Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ Κωστής Ψαρουδάκης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το Βόλεϊ και την μεγάλη διοργάνωση που είναι έτοιμη να ανατεθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ο τελικός του master στη Σύρο

Στη Νάξο συναντήσαμε τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Κωστή Ψαρουδάκη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Ένα απ' αυτά ήταν και η διοργάνωση του Beach Volley της σειράς master, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος μας αποκάλυψε πως μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή η εκδήλωση, στόχος της ΕΟΠΕ είναι να δώσει τον τελικό της σειράς στη Σύρο. Η ΕΟΠΕ σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ψαρουδάκης δίνει τον τελικό του θεσμού στη Σύρο, για να διοργανωθεί όμως θα πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια να κάνουν κάποια πράγματα. Αυτά είναι που συζητούν αυτήν την περίοδο όλες οι πλευρές, καθώς αν όντως πραγματοποιηθεί και δοθεί η ανάλογη προβολή, τότε θα είναι μία καλή τουριστική διαφήμιση για τη Σύρο.

“Θέλουμε έναν χάρτη της Ελλάδος που να έχει παντού βόλεϊ”

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ Κωστής Ψαρουδάκης αρχικά μίλησε για το βόλεϊ, αλλά και τη μεγάλη διοργάνωση που αν όλα εξελιχθούν όπως πρέπει να φιλοξενήσει η Σύρος το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για το Βόλεϊ και την μεγάλη ανάπτυξη που έχει το άθλημα στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια μίλησε αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ: “Το θέμα της Λίγκας είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι καθώς ο Φοίνικας αγωνίζεται στην Volleyleague και είναι κάτι αναμάρτητο από την ΕΟΠΕ, όμως είναι ευχάριστο για εμάς που υπάρχει μία νησιωτική ομάδα που αγωνίζεται εκεί. Ο Φοίνικας έχει καθιερωθεί στην Volleyleague και από το νησί της Σύρου περνούν οι καλύτερες ομάδες της χώρας, αλλά και αθλητές μεγάλης αξίας. Αυτό είναι καλό και θεωρώ ότι ήταν η αρχή στο να ακολουθήσουν κι άλλα σωματεία, όπως είναι ο Πανναξιακός στις γυναίκες, που κατάφερε μετά από τρία χρόνια να ανέβει στην Εθνική κατηγορία και τώρα να αγωνίζεται στην Α1. Η Ομοσπονδία έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια των ανθρώπων της ομάδας της Νάξου και τον έχει αγκαλιάσει στη λογική, ότι ενώ ζούμε σε μία οικονομική κατάσταση πολύ δύσκολη, δεν μπαίνει στη λογική να μην θέλει επαρχιακές ομάδες, ουσιαστικά από νησιωτικές περιοχές. Κι εγώ μην ξεχνάμε είμαι από νησιωτική περιοχή, από την Κρήτη, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να βοηθάει ακόμη και στα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν στις μετακινήσεις των διαιτητών. Δυστυχώς στην οικονομική κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στην προκήρυξη δεν προβλέπεται κάποια επιχορήγηση των ομάδων από αυτές τις περιοχές για τις μετακινήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας των νησιών είναι άνισος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες, όμως η αγάπη, το μεράκι που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, κρατάνε ψηλά το επίπεδο. Ακόμη θεωρώ ότι δίνει την ευκαιρία στις ομάδες αυτές να αποδείξουν το μεγαλείο τους. Η ομάδα της Νάξου έχει μία πολύ καλή χρονιά, βρίσκεται ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και δεν βλέπω να αλλάζει στη συνέχεια, κι ακόμη έχει να δώσει κι έναν αγώνα να να μπει στο final-four του κυπέλλου Ελλάδος. Οι επιτυχίες της ομάδας δίνουν δύναμη και κουράγιο στους διοικούντες, για να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά που κάνουν. Ακριβώς το ίδιο έρχεται να ακολουθήσει, βλέποντας τα χνάρια της ομάδας της Νάξου, ο Α.Ο. Θήρας. Όταν είχα πάει πριν από τρία χρόνια στην Σαντορίνη και πριν δύο χρόνια που είχα έρθει εδώ στη Νάξο για μία διοργάνωση του Beach Volley, είχα πει ότι αυτές οι ομάδες θα ανέβουν κατηγορία, γιατί έβλεπε το μεράκι που είχαν οι άνθρωποι της διοίκησης. Θεωρώ ότι αν η ομάδα της Σαντορίνης δεν καταφέρει φέτος να ανέβει κατηγορία, οι άνθρωποί της δεν πρέπει να χάσουν την όρεξή τους και να ξανά προσπαθήσουν και του χρόνου. Άλλωστε η ομάδα της Θήρας πάει πάρα πολύ καλά στο φετινό πρωτάθλημα. Όσο αυξάνονται οι ομάδες από νησιωτικές περιοχές, τόσο φέρνει στα ίσια το πρωτάθλημα, καθώς γίνεται αποκέντρωση. Η Ομοσπονδία το θέλει αυτό, δηλαδή θέλει να γίνει αποκέντρωση. Ήδη έχουμε κάνει πολλές διοργανώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Κάνουμε μία στοχευμένη ανάπτυξη και προσπαθούμε να πάμε όπου δεν υπάρχει βόλεϊ, να πάμε το άθλημα εκεί. Δεν μας ενδιαφέρει το βόλεϊ να είναι μόνο στην Αθήνα ή μόνο στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε έναν χάρτη της Ελλάδος που να έχει παντού βόλεϊ”.

