9η Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών Σκαφών στη Σύρο

Άριστα στην επιτυχία

  • Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 23 Ιουν. 2014 - 14:45
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Μία άκρως επιτυχημένη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, με την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών Σκαφών να στέφεται με απόλυτη επιτυχία, φέρνοντας την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, επί τρεις ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ξεπερνώντας τα στενά όρια της Ελλάδας.

Με την Σύρο να πρωταγωνιστεί επί τρεις ημέρες στα τοπικά αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Σύρου, έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία προβολής στο νησί, αποδεικνύοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο τα οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν από την προώθηση συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο συγκεκριμένος τύπος θαλάσσιου τουρισμού.

Εικόνες που καταγράφηκαν από την εντυπωσιακή είσοδο των φουσκωτών σκαφών στο νησί, τις επισκέψεις τους σε σημαντικά ιστορικά μνημεία, την παρουσίαση του αστικού πολιτισμού της Σύρου, την κοινωνική προσφορά των συμμετεχόντων και τέλος τις στιγμές κεφιού και διασκέδασης, υπήρξαν οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού αυτές τις τρεις ημέρες.

Η πληθώρα και η εναλλαγή των δράσεων που είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο της Συνάντησης στη Σύρο, δεν άφησαν κανένα περιθώριο πλήξης στους 800 περίπου συμμετέχοντες, που κατέφθασαν στο νησί με περισσότερα από 200 σκάφη.

Θεαματική υποδοχή

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τις Κυκλάδες, τα μέλη των Ομίλων Φουσκωτών από όλη τη χώρα, προκειμένου να παρευρεθούν στη μεγάλη διοργάνωση της Σύρου, που τους υποδέχτηκε με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο.

Η είσοδος των σκαφών στο λιμάνι της Σύρου σηματοδοτήθηκε από την παρουσία των ρυμουλκών του Νεωρίου, τα οποία έριχναν πίδακες νερού, δημιουργώντας υδάτινες αψίδες, κάτω από τις οποίες περνούσαν τα σκάφη εισερχόμενα στην ασφάλεια του λιμανιού.

Σκάφη που ξεκίνησαν, σε κάποιες περιπτώσεις ένα μακρύ ταξίδι, ήρθαν στη Σύρο από Μακεδονία, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λέσβο, Χίο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Κρήτη και Λέρο, που είναι και ο σταθμός της επόμενης πανελλήνιας διοργάνωσης του 2015.

Στο λιμάνι της Ερμούπολης στήθηκε μία μεγάλη γιορτή, στο πλαίσιο της υποδοχής, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 2 ώρες, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε την εντυπωσιακή είσοδος των σκαφών, με το θέαμα να παρέχει τη μέγιστη ικανοποίηση στους παρευρισκόμενους.

Να σημειωθεί, ότι περίπου 50 σκάφη είχαν καταφθάσει μία ημέρα νωρίτερα στο λιμάνι, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και τη σημασία για τους συμμετέχοντες, αυτού που θα ακολουθούσε.

Από τη πρώτη έως και την τελευταία στιγμή τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου που βρισκόντουσαν στα περίπτερα της υποδοχής, τα οποία είχαν στηθεί στην είσοδο του λιμανιού, υπήρξαν οι καλύτεροι υποδοχείς, διότι ήταν πλήρως και αξιόλογα ενημερωμένοι, ώστε να κατευθύνουν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες.

Πολλαπλά οφέλη

Μία Σύρος που επί τρεις ημέρες ένιωσε την τουριστική ζωντάνια που της προσέφερε η πληθώρα των επισκεπτών, με την προβολή της από τα ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης να δίνει μία τουριστική ώθηση στο νησί.

Μπορεί η 9η Πανελλήνια Συνάντηση Φουσκωτών Σκαφών να ανήκει πλέον στο παρελθόν, όμως θα καταγραφεί ως μία άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, από τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, που αν και τα μέλη του δεν διαθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, η άοκνη προσπάθεια τους επί έξι μήνες για την δημιουργία ακόμη και στοιχειωδών υποδομών που έλειπαν από το νησί για την κάλυψη μίας ανάλογης διοργάνωσης, απέδειξαν περίτρανα πως υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, που μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές για τον τόπο.

Πέραν των τεχνικών προβλημάτων, που λύθηκαν με κάθε τρόπο ώστε να στεφθεί η διοργάνωση με επιτυχία, υπήρξε ένας σωστός προγραμματισμός όσον αφορά και στην εναλλαγή των εκδηλώσεων και δράσεων που είχαν προγραμματιστεί, που έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν όσα έχει να τους προφέρει η Σύρος μέσα από την ιστορίας της, τον πολιτισμό, τις γεύσεις, την ομορφιά και την διασκέδαση που τους προσφέρθηκαν απλόχερα.

Πολλαπλά τα οφέλη για το νησί, πέραν της προβολής που κέρδισε, με την τόνωση της τοπικής αγοράς, από την κίνηση που καταγράφηκε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η αρωγή των χορηγών, με την συμμετοχή των επιχειρήσεων να λειτουργεί θετικά στην αρτιότητα της διοργάνωσης.

