Σύρος

Το "Δικαίωμα" προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

  • Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2013 - 15:44

 Απάντηση στο υπ’ αριθμ. 29141 έγγραφο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Δήμου Σύρου Ερμούπολης, περί των προτάσεων για την αναβάθμιση συγκροτήματος

σχολείων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης περιοχής Ξηρόκαμπου.

 

Αξιότιμα μέλη,

θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που επιτέλους(!) ζητήσατε επισήμως τις θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου έστω και μόνο στο θέμα της κτηριακής ανεπάρκειας του σχολικού συγκροτήματος του Ξηρόκαμπου. Επιτρέψτε μας λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε, τις διαρκείς οχλήσεις μας προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης επί του θέματος. Συγκεκριμένα:

- Τον Νοέμβριο 2011 στην Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης είχαμε αναφερθεί στην ανεπάρκεια της κτηριακής υποδομής του Ειδικού Σχολείου και την έλλειψη προσβασιμότητας και τουαλέτας ΑμεΑ, τόσο στο συγκεκριμένο σχολείο, όσο και στα υπόλοιπα σχολεία της Σύρου. Προτείναμε δε να αξιοποιηθεί το σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε δημοσιευθεί εκείνη τη χρονιά. Αντί έργων λάβαμε την «υπόσχεση» της Προέδρου για πρόσκληση σε νέα συνάντηση, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ως «λύση» μάλιστα, προτάθηκε από μέλος της επιτροπής (εκπαιδευτικό και δημοτικό σύμβουλο) η κατ’ οίκον διδασκαλία!

- Τον Ιούνιο 2012 απευθύναμε πρόσκληση στους τοπικούς φορείς, για κοινή συνάντηση σχετικά με τις Κοινωνικές Δομές της Σύρου, με επιμέρους θέμα τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου: «Αναβάθμιση κτηριακών υποδομών εκπαίδευσης, αναμόρφωση υφιστάμενου κτηρίου Ειδικού Σχολείου, ανέγερση νέου κτηρίου, αναμόρφωση υφιστάμενων κτηρίων άλλης χρήσης για κάλυψη αναγκών ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού σχολείου» Με εξαίρεση το Δημοτικό Συμβούλιο, κανείς δεν ανταποκρίθηκε και σε αυτό το αίτημα μας.

- Παρ’ όλο που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22-10-2012 το Νο. 23 της ημερησίας διάταξης, αφορούσε το παραπάνω θέμα και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί, εντούτοις η εξέταση του απορρίφθηκε, με τρόπο που από το Σύλλογο μας θεωρείται δόλιος. Ενώ ο Σύλλογος μας αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Μ. Ζουλουφού να παραπεμφθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς και ως μοναδικό θέμα, εκείνος πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου (δηλαδή «Στις Καλένδες!» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Δήμαρχος).

- Ο Σύλλογος μας παρευρέθη δύο φορές στην Επιτροπή Διαβούλευσης χωρίς πρόσκληση, προκειμένου να θέσουμε υπόψη της επιτροπής αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Επιπλέον το προτείναμε και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου. Το μόνο που αποκόμισε ο Σϋλλογος από αυτή την κίνηση ήταν η υπόσχεση συμμετοχής του Συλλόγου μας ως μόνιμου μέλους στην Επιτροπή, η οποία ακόμα παραμένει ανεκπλήρωτη.

- Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήσαμε συναντήσεις, τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.

Πουσσαίο, όσο και με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μακρυωνίτη, ζητώντας την εκ νέου προκήρυξη χρηματοδότησης για την κάλυψη της ανεπαρκούς κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Σύρου και της προσβασιμότητας σε αυτά.

- Ταυτόχρονα είχαμε κατ' επανάληψη ενημερώσει την προηγούμενη Διευθύντρια Α/βάθμιας (κα Ειρήνη Βλαστάρη), η οποία ενώ γνώριζε την επικείμενη αύξηση του δυναμικού του Ειδικού Σχολείου, την έλλειψη αιθουσών και προσβασιμότητας, αλλά και την κτηριακή «ορφάνια» του Ειδικού Νηπιαγωγείου (το οποίο παρότι ιδρυμένο από το 2001, λειτούργησε τότε για πρώτη φορά!), όχι μόνο δεν προέβη στις ανάλογες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, αλλά καταδίκαζε το Ειδικό Σχολείο να συνεχίζει να «παραχωρεί» τις αναγκαίες πλέον γι' αυτό ισόγειες αίθουσες (ερήμην του Διευθυντού του που εισηγούνταν την επιστροφή τους). Ο σημερινός δε αναπληρωτής Διευθυντής Α/Βάθμιας κ. Καφτηράνης «γνωμοδότησε» η λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού να μην τροποποιηθεί για το τρέχον έτος και να επανεξεταστεί το ζήτημα από την επόμενη σχολική χρονιά. Αναρωτιέται κανείς ποιά θα ήταν η