Σύμφωνα με αυτά που είπατε παραπάνω, πόσο βοηθά το άθλημα η ανάπτυξή του στις επαρχιακές πόλης;

“Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς ότι στην Volleyleague, πόσες ομάδες είναι από επαρχία και πόσες δεν είναι. Αυτές που έχουν δείξει στην πορεία τους, δηλαδή, η Αλεξανδρούπολη είναι μία ομάδα από επαρχία και χρόνια τώρα δίνει παίκτες στο βόλεϊ, ο Παμβοχαϊκός, ο Φοίνικας Σύρου, ακόμη είναι δύο από τη Θεσσαλονίκη που εντάξει δεν είναι επαρχιακές ομάδες αυτές, αλλά όμως χάλασε ο χάρτης που ήταν μόνο με ομάδες από την Αθήνα. Τώρα βλέπουμε πως οι επαρχιακές ομάδες μοιράζονται την πίτα στην Volleyleague. Το ίδιο θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα γίνει και στην Α1 γυναικών. Εννοείται ότι η όλη κατάσταση βοηθά το άθλημα και την ανάπτυξή του. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς σαν Ομοσπονδία είναι η αύξηση των νέων δελτίων είναι τέτοια που δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να τα βγάλουμε. Αυτό ισχύει και σε αγόρια που στατιστικά έχουμε πρόβλημα σ' αυτή την κατηγορία. Γιατί στις γυναίκες ήμαστε το πρώτο άθλημα και δεν το συζητάμε στα νέα δελτία. Το θέμα είναι τη θα κρατήσεις από εκεί και εκεί είναι το οξύμωρο, ότι μπορεί να έχουμε πάρα πολλά παιδιά, γυναίκες και να μην έχουμε μία καλή Εθνική. Είναι ένα οξύμωρο το οποίο όμως το αναλύουν οι προπονητές, ότι είναι το παιδαγωγικό, είναι μπορεί να είναι το ψυχολογικό της κάθε αθλήτριας, είναι θέμα να κρατήσεις αυτά τα παιδιά σε υψηλό επίπεδο”.

Το βόλεϊ κακά τα ψέματα είναι ένα άθλημα το οποίο τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται στην επαρχία και τώρα έχει ξεκινήσει να περνά σιγά-σιγά στη συνείδηση του Έλληνα φιλάθλου.

“Το μεγάλο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή το βόλεϊ είναι η τηλεοπτική του κάλυψη. Η τηλεόραση έχει συνέχεια ποδοσφαιρικούς αγώνες, τώρα αν καταφέρουμε και το βόλεϊ εξασφαλίσει κάτι αντίστοιχο, τότε η αύξηση και η πρόοδος θα είναι πολύ μεγαλύτερη”.

Για τον αν έχουν γίνει από πλευράς ΕΟΠΕ προσπάθειας εξεύρεσης τηλεοπτικής στέγης ο κ. Ψαρουδάκης είπε: “Δυστυχώς αυτές οι προσπάθειες γίνονται σε καθημερινή βάση. Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτήν την εποχή, δεν μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μεγαλύτερη τηλεοπτική κάλυψη, Γιατί όλα τα έξοδα βαρένουν μόνο την Ομοσπονδία η οποία είναι σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική θέση και δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μιας παραγωγής”.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το βόλεϊ και αν υπάρχουν βοήθειες από την πλευρά της πολιτείας.

“Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό και συγχρόνως μείωση και σε μας. Έχουμε κάνει μία συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα και είδαμε ότι η επιχορήγηση από το κράτος έχει πέσει στο πενήντα τα εκατό, σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια. Έτσι, έχουμε πρόβλημα ακόμη και στις μισθοδοσίες του υπαλληλικού προσωπικού που έχουμε. Δεν μπορεί να γίνει κάποιο πρωτάθλημα, αν όλα μας τα χρήματα πάνε μόνο για τους μισθούς. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε αυτό το θέμα και έχουμε κάνει ήδη μία εξειδίκευση για να δούμε πως θα συσσωρεύσουμε το προσωπικό με γρήγορες συνταξιοδοτήσεις. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε για να μείνουν λιγότερα άτομα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει η Ομοσπονδία και συγχρόνως να μπορεί να διαθέσει το κεφάλαιο στην ανάπτυξη των Εθνικών ομάδων. Γιατί, θεωρώ ότι αυτά τα δύο είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη του βόλεϊ”.

