Αλλάζει ο τρόπος προβιβασμού στη Β' Εθνική, αφού μόλις 4 ομάδες από τους 8 ομίλους θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου

Στις 17 Σεπτέμβρη η σέντρα της Γ' Εθνικής

  • Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2017 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 28 Ιουλ. 2017 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, σύμφωνα με τη προκήρυξη του πρωταθλήματος. Οι ομάδες γνωρίζουν πλέον πότε είναι η επίσημη... πρώτη και αναμένεται να ξεκινήσουν σιγά - σιγά την προετοιμασία τους. Το πρωτάθλημα όπως είναι ήδη γνωστό θα αλλάξει μορφή, αφού από τους τέσσερις (4) ομίλους πάμε στους οκτώ (8).  Στην προκήρυξη ξεχωρίζει η υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών (ξένοι), που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται επίσης, η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών. Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2017 - 2018 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από 01.01.1985. Οι οκτώ (8) όμιλοι της Γ' Εθνικής θα καταρτιστούν σύμφωνα με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια, ενώ προαναγγέλλεται η διαχωρισμός ομάδων, σε όποια γεωγραφική περιφέρεια υπάρχουν άνω των 4 σωματείων. Οι πρώτοι κάθε ομίλου θα συμμετάσχουν σε ειδικό πρωτάθλημα των δύο ομίλων με διπλούς αγώνες και οι 2 πρώτοι από αυτούς τους ομίλους θα ανέβουν στη Β΄ Εθνική. Όσο αφορά τον υποβιβασμό, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το... τοπίο και για το θέμα αυτό θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη.

 

Τα βασικά κομμάτια της προκήρυξης του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής

 

Η Προκήρυξη είναι πρόταση για την κατάρτιση σύμβασης μεταξύ της Ε.Π.Ο., ως διοργανώτριας και των Ομάδων που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας. 
Η σύμβαση θεωρείται ότι καταρτίστηκε αυτόματα, χωρίς καμία επιφύλαξη, με την κατάθεση στην Ε.Π.Ο. της Δήλωσης Συμμετοχής της Ομάδας.
Αποδοχή της προκήρυξης με επιφύλαξη δεν γίνεται δεκτή και οδηγεί στην επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών.

Η αρμοδιότητα διοργάνωσης του Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και ορισμού και διεξαγωγής των αγώνων ανήκει στην Επιτροπή Γ΄ Εθνικής κατηγορίας ( εφεξής « η Επιτροπή») της Ε.Π.Ο.

 

Δήλωση Συμμετοχής / Έναρξη
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε οκτώ (8) Ομίλους. Οι Ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο., έως την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 και ώρα 15:00, Δήλωση Συμμετοχής (πρωτότυπη) σε ειδικό έντυπο, που θα γίνει γνωστό στις ομάδες, μέσω δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας. Η Δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο των πεντακοσίων (500) ευρώ.

Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής θα κατατίθεται στην Ε.Π.Ο. το Συνυποσχετικό Διαιτησίας / Δήλωση υπογεγραμμένη από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο του Σωματείου/Ομάδας περί της ανεπιφύλακτης αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων F.I.F.A., U.E.F.A. και Ε.Π.Ο., νόμιμα επικυρωμένη.
Χωρίς την υποβολή του ως άνω Συνυποσχετικού Διαιτησίας καμία Δήλωση Συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή.
Η Δήλωση Συμμετοχής θα συνοδεύεται από την μία από τις δύο πρωτότυπες Καταστάσεις Υγείας, καθώς και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά θα κοινοποιηθούν, σε ειδικό έγγραφο, στις ενδιαφερόμενες ομάδες με την ευθύνη της Επιτροπής Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.

Ομάδες, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, προς την Ε.Π.Ο. και τις Ενώσεις που ανήκουν, μέχρι την ημέρα της πρώτης κλήρωσης θεωρείται ότι δεν υπέβαλλαν Δήλωση Συμμετοχής.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία Ομάδες, που δικαιούνται συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, δεν λάβουν μέρος δεν αναπληρώνονται για κανένα λόγο και η Ε.Π.Ο., διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ανάλογα το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων.

Ως ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Προπονητές
Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου όλα τα Σωματεία Γ΄ Εθνικής είναι υποχρεωμένα να απασχολούν ως Προπονητή κάτοχο Διπλώματος U.E.F.A. Β΄ τουλάχιστον και για τους τυχόν, Βοηθούς Προπονητές το Πιστοποιητικό U.E.F.A. Β΄ τουλάχιστον. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης το οποίο είναι αναγκαίο για την άσκηση των καθηκόντων του Προπονητή, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο. (epo.gr/Default.aspx?a_id=42944).
Οι προπονητές θα φέρουν την Ειδική Ταυτότητα και το Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδει η Ε.Π.Ο..
Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή Προπονητή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται στην Ε.Π.Ο. (Τμήμα Προπονητών), εντός δέκα πέντε (15) ημερών, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.

 

Ποδοσφαιριστές
Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του Κ.Α.Π.

