Ο πρωταθλητής Ελλάδας στον ημιμαραθώνιο δρόμο της Αθήνας Γιώργος Μενής μιλά στην Κοινή Γνώμη για την τεράστια επιτυχία του και την Πανελλήνια νίκη του

"Ο αθλητισμός είναι... τρόπος ζωής"

Άρωμα... Σύρου είχε ο τέταρτος ημιμαραθώνιος δρόμου της Αθήνας αφού την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέλαβε ο Γιώργος Μενής. Ο Συριανός αθλητής ο οποίος έδειξε πως όχι μόνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και έτοιμος για μεγάλα πράγματα, αφού λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τη δεύτερη στη γενική κατάταξη. Στον αγώνα πήραν μέρος περίπου 4.000 δρομείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας και πρώτος στη γενική κατάταξη τερμάτισε ο Μιχάλης Παρμάκης με 1 ώρα 11 δεύτερα και 58 κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο Γιώργος Μενής ήταν πίσω του ακριβώς 14 δευτερόλεπτα. Το όνομα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ακούστηκε για ακόμη μία φορά μέσα από στόμα ανθρώπου του κλασσικού αθλητισμού, αφού ο Μενής μετά το τέλος του αγώνα μίλησε στην ΝΕΡΙΤ που κάλυπτε ζωντανά τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Για την ιστορία και μόνο ο χρόνος του Συριανοί αθλητή στον τέταρτο ημιμαραθώνιο δρόμο ήταν 1:12.36.

Ο Γιώργος Μενής μίλησε την "Κοινή Γνώμη" για την μεγάλη του επιτυχία, αλλά και πάνω από όλα την αγάπη του για τον κλασσικό αθλητισμό.

Θα ήθελα να μου πει για την επιτυχία που είχες και πως κατάφερες να φτάσεις έως σ' αυτήν.

"Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να πω κάποια πράγματα.
Συμμετείχα στον 4ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, όπου παράλληλα διεξήχθη και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Κατάφερα να κερδίσω την πρώτη θέση και να αναδειχθώ πρώτος πανελληνιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδος στον ημιμαραθώνιο δρόμο.
Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή μου μέχρι τελευταία στιγμή ήταν αμφίρροπη, καθώς τρεις μέρες πριν τον αγώνα είχα επιστρέψει από την βασική προετοιμασία μου στο Μαρόκο. Οι δυσκολίες προσαρμογής από το υψόμετρο και κάποιοι άλλοι παράγοντες δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι σε ιδανική κατάσταση για να αγωνιστώ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε αγώνα, πόσο μάλλον σε έναν ημιμαραθώνιο. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να βρεθώ στη γραμμή εκκίνησης, όφειλα –χωρίς δικαιολογίες- να αγωνιστώ επάξια, ακόμη κι αν το σώμα μου με είχε «εγκαταλείψει» από τα πρώτα μόλις χιλιόμετρα. Στόχευα σε κάτι καλύτερο, τουλάχιστον από πλευράς επίδοσης, αλλά σημασία έχει ότι με δικαίωσε το τελικό αποτέλεσμα της νίκης.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατάφερα να φτάσω σε αυτή την επιτυχία, τον οφείλω καταρχήν στην άρτια συνεργασία μου με τον προπονητή μου τον Παναγιώτη Χαραμή και μετά σε μένα. Ο προπονητής με τον αθλητή είναι σαν το αεροπλάνο. Έχει δύο φτερά και έναν προορισμό. Με ένα φτερό το αεροπλάνο δε θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Εκτιμώ και σέβομαι τις συμβουλές του προπονητή μου καθώς όποιος ασχολείται λίγο με τον χώρο του αθλητισμού, θα γνωρίζει ότι υπήρξε πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις με συμμετοχή σε Ολυμπιάδα και έχοντας την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα στον μαραθώνιο δρόμο".

Πόσο καιρό προπονείσαι και τι σε έκανε να ασχοληθείς με τον κλασσικό αθλητισμό;

"Τα πρώτα βήματα στον κλασικό αθλητισμό τα έκανα κάπου στην ηλικία των 13 χρόνων. Ξεκινώντας από διάφορα αγωνίσματα (ταχύτητας, αλμάτων κλπ) κατέληξα υπό την καθοδήγηση του πρώτου μου προπονητή Παναγιώτη Τσούκου σε αγωνίσματα ημιαντοχής και αντοχής, ο οποίος και αναγνώρισε το ταλέντο μου σε αυτές τις αποστάσεις. Δίνοντας μου τα σωστά ερεθίσματα, που πρέπει να αποκομίσει ένας μικρός σε ηλικία αθλητής – όπως ήμουν τότε-, δεν άργησε να εισχωρήσει το "μικρόβιο" και να ασχολούμαι μέχρι σήμερα με τον αθλητισμό. Επομένως, από τα 18 μου που πέρασα στο πανεπιστήμιο Αθηνών ασχολήθηκα λίγο πιο εντατικά, καθώς οι συνθήκες όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί δεν επέτρεπαν εμένα και τους υπόλοιπους αθλητές που ζουν στη Σύρο να προπονηθούμε κατάλληλα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Θα ήθελα, αν μου επιτρέπεται, να επισημάνω ότι ακόμα και σήμερα το "γήπεδο" στην περιοχή των Πευκακίων βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και αναγκάζομαι να βρίσκομαι στον τόπο μου ελάχιστες μέρες τον χρόνο και μακριά από την οικογένειά μου προκειμένου να ακολουθώ σωστά το προπονητικό πρόγραμμα".

