Απάντηση Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αναδιάρθρωση περιφερειακών υπηρεσιών του Λιμενικού

Αναπάντητα ερωτήματα…

  • Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Με ένα γενικόλογο κείμενο, το βασικό περίγραμμα του οποίου απέχει παρασάγγας από το περιεχόμενο της ερώτησης που του τέθηκε, απάντησε ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οποίοι τον περασμένο μήνα του εξέφρασαν γραπτώς την ανησυχία τους, αναφορικά με τον ενδεχόμενο κατάργησης και μετάταξης υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ).

Όπως είχαμε αναλυτικά γράψει σε φύλλο της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ στις 18 Ιουνίου, το Υπουργείο φαίνεται πως, στο πλαίσιο του γενικότερου εξορθολογισμού τον οποίο προωθεί με ταχείς ρυθμούς, καταργώντας τη μία μετά την άλλη υπηρεσίες και φορείς, προετοίμαζε την αναδιάταξη των λιμενικών αρχών, η οποία αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο λιμενικό σώμα.

Ανησυχία και προβληματισμός για τον «Καλλικράτη»

Εκείνες τις ημέρες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, (ΠΟΕΠΛΣ), χαρακτήριζε το σχέδιο ως ανεπαρκές, διαφωνώντας ριζικά με τον «Καλλικράτη» στο λιμενικό σώμα και επισημαίνοντας ότι τέτοιου μεγέθους αναδιάταξη οφείλει να επιχειρείται μετά από εντατική μελέτη στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάταξης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συμπλέοντας με την άποψη της ΠΟΕΠΛΣ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, είχαν εκφράσει στον τότε Υπουργό την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους, καλώντας τον να απαντήσει κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες περί κατάργησης, μεταφοράς ή υποβιβασμού λιμενικών υπηρεσιών και ζητώντας του να περιγράψει τα αναμενόμενα οφέλη από μια τέτοια αναδιάταξη. Στην ίδια ερώτηση οι βουλευτές ζητούσαν διευκρινίσεις σχετικά με τις διαδικασίες και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι υπό κατάργηση ή μετάταξη λιμενικοί σταθμοί, διερωτώμενοι πώς αναμένει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αστυνόμευση συγκεκριμένων περιοχών αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού. Τέλος, ο Υπουργός καλείτο να απαντήσει αν με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση πρόκειται να διασφαλιστούν οι θέσεις και η εργασία του προσωπικού που υπηρετεί στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κάνει εκτενή αναφορά στις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των λιμενικών υπηρεσιών, υπονοώντας ότι το Υπουργείο γνωρίζει και έχει επεξεργαστεί μια σειρά δεδομένων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των λιμενικών σταθμών. Προ, λοιπόν, της πολυπόθητης και περί ης πολύς ο λόγος, αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού του δημοσίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, εφόσον είναι σε θέση να γνωρίζει και να επεξεργάζεται μετρήσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη «στην εξεταζόμενη, επί του παρόντος, αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερθέντα κριτήρια, καθώς και οποιαδήποτε άλλα παρεμφερή στοιχεία». Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε κανένα τέτοιο «παρεμφερές» στοιχείο, την ώρα που ο Υπουργός ακολουθεί τη γνωστή τακτική της απάντησης με αοριστίες που σχετίζονται με την «εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, προς εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος», την «ορθολογική κατανομή προσωπικού» κ.λπ.

Σε ό,τι δε, αφορά στο ερώτημα των βουλευτών αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το υπηρετούν προσωπικό, ο Υπουργός παρέπεμψε τους ενδιαφερομένους στην παρ. 14 του αρ. 56 του Νόμου 4150/2013 περί «Ανασυγκρότησης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», η οποία, όμως, καμία αναφορά δεν κάνει στο ερώτημα που του τέθηκε για τις οργανικές θέσεις και την εξασφάλιση εργασίας του προσωπικού και απλώς αναφέρει ότι «η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέρχεται σε δέκα χιλιάδες διακόσιες πενήντα (10.250) θέσεις».