εισήγηση του αν –ω, μη γένοιτο!- μεταξύ των εξυπηρετούμενων παιδιών ήταν και το δικό του.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για άλλη μια φορά, πως τα παιδιά με αμαξίδια, τα οποία δεν χωρούν αυτή την στιγμή να μετακινηθούν μέσα στους χώρους του σχολείου τους, έχουν μείνει εκτός εκπαίδευσης ήδη τρεις μήνες (λόγω υποστελέχωσης σε Ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό)!!! Για ΑΥΤΑ τα παιδιά εισηγήθηκε ο κος Καφτηράνης να εξεταστεί το θέμα την επόμενη σχολική χρονιά!

- Παράλληλα θέσαμε μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο πρόβλημα και στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, το οποίο ήταν το μόνο που ανταποκρίθηκε, αν και εν μέρει σε σχέση με το σύνολο του προβλήματος (καθώς δεν αφορά μόνο στο κτηριακό, αλλά και στα θέματα μετακίνησης ΑμεΑ, προσβασιμότητας, συνεκπαίδευσης, κλπ).

- Οργανώσαμε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του

Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσία των τοπικών ΜΜΕ, συνάντηση κατά την οποία

συζητήθηκαν εφ’ όλης της ύλης όλα τα θέματα που αφορούν την Ειδική Αγωγή και

Εκπαίδευση στις Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένου και του κτηριακού. Αν και προσκλήθηκαν όλα τα αρμόδια όργανα, από πλευράς Δήμου εμφανίστηκε μόνο η κα Βαφία (η οποία, λίγο ως πολύ, δήλωσε άγνοια και πως θα μεταφέρει το πρόβλημα στους αρμόδιους). Στην ίδια συνάντηση παρευρέθη και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΚΕΔΔΥ Σύρου, ο οποίος ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν εξέφρασε γνώμη. Μία από τις αρμοδιότητες των ΚΕΔΔΥ, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, είναι και: «9- Η σύνταξη εκθέσεων – προτάσεων για τις ενδεχόμενες κτηριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ΣΜΕΑΕ και στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης της περιοχής αρμοδιότητας του κάθε ΚΕΔΔΥ. Οι προτάσεις υποβάλλονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, ο οποίος έχει και την

ευθύνη υλοποίησής τους με τη συνεργασία των οικείων Οργανισμών Τοπικής

Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».

- Ο Σύλλογος μέσω εκπροσώπων παρευρέθη χωρίς πρόσκληση στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όταν ενημερώθηκε για το «Ψήφισμα» του Συλλόγου Γονέων του 2ου Νηπιαγωγείου, με το οποίο ουσιαστικά προτάθηκε να διατηρήσει το 2ο Νηπιαγωγείο τις παραχωρημένες από το Ειδικό Σχολείο αίθουσες, χωρίς να προβλέπεται λύση για την αδυναμία λειτουργίας του τελευταίου, πέραν της «πρότασης» για μελλοντική δημιουργία νέου κτηρίου «κάπου αλλού».

- Πρόσφατα ενημερώσαμε και την Ένωση Γονέων Σύρου για το εν λόγω πρόβλημα, αφού οι γονείς των ΑμεΑ παιδιών των Ειδικών Σχολείων, πέραν του Συλλόγου μας, δεν εκπροσωπούνται από ξεχωριστό Σύλλογο Γονέων. Προτείναμε και αναμένουμε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με γονείς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές και αρμόδιους φορείς, ώστε να συζητηθεί το ίδιο θέμα και οι πιθανοί τρόποι επίλυσης του. Οι γονείς του 6ου Δημοτικού κάλεσαν σε συνάντηση τους γονείς των ΑμεΑ των Ειδικών Σχολείων, φοβούμενοι την παραχώρηση της αίθουσας του ολοημέρου σχολείου τους για χρήση, σε μια απ τις άλλες δύο σχολικές δομές). Με λύπη συνειδητοποιήσαμε όμως, πως ελάχιστα γνωρίζουν οι γονείς της γενικής εκπαίδευσης για τα προβλήματα των παιδιών του Ειδικού Σχολείου. Δεν είναι όμως οι γονείς αρμόδιοι και υπεύθυνοι για να δώσουν λύση. Τη λύση θα έπρεπε να την