Παράλληλα σημείο ειδικής αναφοράς θα πρέπει να αποτελέσει και η προνοητικότητα των διοργανωτών να συμπεριλάβουν στις παράλληλες δράσεις και σε χωριά του νησιού πέραν της Ερμούπολης, γεγονός που λειτούργησε θετικά ως προς την αύξηση της κίνησης και σε αυτές τις περιοχές.

Καλωσόρισμα φιλοξενίας και εύσημα στους διοργανωτές

Κατά την άφιξη των σκαφών, την αποβίβαση των επισκεπτών συνόδευσε το καλωσόρισμα των απερχόμενων αλλά και νεοεκλεγέντων δημοτικών εκπροσώπων, που υποδέχτηκαν ένθερμα τα πληρώματα των σκαφών.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, αναφέρθηκε στο μέγεθος της οικονομικής υποστήριξης που παρείχε ο Δήμος για την επιτυχία του εγχειρήματος, λέγοντας «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στη Σύρο ενεργούς πολίτες με ιδιαίτερες πνευματικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Παράλληλα στους τόπους που επισκέπτονται στέλνουν μηνύματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, τα οποία τα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη, ως κοινωνία και ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας. Ο Δήμος μας θεώρησε ότι είναι βασική του υποχρέωση να συμμετέχει στη διοργάνωση και να συνεισφέρει οικονομικά στις πλούσιες εκδηλώσεις που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «ότι όσοι επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί θα μείνουν γοητευμένοι και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Σύρο, από εδώ και στο εξής».

Στη φιλοξενία του νησιού στάθηκε στο καλωσόρισμα του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, λέγοντας «Νιώθω χαρούμενος και συγχρόνως περήφανος που είμαι Συριανός, που με μία μεγάλη αγκαλιά, όπως είναι το λιμάνι μας, που είναι μεγάλο και φιλόξενο υποδεχθήκαμε όλους τους Ομίλους Φουσκωτών». Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σύλλογο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, «ο οποίος αν και νεοσύστατος έχει προλάβει και έχει καταφέρει να αναπτύξει μία μεγάλη και σπουδαία δραστηριότητα, όπως επίσης και όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, οι οποίοι, πέραν βέβαια των χορηγών που η συνεισφορά τους είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι και το λιμεναρχείο, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, αλλά και πολλοί άλλοι». Έκλεισε δε τον χαιρετισμό του επαναλαμβάνοντας τη σημασία της φιλοξενίας που προσέφερε η Σύρος, αποδίδοντας παράλληλα και τα εύσημα στους διοργανωτές «Το τριήμερο αυτό υπήρχαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Οι συμμετέχοντες ας μεταλαμπαδεύσουν τις εντυπώσεις τους για το νησί μας και τη φιλοξενία μας σε όλη την Ελλάδα. Η Σύρος θα παραμείνει φιλόξενη για εσάς, είτε συλλογικά ως όμιλοι φουσκωτών, είτε και ατομικά όποτε αποφασίσετε να μας ξανά επισκεφθείτε και ευελπιστώ αυτή η 9η Πανελλήνια Συνάντηση στο τέλος της να είναι η καλύτερη διοργάνωση από όσες έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα».

Από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Σύρου, Νίκος Σκευοφύλακας, στον χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στη διοργάνωση, συγχαίροντας «το νεοσύστατο Σύλλογο Φουσκωτών Σκαφών Σύρου, που κατάφερε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διοργανώσει μία τόσο σπουδαία εκδήλωση και να ανεβάσει τόσο υψηλά τον πήχη».

Γενική αναγνώριση

Πέραν των τοπικών εκπροσώπων, κατά τη διάρκεια του καλωσορίσματος τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας (ΕΟΜΟΦΣ), Αντώνης Καπαρός, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις τοπικές λιμενικές αρχές, δίνοντας παράλληλα και τα συγχαρητήρια του για την αρτιότητα της οργάνωσης, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την επιτυχία της, λέγοντας «Μετά από έξι χρόνια επιστρέψαμε στη Σύρο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές, το Λιμεναρχείο που για άλλη μία φορά μας βοήθησε να κάνουμε μία τρομερή εκδήλωση. Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι με κάλυψαν με όσα είπαν για το σκοπό των Ομίλων και τις δράσεις μας. Από την πλευρά μου, θέλω μόνο να πω τρεις λέξεις: Συγχαρητήρια, Συγχαρητήρια, Συγχαρητήρια στα παιδιά της Σύρου γιατί το αξίζουν, γιατί έκαναν πάρα πολλά και μπράβο τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος του Ομίλου της Λέρου, που εκπροσώπησε το νησί του που θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωση της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η Σύρος ανέβασε πάρα πολύ υψηλά τον πήχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «διοργανώσατε στη Σύρο μία Συνάντηση η οποία είναι μοναδική. Η Σύρος έβαλε πάρα πολύ υψηλά τον πήχη και η Λέρος θα τρέχει και δεν θα φθάνει για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο. Συγχαρητήρια σε όλους».