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου και θα ήθελα να μου πεις αν έχεις προγραμματίσει να πάρεις μέρος και σε άλλους αγώνες.

"Τα άμεσα σχέδιά μου είναι να εξασφαλίσω την πρόκριση και συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων στο βασικό μου αγώνισμα, τα 3000μ με φυσικά εμπόδια, το οποίο φέτος διεξάγεται στην χώρα μας στις 20-21 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Για την ώρα έχω προγραμματίσει να εκπροσωπήσω το σωματείο της Σύρου (ΑΣ ΣΥΡΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝ) στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών το ερχόμενο σαββατοκύριακο (9-10 Μαΐου) στην Άνδρο στα 3χλμ με φυσικά εμπόδια και στα 5000μ. Ενδέχεται να συμμετάσχω στο Πανελλήνιο Ανδρών -Γυναικών ανοιχτού στίβου στα 10.000μ στις 24 Μαΐου και αργότερα, αν είμαι υγιής, στόχος μου είναι το καλοκαίρι, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στον ανοιχτό στίβο στα 3000μ με φυσικά εμπόδια και η συμμετοχή μου στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών".

Τον Ιούνιο η ιδιαίτερη πατρίδα σου η Σύρος θα διοργανώσει τον δεύτερο ημιμαραθώνιο. Θα βρεθείς στον νησί για να πάρεις μέρος στον αγώνα δρόμου;

"Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω στον 2ο ημιμαραθώνιο της Σύρου. Πέρυσι που συμμετείχα και κέρδισα τον 1ο ημιμαραθώνιο της Σύρου βίωσα πολύ συγκινητικές στιγμές, διότι το συναίσθημα που αισθάνθηκα τρέχοντας στον τόπο μου με την ενθάρρυνση πολλών φίλων και συγγενών ήταν μοναδικό. Οφείλω να ομολογήσω ότι η περσινή διοργάνωση ήταν άψογη, οπότε δεν χωράει αμφιβολία ότι και φέτος ο αγώνας αυτός θα στεφθεί με επιτυχία. Ελπίζω το αγωνιστικό πλάνο να μου επιτρέψει να πάρω μέρος στον αγώνα αυτό, γιατί μετά από λίγες μέρες θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων που είναι και ένας από τους στόχους μου. Όπως και να χει, ακόμα και από τη θέση του θεατή θα βρισκόμαστε όλοι εκεί να στηρίξουμε τον αγώνα και να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια των δρομέων".

Πόσο καλό σου κάνει η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό και τι έχεις κερδίσει απ' αυτόν.

"Ο αθλητισμός για μένα σημαίνει πολλά, είναι τρόπος ζωής, έκφρασης και άλλα πολλά που δεν μπορούν να εκφραστούν με «γήινες» λέξεις, και παρά τις δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει μόνο οφέλη έχω κερδίσει από αυτό. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ή καλύτερα χάρη στον «ερασιτεχνικό πρωταθλητισμό», έχω διαμορφώσει "χαρακτήρα", έναν χαρακτήρα πειθαρχημένο με οργάνωση και προγραμματισμό, γνωρίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό και συναγωνισμό σε αξιοκρατικό επίπεδο. Επιπλέον μου χει δοθεί η ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου, μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων που συνάπτω με αθλητές και συνάμα φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλά το πιο καίριο για μένα, είναι ότι έχω μάθει να αγωνίζομαι και να αντιμετωπίζω με δυναμισμό και μαχητικότητα τον "στίβο" της ζωής".

Τέλος, μίλησέ μου για τους δρομείς της Σύρου και πόσο σημαντική είναι η κίνησή τους αυτή να μετέχουν σε αγώνες ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

"Οι δρομείς Σύρου είναι ένας σύλλογος, μια ιδέα, ένα κίνητρο που ξεκίνησε μόλις το 2013 με μοναδικό σκοπό να μυήσει τον κόσμο της Σύρας –και όχι μόνο- στα ευεργετικά οφέλη του αθλητισμού. Ειλικρινά σας μιλάω, έχουν καταφέρει να γίνουν ευρέως γνωστοί και μάλιστα στους περισσότερους αγώνες που έχω λάβει μέρος κάνουν μνεία με τα πιο ενθαρρυντικά σχόλια. Πραγματικά τους συγχαίρω για την ενέργεια και τη δράση τους, καθώς με μοναδικό όπλο το κέφι και την αγάπη για το τρέξιμο, ευχαριστιούνται παρά τις δυσκολίες αυτό που κάνουν. Η κίνησή τους να συμμετέχουν σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, αφού με αυτό τον τρόπο προβάλλεται η χώρα μας και ιδιαίτερα το νησί μας. Με τη σημαία Syros Runners στα χέρια ταξιδεύουν παντού μεταδίδοντας το μήνυμα της χαράς του αθλητισμού. Κι αυτοί συνεχίζουν αλώβητοι την προσπάθεια και το έργο τους, ο καθένας προσπαθώντας να επιτύχει τον στόχο του, χωρίς οικονομικούς πόρους και υποδομές. Δυστυχώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, με θλίβει το γεγονός ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην έχει ένα προπονητικό κέντρο, ένα στάδιο με ΤΑΡΤΑΝ, είναι κάτι που αξίζει να το έχει η Σύρος".