Με μεράκι, ποιότητα, παράδοση, μουσική, τραγούδι, χορό…

  • Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2013 - 06:10

και…ζεστή παρέα, μοιραστήκαμε μεζέδες, τσιπουράκι, κρασί, για να περάσουμε, όχι απλώς καλά, αλλά για να ζήσουμε κάτι διαφορετικό, που μόνο η ζωντανή μουσική, μπορεί να προσφέρει. Η πρωτοβουλία ήταν αξιέπαινη και όσοι την υποστήριξαν θεωρώ ότι το ευχαριστήθηκαν.

Το Σάββατο 14-12-2013, εμείς, οι φίλοι της παράδοσης, μοιραστήκαμε τα έξοδα και φέραμε στην Ποσειδωνία (θερμά ευχαριστώ στην Καθολική Επισκοπή για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας στον Άγιο Παύλο) την ‘Ηπειρο…, με την ορχήστρα νέων αξιόλογων μουσικών απ’ τα Γιάννενα. Οι μοναδικοί αυθεντικοί ήχοι και αυτοσχεδιασμοί του Ηλία Πλαστήρα (κλαρίνου), Κώστα Κωσταγιώργου ( βιολιού), Δημήτρη Κωνσταντή (λαγούτου),Διονύση Ζώη (ντέφι) μας ταξίδεψαν στην Ήπειρο.

Πολύ καλοί μουσικοί με πραγματικό ταλέντο, μεράκι, αντοχή, ερμηνευτική υπεροχή και σεμνότητα, ανέδειξαν το Ηπειρώτικο γλέντι, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ένα σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας μας, την περήφανη Ήπειρο μας, ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Η γνησιότητα και το μεγαλείο, όταν σωστά μεταφέρονται από τα χέρια και την ψυχή νέων ανθρώπων, δίνουν στους ήχους μοναδικό ηχόχρωμα βγαλμένο μέσα τους ήχους της φύσης, δοσμένο με σθένος ψυχής…

Στις μέρες μας συντροφικότητα και αλληλεγγύη είναι αναγκαία και τέτοια εγχειρήματα ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής μας, μας κάνουν να λεγόμαστε περισσότερο άνθρωποι, γιατί μας κάνουν περισσότερο Έλληνες…Ξυπνούν μέσα μας μνήμες, πλάθοντας μια πραγματικότητα από ένα άλλο, πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς μας, την παράδοση, την πατρίδα, την ταυτότητά μας!

Σπουδαίο το μήνυμα των νέων μουσικών του Ηπειρώτικου παραδοσιακού μουσικού σχήματος , φρέσκο αίμα στα χνάρια των παππούδων μας, στα χνάρια της λαϊκής, της δημοτικής μας παράδοσης. Μέσα από τον καλύτερο μουσικό εαυτό τους την απροκάλυπτη ερμηνεία τους, απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν στο φως το ατόφιο χρυσάφι του ελληνικού Πολιτισμού, του διαμαντένιου μεγαλείου της ελληνικής ψυχής, που δε χάθηκε ποτέ και θα ζει ανά τους αιώνες, απόσταγμα πολύτιμο ποίησης, μουσικής, χορών, λεβεντιάς και ήθους.

Νιώθει κανείς να χαίρεται η ψυχή του, να γεμίζει…αξίες, ιδανικά, ανθρωπισμό, αγάπη, ομοψυχία, θάρρος, πληρότητα, δέος, φως…

Τέτοιου είδους συναυλίες- ελληνικά γλέντια πιστά στην παράδοση, επιτρέπουν στον άνθρωπο να είναι άνθρωπος, να νιώσει σθένος, χαρά, ψυχική ανάταση, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό, ολοκλήρωση, να έχει προσωπικότητα, αυτοπροσδιορισμό, περηφάνια, σημαντικότητα, κόντρα σε όλα εκείνα που θέλουν να τον χαλούν και να τον φτηναίνουν, να τον εξευτελίζουν, να τον αποπροσανατολίζουν.

Να γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν πολλά και εύχομαι να έχουν συνέχεια, με την υποστήριξη όλων, για να προσκαλέσουμε κι άλλη ορχήστρα από άλλη, αυτή τη φορά, περιοχή της Ελλάδας μας, που θα αναδείξει κι άλλο ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Όλα μαζί συνθέτουν το μοναδικό της μεγαλείο, τον πολιτισμό μας.

Αυτά έχει να δώσει ως απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση των καιρών, η Ελληνική κουλτούρα, με όλες τις εκφάνσεις της. Η αξιολογότατη παράδοση μας, ζύμωσε τις ψυχές μας από παιδιά, στερέωσε μνήμες ανεκτίμητες, ζωντάνεψε αγαπημένα πρόσωπα, ζωγράφισε ελληνική φύση, μυρωδιά Ελλάδας…

Πολλά ευχαριστώ στα παιδιά από τα Γιάννενα, τον Ηλία Πλαστήρα και τους μουσικούς του για την αυθεντική ερμηνεία τους, συγχαρητήρια στους εμπνευστές και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας να βρεθούμε κοντά στους ελληνικούς ήχους. Μας έκαναν να ζήσουμε κάτι αληθινό, θα το θυμόμαστε, θα μας συγκινεί, θα μας κάνει να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, μια παρέα. Θα μας κάνει να είμαστε κοντά στην Ελληνική μας παράδοση, συνειδητοποιημένοι Έλληνες, με χρέος μέσα στην καρδιά μας να τιμούμε ό,τι μας χάρισε ο τόπος μας, για να συνθέτει την προσωπικότητά μας, να προσδιορίζει την ταυτότητά μας, κάθε στιγμή όταν αυτή το χρειάζεται, κι έτσι, να μη χάνεται με κανένα τρόπο και ποτέ!

Μαρία Π. Κρόντη

Διαβάστε ακόμα