Ο Θεόφιλος Παχατουρίδης μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για τους φετινούς στόχους της Μυκόνου

«Στο μυαλό μας υπάρχει μόνο το… πρωτάθλημα»

Ο προπονητής του Α.Ο. Μυκόνου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Σύρο για να παρακολουθήσει από κοντά στη σχολή ανανέωσης των διπλωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την ΕΠΣ Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Σύλλογο προπονητών του νομού.

Η Μύκονος πλέον μετά και τα λεγόμενα του κ. Παχατουρίδη έχει ένα και μόνο στόχο. Έναν στόχο που δεν είναι άλλως από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επιστροφή της Μυκόνου στα σαλόνια της Γ’ Εθνικής. Ο τεχνικός της Μυκόνου θεωρεί ότι ο κύκλος της ομάδας του στο τοπικό πρωτάθλημα… έκλεισε και μετά την βελτίωση των συνθηκών του γηπέδου του Κόρφου, η Μύκονος θα επιδιώξει να πάρει τον τίτλο και ταυτόχρονα το εισιτήριο της ανόδου. Μία κούρσα που μόνο εύκολη δεν θα είναι καθώς τόσο η συντοπίτισσα της Άνω Μερά έχει θέση τον ίδιο στόχο, αλλά και ο Α.Ο. Σύρου θέλει να αποδείξει στους φίλους του ποδοσφαίρου πως επέστρεψε στα τοπικά με μεγαλύτερες αξιώσεις. Βέβαια μέσα σε όλα θα πρέπει να υπολογίζουμε και τον Πανναξιακό ο οποίος έχει πλούσια ιστορία, αλλά και βαριά φανέλα. Το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων έχει μόλις ξεκινήσει αν και βρισκόμαστε στις αρχές του Νοέμβρη και έχουν δοθεί μόλις δύο παιχνίδια.

Η συνέχεια σίγουρα θα είναι πιο συναρπαστική, σύμφωνα και με τον τεχνικό της Μυκόνου θα πρέπει να αναμένουμε διάφορες εκπλήξεις, αφού οι διαφορές των ομάδων δεν είναι μεγάλες.

Ο τεχνικός της Μυκόνου Θεόφιλος Παχατουρίδης μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» κι αρχικά αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής  του. «Πιστεύω ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς είναι σε δύο φάσεις.  Η πρώτη φάση έχει ξεκινήσει και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και η δεύτερη είναι με τις ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Με τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης, αλλά και των μπαράζ πιστεύω ότι δίνεται διπλή ευκαιρία στις ομάδες που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Αυτό γιατί υπάρχει στη συνέχεια ο χρόνος να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να υπάρξει βελτίωση στις θέσεις που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια στέρηση. Τώρα αν είναι σωστός ή λάθος αυτός ο τρόπος διεξαγωγής, αυτό θα το κρίνει η ίδια η ΕΠΣ Κυκλάδων, αλλά εγώ θα πω ότι υπάρχουν αρκετά σημεία βελτίωσης πάνω στο κομμάτι αυτό. Στο μυαλό μου είναι αλήθεια ότι έχω ένα μοντέλο για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναλυθεί» αυτά είπε αρχικά ο τεχνικός του Α.Ο. Μυκόνου.

Η ΕΠΣ Κυκλάδων έχει πάρει ήδη απόφαση για την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής και το νέο πρωτάθλημα θα γίνει σε δύο κατηγορίες. Για την αλλαγή αυτή τι έχετε να πείτε.

«Αυτή η απόφαση είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει η ΕΠΣ Κυκλάδων, καθώς μόνο τότε θα δούμε σαφής βελτίωση των ομάδων. Τα σωματεία του νομού αν προχωρήσει και δεν αλλάξει κάτι, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά, αλλά και στην πράξη καθώς τα παιχνίδια θα είναι περισσότερα, θα υπάρχει η δυνατότητα να προγραμματίσεις καλύτερα τον σύλλογό σου. Αυτή την στιγμή μπορεί υποθετικά θα φαίνεται πως θα έχουμε περισσότερα παιχνίδια από πέρσι, αλλά στην ουσία δεν είναι έτσι καθώς αρχικά δεν γνωρίζεις το πότε θα παίξεις. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε μία αγωνιστική ροή, αλλά σαφώς γίνονται προσπάθειες από όλους. Βλέπω μία κινητικότητα σε αρκετές ομάδες, αναβαθμίζονται και κάποια σωματεία έχουν επενδύσει με στόχο να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό που δεν βλέπω προσωπικά είναι η αναβάθμιση όσον αφορά τους χώρους και τις υποδομές, έτσι να μπορούν και οι ομάδες να συμμετέχουν σε υψηλότερο επίπεδο. Γιατί κακά τα ψέματα, τι να κάνεις την καλή ομάδα, όταν δεν έχεις τα κατάλληλα μέσα για να αγωνιστείς. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια με τη δουλειά όλα μπορούν να γίνουν. Πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές ώστε και η γενική εικόνα να είναι καλύτερη».

