Ο νέος πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός στις Κυκλάδες με έδρα τη Μύκονο

Δήλος 2015: Υψηλές στιγμές ανθρώπινης σκέψης και διανόησης

  • Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10

Σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του νέου πνευματικού και πολιτιστικού θεσμού «Δήλος 2015» με έδρα τη Μύκονο, που σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει το μοναδικό –για την ιστορία και τη σημασία του- ιερό νησί της Δήλου, μέσα από σύγχρονες δράσεις πολιτισμού και τέχνης.

«Ναυαρχίδα» του φετινού εορτασμού είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «ΔΗΛΟΣ 2015» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη-Κιούκα, το οποίο θα προβληθεί το Σάββατο στο Cine Manto, παρουσία των συντελεστών.

Συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη Δήλο, στο νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σε αυτό το φως, ο Απόλλων. Για χάρη του Απόλλωνα ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τα πιο μεγάλα ιερά, με λαμπρότερο καταμεσής στο Αιγαίο την Δήλο, την μικρή νησίδα, που παραδομένη στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου, όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν τον Απόλλωνα και τη δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν. Μια συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού.

Όπως αναφέρεται, η ταινία δεν προσεγγίζει τη Δήλο επιστημονικά και δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της. Είναι όμως μια ταινία για το φως της, το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό, για το αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα. Κι ακόμη είναι μια ταινία για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως στο κέντρο της ύπαρξής του, ταινία για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. Τέλος, είναι μια ακόμη ταινία για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο νησί σε Δήλο.

Στο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 25 λεπτών, πρωταγωνιστεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Πρόκειται για μία παραγωγή της Qkas Productions. Η Διεύθυνση Φωτογραφίας ανήκει στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη και η εκτέλεση παραγωγής στη Θάλεια Καλαφατά. Το σενάριο έγραψαν οι Αλέκα Δήμου και Δημήτρης Καράβολας και τη μουσική ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Ο ήχος είναι του Θοδωρή Μέλη.

Παγκόσμια προβολή της Δήλου

Ο θεσμός «ΔΗΛΟΣ-DELOS» θα πραγματοποιείται κάθε έτος στα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, φιλοδοξώντας να προβάλει και να προωθεί σύγχρονες υψηλές στιγμές της ανθρώπινης σκέψης και διανόησης σε σχέση με το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Πρώτη ενέργεια ήταν η δημιουργία του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Θεοχάρη-Κιούκα με σκοπό την παγκόσμια προβολή της Δήλου και την επικοινωνία του νέου θεσμού. Στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο το πρώτο τριήμερο πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων για τη Δήλο. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου και γίνονται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Cine Manto. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσον με την παρουσία τους, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, ο εικαστικός Μιχάλης Κατζουράκης, ο λογοτέχνης Βασίλης Βασιλικός, ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Αλεξάντερ Φαρνού, ο καθηγητής κ. Γιώργος Βέλτσος, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Ντίνος Τσάκος, ο σκηνογράφος κ. Γιάννης Μετζικώφ, ο σκηνογράφος κ. Αντώνης Χαλκιάς, ο συνθέτης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η ερμηνεύτρια κ. Φωτεινή Δάρρα κ.α.

Τριήμερο εκδηλώσεων

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Στο 1ο μέρος με τίτλο «Η Δήλος στις αρχές του 21ου αιώνα. Δεδομένα και προοπτικές», ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης θα αναπτύξει το θέμα «Δήλος-Μύκονος: ανασχεδιάζοντας το δίκτυο μνημείων και μουσείων ενός διεθνούς τουριστικού προορισμού». Στη συνέχεια ο Δρ. Jean Charles Moretti, CNRS- Universite Lyon 2, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή θα μιλήσει για τον «Άτλαντα της Δήλου» και τέλος, ο Τμηματάρχης Μελετών και έργων στην ΕΦΑ Κυκλάδων Γ. Μητσούλης θα αναφερθεί στις «Νέες προκλήσεις: Μελέτες για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Δήλου».

Το 2ο μέρος της Ημερίδας υπό τον τίτλο «Επιστρέφοντας στις Κυκλάδες της δεκαετίας του 1960», περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου «Allegro ma non troppo. Mια διήγηση με άλλο τρόπο» του Ντίνου Τσάκου, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, από τον συγγραφέα και τη Δρ Ζώζη Παπαδοπούλου, Τμηματάρχη Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Θα ακολουθήσει περιήγηση – συζήτηση με τους αρχαιολόγους στην έκθεση του Μουσείου, καθώς και κέρασμα με παραδοσιακούς μεζέδες και μουσική.

Το Σάββατο στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» και ώρα 18:30 εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με θέμα "Γεννηθήτω φως, εγένετο Δήλος...". Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των Αντώνη Πολυκανδριώτη, Αριστοτέλη Βασιλικιώτη, Geneviève Couteau, Mαργαρίτας Μπακοπούλου, Αlbert Gabriel και φωτογραφίες του Βασίλη Βρεττού.

Τέλος, το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου επίσκεψη στη Δήλο, ενώ στις 20:00 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Παναγιώτης Κουσαθανάς διαβάζει το ποίημα «Διάπλους» από την ποιητική συλλογή του «Ο άρχοντας του μεγάλου δόκανου», Μύκονος 1986. Τη βραδιά ντύνει μουσικά ο Πλάτων Ανδριτσάκης.

Ετικέτες: