήρξε σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου, Δήμος και Περιφέρεια αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε σύναψη προγραμματικής συμβάσεως, ώστε να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση και να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας για το συγκεκριμένο έτος.

Ζήτημα, το οποίο έχει ξεχαστεί με το πέρασμα των ετών και την ενασχόληση των εκάστοτε αρμοδίων με διαφορετικά θέματα, αποτελεί και η παύση λειτουργίας, περισσότερο από επτά χρόνια πριν, του ΚΔΑΠ Άνω Σύρου, για το οποίο δεν έχει υπάρξει από τότε μέριμνα, ώστε να επαναλειτουργήσει, την ίδια στιγμή, που οι γονείς, που δεν ζουν κοντά στο κέντρο της Ερμούπολης, αναζητούν διαρκώς λύσεις για τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες, υπηρεσίες, τις οποίες θα μπορούσε να παρέχει δωρεάν μια δομή ΚΔΑΠ.