έχει δώσει ήδη εδώ και καιρό (και μετά τις τόσες οχλήσεις μας) η πολιτεία και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς της.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς ήταν ενήμεροι, και θα μπορούσαν να είχαν εισηγηθεί την σύνταξη πλήρους μελέτης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και όχι αποσπασματικών έργων (όπως τουαλέτα ΑμεΑ ή είσοδος με ράμπα), προκειμένου να συμμετάσχει ο ΟΤΑ σε χρηματοδοτικά προγράμματα κτηριακής αναβάθμισης και επέκτασης και των τριών

εκπαιδευτικών δομών (2ο Νηπιαγωγείο, Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό). Επίσης η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε συνδυασμό με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα μπορούσαν να έχουν μεριμνήσει από το περασμένο καλοκαίρι για το απλό αίτημα της συντήρησης του Ειδικού Σχολείου, όπως έχει εγγράφως και εγκαίρως κατατεθεί από τον διευθυντή του και το οποίο πρακτικά ακόμα παραμένει ανικανοποίητο. Θεωρούμε πως δεν είναι η ενημέρωση αυτή που λείπει,

αλλά η διάθεση και η ικανότητα των αρμοδίων για εξεύρεση λύσης. Κανείς δεν επιτρέπεται να λέει πως «δεν ήξερε». Επιπλέον φαίνεται καθαρά πως λείπει και η διάθεση να ακουστεί η φωνή των γονέων ΑμεΑ.

Ένα ακόμα στοιχείο που φανερώνει τη διάθεση των αρμοδίων για αναβολή είναι και το εξής: Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας παρότι ήταν ενήμερη για το πρόβλημα, με το από το 8/9/2013 σχετικό έγγραφο του Διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού, έστειλε για πρώτη φορά έγγραφο προς μερικούς μόνο από τους εμπλεκόμενους φορείς, εξαιρώντας από τους παραλήπτες τους γονείς ΑμεΑ, την 11/10/13. Με το έγγραφο αυτό ζητά «να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του u952 θέματος». Στη συνέχεια συγκαλεί συνεδρίαση στις 14/11/13, όπου λαμβάνει την απόφαση για παραπομπή του θέματος σε «αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου». Κατόπιν ζητά εκ νέου στις 25/11/13 «νέες γνωμοδοτήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες» με έγγραφο, το οποίο ενώ απευθυνόταν και στο Σύλλογο μας, δεν μας παρεδόθη αλλά βρέθηκε τυχαία πάνω σε ντουλάπα του Ειδικού Σχολείου στις 28/11!

Ζητήσατε προτάσεις. Σας προτείνουμε λοιπόν (με σειρά προτεραιότητας) τις εξής λύσεις:

 Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί εντός του κτηρίου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου (δεν αναφερόμαστε στον «δανεικό» 2Χ3 χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου), ώστε όσοι προτείνουν αναβολές επί αναβολών, να έχουν ιδίαν άποψη επί του θέματος.

 Την άμεση συνεργασία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όλων των αρμοδίων φορέων (ΚΕΔΔΥ, Δημ. Επιτρ. Παιδείας, Τεχνικές Υπηρεσίες) προκειμένου να δημιουργηθεί (εντός των διακοπών των Χριστουγέννων) τουλάχιστον μία επιπλέον αίθουσα για να στεγάσει τα 25 νήπια του 2ου Νηπιαγωγείου, ώστε να επιστραφούν οι αίθουσες στο Ειδικό Σχολείο και ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του κτηρίου του Ειδικού, όπως έχει ζητηθεί πριν το καλοκαίρι.

 Μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία της νέας αίθουσας (και εφόσον δεν τελειώσει εντός των εορτών, που θα ήταν ιδανικό για όλους) να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης της αίθουσας του ολοημέρου του 6ου Δημοτικού, στο 2ο Νηπιαγωγείο (η οποία είναι κενή τις ώρες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου). Ταυτόχρονα να επιστραφούν οι παραχωρημένες αίθουσες στο Ειδικό Σχολείο, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στα μαθήματα τους.