Στο ερώτημα αν έχουν γίνει προσπάθειας να εξεύρεσης χορηγός, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ τόνισε τα εξής: “Φυσικά κι έχουμε αναζητήσει χορηγούς και φυσικά έχουμε μπει σ' αυτή τη διαδικασία. Στις Εθνικές ομάδες υπάρχει χορηγός η Cosmos, που άλλο άθλημα δεν έχει πετύχει αυτά που έχουμε καταφέρει εμείς φέτος. Ελπίζω να τελειώσει αυτή η χρονιά με επιτυχία, αυτήν την περίοδο είμαστε στο ζενίθ των χορηγιών για το Beach Volley. Ο πρόεδρός μας κάνει μία μεγάλη προσπάθεια το βόλεϊ να είναι το πρώτο άθλημα το οποίο θα βγει από την κρίση”.

Για την επιτυχία των αγώνας μίας σειράς master μίλησε στη συνέχεια ο κ. Ψαρουδάκης, ενώ παράλληλα έκανε και μία αποκάλυψη η οποία δεν ήταν γνωστή έως σήμερα σε κανέναν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Ήταν μία επιτυχημένη διοργάνωση κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Όσοι το είδαν από την τηλεόραση, πραγματικά έμεινα έκπληκτοι και φυσικά όσοι ήταν κοντά απόλαυσαν το θέαμα. Όλος ο κόσμος το αγκάλιασε και ήταν οι μέρες τέτοιες που είχε πολλούς θεατές. Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να ανταμείψουμε αυτήν προσπάθεια και θεωρώ ότι φέτος στη σειρά των master ο τελικός θα είναι στη Σύρο”.

Είχε ειπωθεί στο τέλος των αγώνων ότι θα γίνουν προσπάθειες να γίνουν αγώνες ευρωπαϊκού επιπέδου, αυτό μπορεί να γίνει;

“Αυτό που έχουμε ζητήσει αυτή τη στιγμή είναι ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα, γιατί πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γίνει Ευρωπαϊκό. Ο Νίκος Σοφαινός ο οποίος είναι στέλεχος της Ομοσπονδίας εκλέχθηκες στους αγώνες που θα γίνουν το 2015 στο Αζερμπαϊτζάν, να είναι ο διευθυντής όλων των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών. Αυτό δείχνει ότι έχουμε στελέχη, τέτοια που να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια στον χώρο. Όπως ο Γιώργος Γκάγκανης που ήταν στέλεχος της Ομοσπονδίας τώρα είναι στην CEB. Δεν είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση, το σίγουρο είναι ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα θα το κάνουμε”.

Τώρα όσον αφορά το θέμα του τελικού της διοργάνωσης master, έχει κλείσει; Θα γίνει στη Σύρο όπως είπατε;

“Η διάθεση της Ομοσπονδίας είναι ο τελικός να γίνει στη Σύρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαπραγμάτευση με το Δήμο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είχαμε συνεργαστεί και πέρσι, να μπορούν να κάνουν αυτά που χρειαζόμαστε για να μπορεί να γίνει ο τελικός στη Σύρο. Εμείς είμαστε αυτοί που το δίνουμε, αλλά ουσιαστικά αυτοί που το κινούν είναι οι τοπικοί παράγοντες και οι τοπικοί φορείς”.

Για το αν υπάρχουν σκέψεις και για άλλα τουρνουά σε νησιά των Κυκλάδων ο κ. Ψαρουδάκης είπε: “Ο στόχος μας είναι να γίνουν, αλλά δεν θεωρώ ότι φέτος θα γίνουν σε τόσα νησιά, εκτός από κάποια open που θα γίνουν. Στη σειρά των master δεν μπορεί να είναι άλλο νησί, εκτός αν μπει και η Κρήτη”.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ έδειξε αρκετά ενημερωμένος με τα όσα συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο στο χώρο του βόλεϊ, αφού είναι άποψη για όλα. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ρωτήσουμε για τις “ψιθύρους” που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, για αλλαγή κι αν υπάρχει δηλαδή στην τοπική επιτροπή βόλεϊ των Κυκλάδων.

