Με την τελετή λήξης ολοκληρώθηκε το 10ο και επετειακό Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών

Η... μαγεία του ποδοσφαίρου

Το στοίχημα κερδήθηκε και η Σύρος 2002 με την στήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσαν άψογα το επετειακό ''10ο Πανκυκλαδικό Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου''.

Περισσότεροι από 1500 γονείς και παιδιά έδωσαν το βροντερό παρών στη φαντασμαγορική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι το Πανκυκλαδικό Τουρνουά είναι η διοργάνωση που μπορεί να ενώσει όλα τα νησιά μεταξύ τους, διαδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα του ''Ευ αγωνίζεσθαι''.

Δεκαέξι ομάδες από οκτώ νησιά και πάνω από 700 μικροί ποδοσφαιριστές πλημμύρισαν τα γήπεδα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, τιμώντας τα γενέθλια του Πανκυκλαδικού που έκλεισε τα δέκα του χρόνια με ρεκόρ συμμετοχών.

Τονίζουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας ανήκει στους εθελοντές που πλαισίωσαν το Πανκυκλαδικό και ανά πάσα στιγμή έδιναν την λύση σε κάθε πρόβλημα που πήγαινε να παρουσιαστεί.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Αίαντας Σύρου ήταν η ομάδα που κατέκτησε την πρωτιά στις δύο κατηγορίες που υπάρχει βαθμολογία. Στην κατηγορία 2002-2003, την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Παναθηναϊκός Σύρου και την τρίτη η ομάδα του ΠΑΣ Νάξου Α'. Στην κατηγορία 2004-2005 την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Νέος ΑΟ Σύρου και την τρίτη ο Παμμηλιακός.

Το βραβείο ''Ευ αγωνίζεσθαι'' απονεμήθηκε στον Νηρέα Πάρου για τη συνολική του παρουσία σε όλα τα Πανκυκλαδικά Τουρνουά.

Εν μέσω μεγάλης συγκίνησης έγινε η ειδική βράβευση στον μικρό ποδοσφαιριστή του Πανσιφναϊκού Α.Ο. Λουτσιάνο Μπαρίμι που η παρουσία του έδειξε το μεγαλείο ψυχής που διαθέτει.

Τιμητικές πλακέτες επίσης απονεμήθηκαν στον μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης και πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένο Φρέρη, στον εμπνευστή και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Πανκυκλαδικού Δημήτρη Κάμπαξη και φυσικά στον Γιάννη Χλωρό που εκπροσώπησε τον ΠΣΑΠ και πρόσφατα έχει τιμηθεί από τον ΟΠΑΠ και πολλούς άλλους φορείς για το fair play που εφάρμοσε σε έναν κρίσιμο αγώνα πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής.

Όσον για την μπλε κάρτα που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος στο τουρνουά και αφορά στην χρήση της, διαπιστώθηκαν κάποια κενά και προβλήματα, με την Οργανωτική Επιτροπή να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όποια λάθη και παραλήψεις διαπιστώθηκαν. Η μπλε κάρτα θα πρέπει να επιβραβεύει την τήρηση του fair play, χωρίς να αλλοιώνει αγωνιστικά αποτελέσματα και έτσι στο επόμενο τουρνουά πάνω σ' αυτό το θέμα θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές.

Άλλωστε οι διοργανωτές θέλουν να βλέπουν χαρούμενα παιδιά πρόσωπα και όποιες αλλαγές γίνονται, γίνονται για την καλύτερη διεξαγωγή του εκάστοτε τουρνουά.

Στο τέλος της τελετής λήξης η σημαία του Πανκυκλαδικού παραδόθηκε στις τρεις ακαδημίες της Πάρου (Νηρέα, Μαρπησσαϊκό και Α.Ο .Πάρου) που από κοινού θα διοργανώσουν το 11ο Πανκυκλαδικό, στο οποίο θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.

Το μήνυμα της διοργανώτριας αρχής

Το μέλος της διοργανώτριας αρχής Μιχάλης Παπαδάκης κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης διάβασε το μήνυμα των υπευθύνων για το τουρνουά. Η διοργανώτρια αρχή αποτελείται από τους Μιχάλη Παπαδάκη, Γιάννη Ζαχαρίου, Δημήτρη Κάμπαξη, Πέτρο Μαράκη, Στέλιο Λιβάνιο.