Αναφερθήκατε μόλις στις γηπεδικές συνθήκες. Βλέπουμε μία προσπάθεια τον τελευταίο καιρό σε κάποια γήπεδα να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, όπως έγινε και σ’ αυτό του Κόρφου, της ΕΠΣ Κυκλάδων, αλλά και του Φιλωτίου.

“Αναφέρθηκα σ’ αυτά όλα γιατί κακά τα ψέματα εμείς ζούμε σε καθημερινή βάση μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και παρατηρούμε όλες τις ατέλειες που υπάρχουν. Ένα βασικό που πρέπει να αλλάξει είναι η διάσταση των γηπέδων καθώς ο αγωνιστικός χώρος είναι μικρός, αλλά και ο φωτισμός είναι ακατάλληλος. Επίσης, στα περισσότερα γήπεδα ο αγωνιστικός χώρος , ο πλαστικός χλοοτάπητας είναι κατεστραμμένος κι αυτό είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Αυτό που μπορώ να πω με μεγαλύτερη πειθώ είναι για το δικό μας γήπεδο στη Μύκονο. Έχουμε την τύχη η τωρινή Δημοτική Αρχή με τον Δήμαρχο τον κ. Κουκά, αλλά και τον πρόεδρο της ομάδας που είναι σύμβουλος στο Δήμο να είναι πάρα πολύ κοντά στην ομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει έργα βελτίωσης στο γήπεδο του Κόρφου και πλέον να είναι ένα αγνώριστο και βελτιωμένο γήπεδο. Ταυτόχρονα έχει το γυμναστήριο και η αίθουσα ρυθμικής και βελτιώθηκε το γήπεδο του μπάσκετ που βρίσκεται στον Κόρφο. Υπάρχει μία γενική κινητικότητα πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Από την πλευρά μου έχω καταλάβει πως για να κάνει μία καλή ομάδα, πρώτα θα πρέπει να βελτιώσεις τους αγωνιστικούς χώρους που θα βρίσκεσαι. Αν δεν τον κάνεις αυτό όλα όσα θα ακολουθήσουν θα έχουν ημερομηνία λήξης».

Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι και θα ήθελα να μου πείτε λίγα πράγματα για τη δική σας την ομάδα και τη πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από την Μύκονο.

«Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας από την Γ’ Εθνική πριν από τέσσερα χρόνια, καθίσαμε με τη διοίκηση και συζητήσαμε για τον μέλλον αυτής. Οι διοικούντες τότε πήραν μία απόφαση να γίνει μία προσπάθεια τα επόμενα χρόνια – όπως κι έγινε – ώστε η Μύκονος να αποκτήσει ένα κορμό αθλητών που να μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτούς και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Είχαμε την τύχη χωρίς να έχουμε κάποιον ιδιαίτερο στόχο να το κάνουμε όλο αυτό, δηλαδή να πλαισιώσουμε την ομάδα μας  με αξιόλογα παιδιά κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται καθώς στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αποκτήσαμε μόνο τέσσερις παίκτες. Αυτό σημαίνει πως έχουμε το βάθος σαν ομάδα και επικεντρωνόμαστε πλέον μιας και έχουμε βελτιώσει και το γήπεδό μας στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πιστεύουμε και το έχουμε δείξει κερδίζοντας τον σεβασμό των αντιπάλων μας, ότι έχουμε την ικανότητα ως ομάδα να το κάνουμε αυτό. Έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες, με τη διοίκηση να είναι δίπλα μας και να μας στηρίζει, η ομάδα ταυτόχρονα εκπέμπει υγεία και νομίζω ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει, αρκεί να έχουμε την υπομονή γιατί  όπως είπα και πριν το πρωτάθλημα είναι σε δύο γύρους. Το πρώτο ημίχρονο θα παιχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και το άλλο μισό από εκεί και πέρα. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και εκεί θα μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Έχουμε την θέληση να κάνουμε το βήματα παραπάνω και θέλω να πιστεύω  πως φέτος θα είναι η χρονιά μας. Πέρσι πήγαμε στον τελικό, όμως φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι  για να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και να υλοποιήσουμε τον στόχο μας».

Από ότι καταλαβαίνω μοναδικό σας στόχος είναι το πρωτάθλημα και η άνοδο στην Γ’ Εθνική.

«Αναμφίβολα είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα των Κυκλάδων, καθώς η ομάδα θα πρέπει να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω. Θεωρώ πως κάναμε τον κύκλο μας στο τοπικό πρωτάθλημα και υπάρχει η πεποίθηση από τη διοίκηση μέχρι και τους παίκτες μας πως φέτος θα είναι η χρονιά μας. Αυτό βέβαια το λέω με μεγάλο σεβασμό προς τις υπόλοιπες ομάδες».

