Επιστολή Γιάννη Δεκαβάλλα για τη ΡΕΔΗΣΕ

  • Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2014 - 06:10

Σε αποκατάσταση του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας (φύλλο 3799, 13-1-14) με τίτλο (“Προσφυγή στον Εισαγγελέα” - “παράτυπες αποφάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” - “Δεν νομιμοποιείται η χρηματοδότηση ΡΕΔΗΣΕ”) και για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, επιτρέψτε μου να επισημάνω τα ακόλουθα:

Τα θέματα στα οποία αναφέρεστε στο άρθρο σας με τον ανωτέρω τίτλο είναι δύο διαφορετικά θέματα.

Το ένα θέμα αφορά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επικυρώθηκε μεν από τη Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια προσεβλήθη από τον ιδιώτη – επιχειρηματία, ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής όμως βρίσκεται σε εκκρεμότητα ακόμη, γιατί εκ μέρους του Δήμου μας έχει ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί:

1) Ο Δήμος δεν είχε ακουστεί, όπως έπρεπε, δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε κλήτευση για να παραστούμε στην Επιτροπή, παρότι η απόφαση που επλήττετο ενώπιον της, (Επιτροπής), ήτανε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Επιβαλότανε λοιπόν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους να είχε κλητευτεί και κακώς δεν κλητεύτηκε.

2) Σύμφωνα με το ΣΤΕ η Επιτροπή του άρθρου 152 έπρεπε να ακυρώσει μόνο την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια εσφαλμένα υπερέβη τα όρια της αρμοδιότητάς της και

3) Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Επιτροπής δεν προκύπτει αν αυτή ελήφθη με κανονική σύνθεση.

Με βάση όλα τα ανωτέρω εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση της αιτήσεως ακυρώσεως μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τελείως διαφορετική υπόθεση όμως συνιστά η Πράξη της Επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της οποίας προσφύγαμε στο Δικαστικό Τμήμα αυτού του Δικαστηρίου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της διάκρισης των δικαστικών εξουσιών, η πράξη αυτή πλήττεται αυτοτελώς και κατ' αποκλειστικότητα, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και δεν επηρεάζεται ασφαλώς από μια απόφαση Επιτροπής, που ναι μεν είναι απολύτως σεβαστή, αλλά δεν απαρτίζεται από κανέναν απολύτως τακτικό δικαστή.

Επομένως ούτε υποχρεωμένοι είμαστε να παρουσιάσουμε ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου την απόφαση της Επιτροπής, ούτε καμία απολύτως επιρροή αυτή θα είχε, αφού Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επί της ουσίας την υπόθεση και με βάση την πάγια διαμορφωμένη νομολογία.

Δεν υπάρχει επομένως καμία απόκρυψη περιστατικού ή στοιχείου, δεδομένου ότι όλοι οι ανωτέρω ισχυρισμοί μας έχουν προβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω, ότι ως προς τη νομιμότητα της επιχορήγησης των Δήμων προς τις επιχειρήσεις τους που έχουν ραδιοτηλεοπτικό αντικείμενο, υπάρχει πληθώρα αποφάσεων τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που την επιτρέπουν (π.χ. η πράξη με αρ. 380/2009 του Ζ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους ως ειδικού σκοπού διέπονται από τις ειδικές διατάξεις του Π.Δ. 25/1988, οι οποίες δεν καταργήθηκαν από τον Ν. 2328/95. Επομένως δέχεται ότι οι χρηματοδοτήσεις ρυθμίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1988. Τα 'ιδια ακριβώς αποφάσισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του, όπως η 4740/1998 απόφαση του 6ου Τμήματος του).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στην κρινόμενη υπόθεση δέχτηκε ότι οι επί πλέον σκοποί που έχει στο καταστατικό της η δημοτική επιχείρηση (ΡΕΔΗΣΕ), δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της επιχείρησης ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

Μετά τα ανωτέρω η Επιτροπή του άρθρου 152 σε περίπτωση κατά την οποία προσβληθεί ενώπιον της η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη νομολογία των τακτικών δικαστηρίων της χώρας, και πιο συγκεκριμένα της τελευταίας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στη χρηματοδότηση της ΡΕΔΗΣΕ.

Τέλος επισημαίνω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως κυρίαρχο όργανο έχει δικαιοδοσία να λάβει οποιαδήποτε απόφαση στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, και κατά συνέπεια μπορεί να ανακαλεί, να τροποποιεί κ.λ.π. οποιαδήποτε απόφασή του.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιάννης Δεκαβάλλας

Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης

Διαβάστε ακόμα


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Τετ, 15 Ιαν. 2014 - 20:54

Δήμαρχε τα ιδία έλεγες και στην προσφυγή που είχε κάνει η κα. Καζαντζάκη και μετά κατάπιες την γλώσσα σου και έψαχνες να μαζέψεις τα αμάζευτα. Ένα ερώτημα που γεννιέται με όλη αυτή την φασαρία που έχει δημιουργηθεί είναι το γιατί ήρθατε στο τέλος τις θητείας σας να δώσετε αυτή την επιχορήγηση που λέτε και δεν το κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια ως οφείλατε, γιατί όπως είπατε και στο δημοτικό συμβούλιο «…το πόσο είναι υποτυπώδες με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, είναι ένα αστείο πόσο…». Ότι και να πω πλέον για εσάς – σαν δήμος- είναι πολύ λίγο, όταν έχετε ξεχάσει εδώ και τρία χρόνια να κάνετε το νόμιμο χρέος σας ως οφείλατε και απλά τώρα βγήκατε να το διατυμπανίσετε για ακόμα μια φορά… μια λέξη τα αντιπροσωπεύει όλα… ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Άντε γεια!!!