"Το Πανκυκλαδικό για εμάς, ως διοργανώτρια αρχή, δεν είναι απλά ένα ακόμα τουρνουά. Είναι άλλο. Είναι το, μια φορά κάθε χρόνο, αυθόρμητο και ανομολόγητο ραντεβού της Κυκλαδίτικης κοινωνίας. Είναι μια εικόνα μέσα στο μυαλό μας, με τον κόσμο των Κυκλάδων, να ταξιδεύει από διαφορετικούς προορισμούς-λιμάνια, ταυτόχρονα προς την κοινή κατεύθυνση. Και να ξέρουν όλοι, ποια είναι η κατεύθυνση.

Δύο πράγματα μας ενδιαφέρουν. Το ένα, να έχει το Πανκυκλαδικό συνείδηση και συναίσθηση ποιος είναι ο ρόλος του σαν τουρνουά. Γιατί εν τέλει υπάρχει. Το δεύτερο, το πλαίσιο γύρω γύρω. Η ατμόσφαιρα. Η οσμή. Ο ρόλος του τουρνουά και του κάθε νησιού που το διοργανώνει, είναι να λειτουργεί ως πόλος. Να μαζεύει όλες τις Κυκλάδες. Παιδιά και γονείς. Το Πανκυκλαδικό δεν υπάρχει για να παίρνουν πρωταθλήματα ή κύπελλα οι ομάδες που συμμετέχουν, ούτε να ξεχωρίζει ομάδες σε δυνατές και αδύναμες. Τα κύπελλα καλό είναι να υπάρχουν αλλά δεν είναι αυτά τα βασικά. Το βασικό είναι η κοινωνία των Κυκλάδων. Το σφιχταγκάλιασμα του Πανκυκλαδικού, ως θεσμός πλέον, με την κοινωνία.

Φέτος, το εγχείρημα της μπλε κάρτας -που προσπαθήσαμε με καλή τη πίστη να εισάγουμε στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης του Ευ Αγωνίζεσθαι- απέτυχε παταγωδώς και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις ομάδες και στην ομαλή ροή του τουρνουά. Την ευθύνη φέρουμε ακέραια εμείς ως Διοργανώτρια Αρχή και ζητάμε δημόσια συγνώμη σε κάποιες ακαδημίες που σαφώς αδικήθηκαν καθώς και την κατανόησή τους. ΑΛΛΑ, όσον αφορά κάποιες αντιδράσεις σωματείων-ακαδημιών και γονέων φτάσαμε να αναρωτιόμαστε για κλασικά ψυχολογικά σύνδρομα, για την αιώνια αδυναμία μας να σταθούμε όλοι μαζί στα ύψη των περιστάσεων, είτε θριαμβεύοντας ως διοργάνωση όπως πέρυσι στην Μήλο, είτε αποτυγχάνοντας επί μέρους όπως εφέτος. Δυστυχώς, όμως, όταν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό, ηθικό και με αξίες για τα παιδιά του πιο δύσκολου Νομού της χώρας μας, τις Κυκλάδες, ΚΑΠΟΙΟΙ δεν ησυχάζουν αν δεν καταφέρουν να μας κάνουν κατ΄εικόνα και ομοιωσίν τους: δεύτερους σε όλα και καταρρακωμένους. Το Πανκυκλαδικό με τη μορφή που το ξέρατε μέχρι τώρα τελείωσε. Από του χρόνου αλλάζει πρόσωπο και αναζητά υγιή σωματεία-ακαδημίες με σωστά ενημερωμένους και εκπαιδευμένους ΓΟΝΕΙΣ, παιδιά, προπονητές.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η επανασύνδεση όλου του φίλαθλου κόσμου των Κυκλάδων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών είναι, για όλους τους συναισθηματικούς λόγους, ευχάριστη εμπειρία. Βασικός και διαχρονικός στόχος αυτού του τουρνουά είναι-και θα είναι εσαεί-η μάθηση και το «ευ αγωνίζεσθαι»".