Οκτώ κούπες ψάχνουν τους κατόχους τους έως την 1η Ιουνίου

  • Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024 - 09:27

Στις 14 Ιουνίου κάνει σέντρα στα γήπεδα της Γερμανίας το Euro 2024 ενώ στις 26 Ιουλίου αρχίζουν στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πριν από αυτές τις μάχες όμως που είναι σε εθνικό επίπεδο έχουμε αρκετούς τελικούς που θα κρίνουν τίτλους σε συλλογικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Τελικούς Ευρώπης με ελληνικό ενδιαφέρον όπως αυτός του Ολυμπιακού στο Conference League αλλά και το Final -4 της Euroleague στο μπάσκετ στο οποίο συμμετέχουν τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός.

Στα πέντε μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης το μοναδικό που δεν έχει ακόμη κάτοχο είναι η Premier League. Στην Ισπανία το κέρδισε για 36η φορά η Ρεάλ Μαδρίτης, στη Γερμανία για πρώτη η Λεβερκούζεν, στην Γαλλία η Παρί στο αντίο του Κιλιάν Εμπαπέ και στην Ιταλία το πήρε με περίπατο η Ίντερ.

Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο στο ποδόσφαιρο ενώ στην Αγγλία θα έχουμε μάχη των δύο ομάδων του Μάντσεστερ για το Κύπελλο. Στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ από τις 22/5 έως την 1/6 θα κριθούν οι τρεις τίτλοι.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπήσει σε Αθήνα, Δουβλίνο και Λονδίνο ενώ του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Βερολίνο. Ας δούμε αναλυτικά τις 8 κούπες που ψάχνουν τους κατόχους τους έως την 1η Ιουνίου.

Ρεάλ εναντίον Ντόρτμουντ στο Γουέμπλεϊ

Ο τελικός του Champions League θα φιλοξενηθεί φέτος στο Λονδίνο και στο Γουέμπλεϊ την 1η Ιουνίου.

Εκεί θα παλέψουν για τον τίτλο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ντόρτμουντ. Η ομάδα της Ισπανίας απέκλεισε κατά σειρά την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, την Σίτι, αλλά και την Μπάγερν Μονάχου και θα διεκδικήσει στο Λονδίνο το 15ο Champions League της ιστορίας της.

Από την άλλη η Ντόρτμουντ απέκλεισε με άνεση την Παρί Σεν Ζερμέν του Κιλιάν Εμπαπέ και θα διεκδικήσει τον 2ο τίτλο της στη διοργάνωση μετά από εκείνον του 1997.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια για την κούπα ο Ολυμπιακός

Μετά από 53 χρόνια (1971, Παναθηναϊκός) μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο.

Οι Πειραιώτες προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην 99χρονη ιστορία τους σε τελικό και θα παλέψουν απέναντι στην Φιορεντίνα για τον τίτλο στο Conference League.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 29/5 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ολυμπιακός για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε με δύο νίκες την Άστον Βίλα και η Φιορεντίνα που θα παίξει για 2η σερί χρονιά στον τελικό έβγαλε νοκ άουτ τη Μπριζ.

Η αρμάδα του Αλόνσο

Έχει βάλει στόχο να τρελάνει κόσμο φέτος η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γερμανία και στις 25/5 θα παίξει στον τελικό με την Καϊζερσλάουτερν για το Κύπελλο.

Όμως η μεγάλη κούπα που διεκδικεί η αήττητη για 49 παιχνίδια ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο είναι το Europa League. Στις 22/5 στο Δουβλίνο θα συναντήσει στον τελικό την Αταλάντα.

Η Λεβερκούζεν απέκλεισε την περσινή φιναλίστ Ρόμα και η Αταλάντα την Μαρσέιγ. H Αταλάντα δεν έχει εμπειρία από ευρωπαϊκό τελικό αλλά η Λεβερκούζεν το 1988 κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέναντι στην Εσπανιόλ και το 2002 ήταν φιναλίστ του Champions League.

Οι αιώνιοι στο Βερολίνο

Την Παρασκευή 24/5 και την Κυριακή 26/5 θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το Final-4 της Euroleague. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για 3η σερί χρονιά και ο Παναθηναϊκός μετά από 12 χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Ολυμπιακός την Μπαρτσελόνα. Οι "αιώνιοι" μπορεί να συναντηθούν μόνο στον τελικό της Κυριακής. Στους ημιτελικούς της Παρασκευής οι Πειραιώτες θα παίξουν με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και οι πράσινοι με την Φενέρ.

Ο Ολυμπιακός εάν φτάσει στον τελικό θα παλέψει για το 4ο αστέρι του στη Euroleague και ο Παναθηναϊκός για το 7ο.

Οι μάχες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι δύο ποδοσφαιρικοί τίτλοι θα παιχτούν έως τις 25/5. Στη Super League 1 πρώτη είναι η ΑΕΚ η οποία με 2 νίκες με Ολυμπιακό και Λαμία είναι σίγουρα πρωταθλήτρια για 2η σερί χρονιά.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που έχουν από τρεις αγώνες θέλουν το απόλυτο για να τα καταφέρουν. Η ΑΕΚ έχει 75 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ από 71 και ο Ολυμπιακός 70.

Την Κυριακή (12/5) θα έχουμε το εξ' αναβολής παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Την Τετάρτη (15/5) θα παίξουν ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ στον Πειραιά και ο ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή (19/5) με τους αγώνες: ΑΕΚ - Λαμία, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ. Έξι ημέρες αργότερα, το Σάββατο (25/5) στον Βόλο (χωρίς θεατές) ο Παναθηναϊκός θα παλέψει στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη για την κούπα.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να κατακτήσει το 20ο Κύπελλο και να σώσει τη χρονιά και ο Άρης τον πρώτο του τίτλο μετά το 1970 (Κύπελλο). Ο Κυπελλούχος εξασφαλίζει και θέση στα Κύπελλα Ευρώπης της νέας σεζόν και υπό προϋποθέσεις ... πετάει εκτός τον 4ο της Super League.

Η Αγγλία βγάζει πρωταθλητή και Κυπελλούχο

Στο σπουδαιότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την Premier League, η Σίτι και η Άρσεναλ θα παλέψουν έως το τέλος για τον τίτλο. Μετά από 36 αγώνες οι περσινοί πρωταθλητές είναι στο +2 στη βαθμολογία.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 19/5. Η Άρσεναλ θα παίξει αύριο εκτός έδρας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ έχει και τον εντός έδρα αγώνα με την Έβερτον. Από την άλλη η Σίτι αγωνίζεται με την Τότεναμ (14/5) στο Λονδίνο και στις 19/5 με την Γουέστ Χαμ στο Μάντσεστερ.

Η Σίτι δεν τα κατάφερε φέτος στην Ευρώπη αλλά μπορεί να πάρει άλλη μια κούπα στην Αγγλία. Και τι κούπα. Το Κύπελλο Αγγλίας εκεί όπου στις 25/5 θα συναντήσει στον τελικό του Γουέμπλεϊ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.