“Εδώ η Ομοσπονδία έχει κάνει ένα λάθος και προσωπικά εγώ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω πει ότι δεν θα ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα αν δεν έρθουμε από κοντά και να μιλήσουμε με όλους. Αυτό θα πρέπει ο καθένας όταν έχουμε μία δύσκολη περίπτωση, όπως είναι οι Κυκλάδες όπου για να κάνεις έναν αγώνα θα πρέπει να μετακινηθείς με καράβι και αυτό είναι πιο δύσκολο όταν η μετακίνηση είναι χερσαία. Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση και τις ομάδες. Έτσι γίνεται μία σύμπτυξη των πρωταθλημάτων και οι εντός και οι εκτός αγώνες να γίνονται συγχρόνως. Δεν είναι το επιθυμητό αυτό και δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε. Είναι όμως θέμα συνεννόησης των ομάδων. Αν το επιλέξουν αυτό οι ομάδες, τότε είναι δικό τους θέμα. Για παράδειγμα γνωρίζω για την Τήνο, που δεν έχει δικό της κλειστό γυμναστήριο. Άρα, τόσο τα εντός, όσο και τα εκτός να τα δίνει σε άλλο γήπεδο. Αυτό που είπε πριν για την στοχοποίηση των νησιών, πριν από μερικά χρόνια κάναμε μία σειρά Beach Volley στην Τήνο. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν κι εμείς το κάναμε γιατί θεωρήσαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτήν την περιοχή. Η Πάρος είπε ότι φτιάχνει μία ομάδα, τι θα γίνει αν τελικά μπει κι αυτή στο παιχνίδι; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα με τα πρόσωπα. Η ουσία είναι μία και μοναδική, η ανάπτυξη του βόλεϊ και το πως τα παιδιά θα παίζουν αυτό το άθλημα στην περιοχή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση των ομάδων εξαρχής με όλους μαζί. Ότι αποφασίσουν η Ομοσπονδία θα είναι αρωγός και να μπορεί να το κάνει. Στις Κυκλάδες υπάρχει ένας πρόεδρος και ένα συμβούλιο το οποίο το έχει εγκρίνει η Ομοσπονδία. Από όλες τις Περιφέρειες, από όλα τα νησιά υπάρχουν στην τοπική επιτροπή. Τώρα, αν ο πρόεδρος είναι από τη Σύρο, γιατί η έδρα θα είναι στη Σύρο, είναι καθαρά θέμα νομού και πρέπει να είναι στην έδρα της Περιφέρειας. Στις Κυκλάδες είναι η Σύρος. Εγώ για παράδειγμα είμαι από το Ρέθυμνο, η έδρα μου είναι στο Ηράκλειο, με ευκολία θα ήθελα κι εγώ την έδρα μου κοντά για να μην πηγαινοέρχομαι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα είναι το κέντρο και υπήρχαν δύο ξεχωριστεί σύνδεσμοι διαιτητών, τους διαλύσαμε για να γίνει ένας. Είναι θέμα νόμου, είναι θέμα λογικής και θέμα πρακτικό και λογικό. Στην τοπική επιτροπή αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέλη από όλα τα νησιά. Όταν ολοκληρωθεί η χρονιά, θα καθίσουμε από κοινού όλοι για να αποφασίσουμε τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Στα θετικά του κ. Μπαλόπιτα είναι η διεξαγωγή της μίας σειράς master στη Σύρο. Για την ώρα δεν κουβεντιάζουμε τίποτα. Οι Κυκλάδες έχουν πάρει μία τέτοια ανάπτυξη που θεωρώ ότι λόγο έχουν οι περισσότεροι”.

Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το άθλημα στις Κυκλάδες, καθώς οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

“Είναι πολύ απλό, για παράδειγμα πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε βόλεϊ στην Σαντορίνη. Αυτή την στιγμή έχει μία ομάδα στην Α2 και πάει μάλιστα πάρα πολύ καλά και έχει πιθανότητες να ανέβει κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι στοχοποιήσαμε, δώσαμε πριν από δύο χρόνια το κύπελλο ανδρών στη Σαντορίνη και φέτος των γυναικών. Άρα η στοχοποίηση που κάναμε έπιασε τόπο, δηλαδή ενδιαφέρθηκαν κάποιοι άνθρωποι, έφτιαξαν ένα κλειστό γυμναστήριο και στη συνέχεια έκαναν μία πολύ καλή ομάδα. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε, δεν θέλουμε να το εμποδίσουμε, γιατί ουσιαστικά είμαστε εμείς που το σπρώξαμε. Άρα, θεωρώ ότι με την Νάξο, τη Σαντορίνη και με την Volleyleague που είναι ο Φοίνικας Σύρου, οι Κυκλάδες έχουν μία υψηλή παρουσία στο βόλεϊ. Εμείς αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε, δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε”.