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.
Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.
Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών. Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2017 - 2018 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από 01.01.1985.

 

Ομάδες Υποδομής
Όλα τα Σωματεία υποχρεούνται να συμμετάσχουν, με την ανάλογη ομάδα, στο Πρωτάθλημα Υποδομών της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν.
Το Σωματείο υποχρεούται, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας , να υποβάλει στην Ε.Π.Ο. (υπόψη της Επιτροπής Γ΄ Εθνικής) αντίγραφο της Δήλωσης Συμμετοχής στο ως άνω πρωτάθλημα. Εάν οι Ε.Π.Σ. δεν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία για την έναρξη των Πρωταθλημάτων τους και ως εκ τούτου τα Σωματεία δεν έχουν αντίγραφο της Δήλωσης Συμμετοχής, υποχρεούνται να καταθέσουν αντ' αυτής Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 Ν. 1599/1986) με την οποία θα βεβαιώνουν ότι, θα συμμετάσχουν στο ως άνω Πρωτάθλημα.
Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει πλήρως, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή, στα πρωταθλήματα υποδομής της Ε.Π.Σ. απαγορεύεται η συμμετοχή του, με όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, στους αγώνες πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, έως την συμμόρφωσή του με την παραπάνω υποχρέωσή του, εκτός εάν δεν διεξάγει ανάλογα Πρωταθλήματα η Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκει.
Η Επιτροπή Γ΄ Εθνικής έχει το δικαίωμα να ζητεί, όποτε αυτή κρίνει απαραίτητο, επίσημη ενημέρωση από τις Ε.Π.Σ. για το εν λόγω θέμα.

 

Προβιβασμός - Υποβιβασμός

Προβιβασμός στη Β΄ Εθνική
Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των Ομάδων θα προβιβαστούν στη Football League οι τέσσερις Ομάδες, (οι δύο πρώτες κάθε Ομίλου), που θα προκύψουν από το «ειδικό πρωτάθλημα». Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.

 

Παραμονή στη Γ΄ Εθνική/Υποβιβασμός στις Ε.Π.Σ.
Ο αριθμός των Ομάδων, συνολικός και ανά Όμιλο, που θα υποβιβαστούν, στο τέλος της περιόδου, στα πρωταθλήματα ευθύνης των ΕΠΣ, θα αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο. μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής.

 

Προβιβασμός από Ε.Π.Σ. 
Οι πενήντα τρεις (53) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις (3) Δευτεραθλήτριες Ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) Ομάδες, προβιβάζονται στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία για την περίοδο 2018 - 2019.

 

«Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στη Football League
Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των Ομάδων στη Football League για την περίοδο 2018 - 2019 με τους εξής όρους:
α. θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε Ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος οχτώ (8) Ομάδες.
β. Θα σχηματιστούν δύο (2) Όμιλοι των τεσσάρων (4) Ομάδων ο καθένας ως εξής:
Ο ένας Όμιλος θα απαρτίζεται από τις πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου,2ου,3ου και 4ου Ομίλων και ο άλλος Όμιλος αντίστοιχα από τις πρώτες Ομάδες των 5ου,6ου,7ου και 8ου Ομίλων.
γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός - εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν έξι (6) αγωνιστικές σε κάθε Όμιλο.
δ. Οι δύο πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε Ομίλου θα προβιβαστούν στη Football League. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.
ε. Οι υπόλοιπες Ομάδες του «ειδικού πρωταθλήματος» θα παραμείνουν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2018 - 2019.

 

Ειδικές αναλογίες υποβιβασμού/προβιβασμού
Αν στη διαδικασία υποβιβασμού/προβιβασμού ανάμεσα στη Football League και στη Γ΄ Εθνική κατηγορία από την αγωνιστική περίοδο 2018 - 2019 και μετέπειτα απαιτηθεί, για λόγους αναδιάρθρωσης του αριθμού των Ομάδων της Football League, διαφορετική αναλογία υποβιβασμού/προβιβασμού αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου και θα ανταποκρίνεται στις αναγκαίες αριθμητικές διορθώσεις και μεταβολές.

 

Αδειοδότηση Ομάδων
Από την αγωνιστική περίοδο 2017 - 2018 και μετέπειτα όλες οι προβιβαζόμενες στη Football League Ομάδες θα πρέπει να πληρούν στο ακέραιο τα ειδικά κριτήρια και τις προβλέψεις του Κανονισμού Αδειοδότησης Ομάδων για την συγκεκριμένη κατηγορία Ομάδων, όπως θα ισχύουν.
Ο έλεγχος των κριτηρίων και η τελική κρίση ανήκουν στο Τμήμα Αδειοδότησης των Ομάδων και στα όργανά του.

 

Καταρτισμός Ομίλων 
Οι Όμιλοι του πρωταθλήματος θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό. Αν ο αριθμός των Ομάδων μιας Ένωσης είναι μεγαλύτερος από τέσσερις αυτές θα κατανεμηθούν, εάν απαιτείται, είτε με δική τους επιθυμία, είτε με κλήρωση σε περισσότερους του ενός Ομίλους.