Αγορά και εγκατάσταση αναβατορίου για αμαξίδια (εσωτερικού ή εξωτερικού) για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας και στους χώρους της εργοθεραπείας, των ηλ. Υπολογιστών και του γυμναστηρίου του Α΄ ορόφου.

 Σταδιακή υλοποίηση ουσιαστικής συνεκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία με τα παιδιά του 6ου Δημοτικού, ώστε όχι μόνο να εξοικονομηθεί χώρος και να εξαλειφθούν φαινόμενα φόβου, ρατσισμού και αποκλεισμού της αναπηρίας από παιδιά και γονείς, αλλά και να υλοποιηθεί επιτέλους η πλήρης ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, αρχίζοντας από την παιδική κιόλας ηλικία.

 Σταδιακή υλοποίηση ουσιαστικής συνεκπαίδευσης μεταξύ του Ειδικού και του 2ου Νηπιαγωγείου (αφού δεν έχει καν παραχωρηθεί αίθουσα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο). Πρόκειται για δύο παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να μοιραστούν από ένα σε κάθε τμήμα του 2ου, μαζί με μία ειδική νηπιαγωγό για το καθένα.

Την άμεση επαρκή στελέχωση του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σύρου, με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή), κοινωνικό λειτουργό, σχολικό νοσηλευτή και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ένας άνθρωπος ΕΒΠ και για τα δύο ειδικά σχολεία δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση και αποτελεί επιπλέον λόγο να μην προσέρχονται τα παιδιά!

 Την παραχώρηση στο Ειδικό Δημοτικό του 9-θέσιου λεωφορείου του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, για την μεταφορά των μαθητών και συγχρόνως την προκήρυξη πρόσληψης οδηγού και συνοδού όπως δικαιούται σύμφωνα με το Νόμο 3699/2008.

Την άμεση δημιουργία & στελέχωση ΕΔΕΑΥ και των ΚΕΔΔΥ Σύρου με όλο το προβλεπόμενο προσωπικό από τους Νόμους 3699/2008 & 4186/2013, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις αρμοδιότητες τους, όπως ορίζονται ρητά.

 Την άμεση τοποθέτηση στο Νότιο Αιγαίο του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, που δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί μετά την παραίτηση του τελευταίου «άφαντου» ουσιαστικά Συμβούλου.

 Τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για την κατασκευή ενός σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος, που θα φιλοξενήσει τις ΣΜΕΑΕ μαζί με σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

 Τη σύνταξη τεχνικής μελέτης για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε όλες τις σχολικές δομές της Σύρου.

 Την επαναπροκήρυξη χρηματοδοτικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο, για την αναβάθμιση/δημιουργία σχολικών κτηριακών μονάδων, ώστε με δεδομένη την ωριμότητα των παραπάνω ανάλογων τεχνικών μελετών, ο ΟΤΑ να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επιτέλους τη χρηματοδότηση.

 Την πίεση για την μέριμνα του υπουργείου για έγκαιρη και μόνιμη στελέχωση των ΣΜΕΑΕ (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), με δασκάλους ειδικής αγωγής, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι σεμιναριακής επιμόρφωσης, με καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό .

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση στον κάθε αρμόδιο (αιρετό ή μη) και στον κάθε μη αρμόδιο (όπως γονείς και εκπαιδευτικούς), να μπουν για λίγο στη θέση των γονέων των παιδιών με αναπηρία και να σκεφτούν και να πράξουν σα να πρόκειται για τα δικά τους παιδιά. Από τον τελευταίο υπάλληλο του ΟΤΑ, μέχρι τον κο Υπουργό, σας καλούμε όλους να προστατέψετε τα βασικά δικαιώματα των παιδιών στην Εκπαίδευση, που είναι τα ίδια με αυτά των παιδιών με αναπηρία. Παρ’ όλο που είμαστε εξασκημένοι στην υπομονή, αυτή αρχίζει να εξαντλείται. Ζητούμε μόνο να πράξετε τα δέοντα και στην περίπτωση που κρίνετε πως δεν μπορείτε να φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων να έχετε το σθένος να παραιτηθείτε.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου "Δικαίωμα"

Η Πρόεδρος

Ειρήνη Συμεωνίδου

Ο Γραμματέας

Αθανάσιος Φώσκολος

Διαβάστε ακόμα