Χωρίς να έχει εκπονηθεί σχεδόν καμία μελέτη ή να έχει ληφθεί έγκριση, κατατέθηκε από το Δ. Πάρου φάκελος έργου, με αίτημα χρηματοδότησης 1.000.000 ευρώ από το Ε.Π. της Π.Ν.Αι

Πρόταση χρηματοδότησης – “tabula rasa”

Μία άνευ προηγουμένου αίτηση για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, υπέβαλλε ο Δήμος Πάρου, καθώς στην πρότασή του, δεν υπήρχε σχεδόν καμία μελέτη, εντός του φακέλου, που μόνο ώριμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου, προκειμένου ένας Δήμος να προλάβει τις προθεσμίες, για την υποβολή φακέλου σε σχετική πρόταση, καταθέτει πρόταση, από την οποία λείπουν μία ή δύο μελέτες. Αυτή σίγουρα δεν είναι η περίπτωση του Δήμου Πάρου, καθώς, στην πρότασή του, σε συνέχεια πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έλειπε το μελετητικό κομμάτι, σχεδόν στο σύνολό του.

Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος του Δήμου Πάρου, αφορούσε στο έργο κατασκευής εγκαταστάσεων, για στέγαση του βρεφονηπιακού σταθμού Παροικιάς, ύψους προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο, σχετικά, έργο, με αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, ο φάκελος πήγε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας… κενός, με αποτέλεσμα η ΕΥΔ να προχωρήσει, αν μη τι άλλο, στην απόρριψη της πρότασης.

Κενός περιεχομένου φάκελος

Όπως φαίνεται και από τη σχετική απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία υπογράφει ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος, η ΕΥΔ αποφάσισε την απόρριψη της πράξης «Βρεφονηπιακός σταθμός Παροικιάς», με κωδικό ΟΠΣ 5003020 και δικαιούχο τον Δήμο Πάρου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.000.000 ευρώ και επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.000.000 ευρώ , η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 3642/23.08.2016 πρόσκλησης προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Βελτίωση βασικών υποδομών» και στην Επενδυτική Προτεραιότητα 9α «Επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της υγείας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη μέσω βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικού, πολιτιστικού χαρακτήρα και υπηρεσίες αναψυχής και τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα της κοινότητας» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο έγγραφο της Περιφέρειας, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας την 21η Νοεμβρίου, η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά ήδη από το πρώτο στάδιο, που αφορά στον έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητας της εκάστοτε πρότασης, καθώς διαπιστώθηκαν… μερικές ελλείψεις.

Σε πρώτη φάση, σημειώνεται, πως δεν υποβλήθηκαν τα κάτωθι στοιχεία, όπως αυτά δηλώνονται ότι διατίθενται από τον Δικαιούχο στον Πίνακα Αποτύπωσης Μελετών:

(α) Αρχιτεκτονική μελέτη,

(β) Στατική μελέτη,

(γ) Μελέτη Παθητικής Πυρασφάλειας και Ενεργητικής Πυροπροστασίας,

(δ) Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέτες (Ύδρευση, Αποχέτευση, Θέρμανση, Κλιματισμός),

(ε) Μελέτη Προσβασιμότητας ΑμεΑ,

(στ) Αναλυτικές Προμετρήσεις και Χρονοδιάγραμμα Κατασκευής,

(ζ) Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας – Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ-ΦΑΥ),

(η) Τεύχη Δημοπράτησης.

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι παραπάνω μελέτες, είναι απαραίτητες, σχεδόν για κάθε έργο, το οποίο αφορά σε ανέγερση κτιρίου.

Η ΕΥΔ αναφέρει παράλληλα, πως απαιτείται η εκπόνηση Γεωτεχνικής Μελέτης, λόγω της φύσης του εδάφους θεμελίωσης (προσχώσεις) και των μελετών Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου, ΚΕΝΑΚ και Η/Μ (Ηλεκτρικά, Φωτισμός), οι οποίες επίσης έλειπαν από το φάκελο του Δήμου.

Στην πρόταση, δεν έχουν υποβληθεί επίσης, ούτε τα στοιχεία για την προμήθεια εξοπλισμού για την εξασφάλιση λειτουργικότητας της πράξης.

Σύμφωνα με την απόφαση ο Δήμος Πάρου δηλώνει επίσης, πως δεν διαθέτει ούτε την έγκριση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ούτε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, ή αντίστοιχη απαλλαγή από τις αρμόδιες αρχές, ούτε έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ούτε μελέτη πυρασφάλειας από την πυροσβεστική και όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθούν λογικά, εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει καν Άδεια Δόμησης για την κατεδάφιση των υφιστάμενων κατασκευών και την ανέγερση νέων κτιρίων, ενώ ακόμη και τα στοιχεία, που αφορούν στην κυριότητα του ακινήτου, παρουσιάζουν ελλείψεις.

Τέλος, η Υπηρεσία συμπληρώνει επίσης, πως απαιτείται έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού ή Απόφαση έγκρισης όρων δόμησης κατά παρέκκλιση, έγκριση Αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας και Έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, εφόσον εμπίπτει σε σχετικές ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες, όπως όλες και οι υπόλοιπες σχετικές εγκρίσεις, δεν διατίθενται από το Δήμο.

Απορίας άξιο είναι, ποιες ήταν οι προσδοκίες του Δήμου Πάρου, καταθέτοντας τη συγκεκριμένη πρόταση προς την Περιφέρεια, δεδομένου, ότι σχεδόν καμία μελέτη δεν έχει εκπονηθεί, ενώ παράλληλα δεν διατίθεται καν(!) άδεια δόμησης και σαφή στοιχεία που να υποδεικνύουν, ότι το σημείο, όπου θα στηθούν οι εγκαταστάσεις, βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου.

Ετικέτες: