Αγώνας ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στον Φάρο Διδύμης

  • Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2022 - 11:43

Το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτώβρη έλαβε χώρα ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης «ΦΑΡΟΣ ΔΙΔΥΜΗΣ 2022», τον οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.).

Η ονομασία του αγώνα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του οράματος της Διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού φάρου στο νησί Διδύμη (γνωστότερο και ως Γαϊδουρονήσι), ενός οράματος που, με συνεχή, άοκνη &χαμηλών τόνων προσπάθεια, παίρνει σάρκα & οστά! Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας στο αγωνιστικό πεδίο, στόχος του Τμήματος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Σ. είναι να καθιερωθεί ο νέος αυτός αγώνας ως πόλος έλξης για τα αγωνιστικά σκάφη & πληρώματα, που αναζητούν κάτι διαφορετικό!

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στις 11.00, το πρωί του Σαββάτου, στον όρμο του Φοίνικα. Τα 13 συμμετέχοντα σκάφη ύψωσαν τα πανιά τους, δείχνοντας από νωρίς την πολύ καλή διάθεση που επικρατούσε! Ο καιρός, βοριάς εντάσεως5bf, ήταν ιδανικός για μια γρήγορη, αλλά και γεμάτη συγκινήσεις, κούρσα, στη συνέχεια, όμως, φτάνοντας έως και τα 7bf, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στα πληρώματα και κάποιες ζημιές στα σκάφη, τα οποία έπρεπε να διαπλεύσουν το νότιο μέρος της Σύρου και να αφήσουν αριστερά τις νησίδες Νάτα (Ασπρονήσι) και Διδύμη, προκειμένου να τερματίσουν στο λιμάνι της Σύρου.

Μετά τον τερματισμό όλων των σκαφών, ακολούθησε η απονομή των κυπέλλων στους νικητές της 1ης ημέρας και κέρασμα, μπροστά από το χώρο που παραχωρήθηκε στο λιμάνιγια τα σκάφη του αγώνα.

Μετά την πολυπόθητη ξεκούραση, το πρωί της Κυριακής βρήκε τα πληρώματα ανανεωμένα και έτοιμα για την εκκίνηση, η οποία δόθηκε στις 10.00. Το «μπράτσο» της 2ης αγωνιστικής ημέρας περιλάμβανε το πέρασμα από το νότιο μέρος της Διδυμης και τον περίπλου του βόρειου κομματιού της Σύρου, με στόχο τον τερματισμό στον Φοίνικα και την ολοκλήρωση του αγώνα.

Αυτή τη φορά, ο καιρός έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, με πολύ χαμηλές -πέραν των προβλέψεων- εντάσεις και τοπικά «γυρίσματα», συνθήκες που δυσκόλεψαν τεχνικά τους αθλητές, σε βαθμό αρκετά σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος, που προβλεπόταν απ’ τον Κανονισμό Αγώνα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν αυτή του σκάφους του Ν.Ο.Σ. ΟΥΣΥΡΑ, το οποίο πέρασε δραματικά τη γραμμή του τερματισμού, για να διαπιστωθεί πως ήταν εκτός χρονικού ορίου για μόλις 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα!

Στα συνολικά αποτελέσματα (overall), στην κατηγορία SPORT, την πρώτη θέση κατέλαβε το MORNINGCLOUD (N.O.ΣΥΡΟΥ), ακολουθούμενο από τα σκάφη OUSYRA (N.O.ΣΥΡΟΥ) & AIX (Σ.Ε.Α.Ν.Τ.Κ.), ενώ στην κατηγορία NONSPINNAKER (χωρίς μπαλόνι) νικητής αναδείχθηκε το LETO, με τα ΟKIRROI & DANNY να λαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα (όλα σκάφη του Ν.Ο.ΣΥΡΟΥ).

Την έλευση όλων των σκαφών στο λιμάνι του Φοίνικα, ακολούθησε η τελετή λήξης του αγώνα, με συμμετοχή των πληρωμάτων και πολλών φίλων του αθλήματος.

Πέραν, πάντως, των καιρικών συνθηκών -οι οποίες είναι ο κλασικός αστάθμητος παράγοντας στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες- το πρόσημο της διοργάνωσης κρίθηκε θετικό από διοργανωτές και πληρώματα, δίνοντας ελπίδα για την καθιέρωση του συγκεκριμένου αγώνα.

Η Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου εκφράζει τα συγχαρητήριά της σε όλους τους συμμετέχοντες (πλοιοκτήτες & πληρώματα)και ευχαριστεί τους χορηγούς του αγώνα, ενώ δεν «κατεβάζει τα μανίκια» καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται η μεγάλη διοργάνωση των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ, του πολυπληθέστερου διασυλλογικού αγώναΙστιοπλοΐας Τριγώνου στο Αιγαίο.