Έχετε την εμπειρία καθώς έχετε αγωνιστεί και στο παρελθόν στην Γ’ Εθνική και γνωρίζεται την δυναμική της. Θα ήθελα να μου πείτε αν τελικά καταφέρετε να υλοποιήσετε τον στόχο σας, σαν ομάδα είστε έτοιμη για την Γ’ Εθνική;

«Διοικητικά θα χρειαστεί μία βοήθεια σε κάποια κομμάτια και θα πρέπει να έρθουν και νέα μέλη, γιατί στην τωρινή διοίκηση  υπάρχουν άνθρωποι που λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούν να είναι πολύ κοντά στην ομάδα. Όχι ότι δεν βοηθούν, αλλά χρειάζεται να είναι πιο κοντά. Η Μύκονος έχει την εμπειρία καθώς γνωρίζει πολύ καλά την κατηγορία. Έχει βέβαια κάνει τα λάθη της τα προηγούμενα χρόνια και έχει μάθει απ’ αυτά. Επίσης, πιστεύω ότι η Μύκονος δεν θα τα επαναλάβει και θα μιλήσω κυρίως σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα αν καταφέρει και ανέβει δεν θα χρειαστούν πολλές προσθήκες. Υπάρχει ήδη ένας γερός κορμός και πάνω σ’ αυτόν θα γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 4 ή 5 παίκτες».

Συμμετέχετε στον Α’ όμιλο για να μιλήσουμε και λίγο… τοπικά, ο οποίος πιστεύω ότι είναι και πιο δυνατός κι αμφίρροπος αγωνιστικά.  Που πιστεύετε ότι θα κριθούν οι θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση, αλλά και πως βλέπεται και τις άλλες ομάδες.

«Μεγαλύτερη προσοχή και θα μιλήσω για τον σύλλογό μου θα πρέπει να δείξουμε στα παιχνίδια με τις ομάδες που θεωρούμε υποδεέστερα, παρά σ’ αυτά τα θεωρητικά ντέρμπι. Πάντα τα παιχνίδια με τις λεγόμενες μικρότερης δυναμικής ομάδες κρύβουν παγίδες , καθώς μην ξεχνάμε ότι οι ρυθμιστές των ομίλων είναι αυτά τα σωματεία. Βέβαια υπάρχουν 2-3 ομάδες οι οποίες έχουνε ενισχυθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες. Μία απ’ αυτές έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς κι αυτή έχει σαν στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Από την πλευρά μας έχουμε μεγαλύτερη πειθώ ως ομάδα, καθώς το έχουμε δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το προβάδισμά μας, εκεί από την πλευρά μας επενδύουμε και νομίζω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε».

 

Θα είναι το φετινό πρωτάθλημα καλύτερο από το προηγούμενο ή θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα;

«Δεν έχει αλλάξει κάτι οπότε πιστεύω ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι στα ίδια επίπεδα. Αν εξαιρέσουμε 2-3 ομάδες, από εκεί και πέρα δεν έχει αλλάξει κάτι. Σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες, οπότε δεν μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά αν δεν υπάρχει μία γενική καλυτέρευση. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο φθίνει, γι’ αυτό κι εμείς πήραμε την απόφαση να κάνουμε πρωταθλητισμό και να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Πλέον δεν αξίζει τον κόπο και με τις παρούσες συνθήκες να είσαι σ’ αυτήν την κατηγορία. Πρέπει να κάνουμε το βήμα παραπάνω, τόσο για τον σύλλογο, για τους εαυτούς μας, αλλά και  για τον κόσμο της Μυκόνου, ο οποίος έχει κουραστεί. Οι φίλοι της Μυκόνου είναι δικαιολογημένο να μην έρχονται στο γήπεδο καθώς έχουν δει καλύτερους και ποιοτικότερους αντιπάλους, όπως ο Φωστήρας, ο Αθηναϊκός , ο Απόλλων και πολλές άλλες ομάδες. Άρα πρέπει από την πλευρά μας να πάμε στο κάτι παραπάνω, αυτό πλέον είναι δεδομένο. Ο κόσμος θέλει να δει κάτι καλύτερο και ποιοτικότερο».

Τέλος θα ήθελα να μου πείτε  για την εικόνα των δύο πρώτων αγωνιστικών.

«Αυτό που μπορώ να πω αν και είναι πολύ νωρίς για να είναι εμπεριστατωμένη η άποψη είναι  ότι φέτος να υπάρχουν περισσότερες γκέλες στα μεταξύ μας παιχνίδια. Αυτό γιατί οι διαφορές είναι μικρές και η λεπτομέρεια παίζει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό το βιώσαμε από την πλευρά μας σαν ομάδα την προηγούμενη αγωνιστική με τον Α.Ο. Σύρου, καθώς χάσαμε τρεις βαθμούς στις λεπτομέρειες κι αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτές τις λεπτομέρειες.