Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολιτών Άνδρου και της εφημερίδας «Ανδριώτικος Λόγος», στον Δήμαρχο Άνδρου Γιάννη Γλυνό

  • Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Της Ειρήνης Φέτα-Ρεμούνδου

Αγαπητέ Δήμαρχε Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνέ, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται ορισμένα δημοσιεύματα για τις θέσεις σας στις δημοτικές εκλογές στην Άνδρο και γενικότερα για τις προτάσεις σας σε θέματα ανάπτυξης, διοικητικά, οικονομικά, ακόμη και περιβαλλοντικά.

Αγαπητέ Δήμαρχε, η Ένωση Ανεξαρτήτων Πολιτών Άνδρου σας καλεί στο ένα και μοναδικό σας καθήκον, την προστασία του νησιού μας από τη λαίλαπα και την καταστροφή που θα ακολουθήσει η μη ενεργή σας παρουσία.

Μια παρουσία φωτεινή, λογική και έμπειρη.

Σας αρέσει ή δεν σας αρέσει κ. Δήμαρχε είστε, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η μοναδική λύση μπροστά στις μετριότητες που απαρτίζουν το γενικό σύνολο, όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και σε ολόκληρο το κυκλαδίτικο αρχιπέλαγος.

Ποιός, κ. Δήμαρχε Άνδρου, έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, το ήθος, την ακεραιότητα, τη διεθνή εμβέλεια, την καλοσύνη και την αναγνωρισιμότητα για να σταθεί στην Άνδρο του 2014-2019;

Ποιός μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα νησί μεγάλο σε έκταση με τέσσερις τουλάχιστον μικρές ημι-αστικές περιφέρειες, το μικροκλίμα και τα διαφορετικά συμφέροντα;

Ποιός μπορεί να παρουσιάσει μελέτες για την ανάπτυξη του νησιού (περιβαλλοντολογικές, πολιτισμικές, οικονομικές, αυτοδιοικητικές, κλπ) στο νέο ανταγωνιστικό μέλλον που θα βρούμε μπροστά μας;

Ποιός κ. Γλυνέ θα μπορέσει να καθίσει και να σκάψει δίπλα στον αγρότη στο Βιτάλι και το Έξω Βουνί και να μιλήσει στους κτηνοτρόφους στην Καπαριά και στο Μακροτάνταλο, ενώ παράλληλα θα δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και ενεργής συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια σε όλα τα μέρη της γης;

Ποιός κ. Δήμαρχε θα τρέξει στις φωτιές με τις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες στα 397τ.χ. του νησιού και τα 300 περίπου περιφερειακά χιλιόμετρα δρόμων από τα χωριά του Κάβο Ντ' όρο μέχρι τα Στενά;

Φυσικά όχι η πάμπλουτη κουλτουριάρικη μπουρζουαζία των υψηλών εισοδηματικών τάξεων του 20ημερου Ανδριώτικου καλοκαιριού.

Εδώ και πολλά χρόνια κ. Γλυνέ, εσύ προσωπικά και ο λαός της Άνδρου έχετε υπογράψει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια πρόταση ευθύνης σε όποια θέση και αν εσύ είχες διατελέσει, είτε σαν μαθηματικός στο μικρό Γυμνάσιο του Κορθίου, είτε σαν κοινοτάρχης, είτε σαν Δήμαρχος, είτε ακόμα - ποιός ξέρει - σαν Θεματικός Περιφερειάρχης.

Ξέρουμε καλά ότι παρόλο που ανήκες σε έναν διαφορετικό χώρο πολιτικά, ακόμα και από αυτούς που συντάσσουν αυτή την επιστολή, απέδειξες ότι στις μικρές κοινωνίες μπροστά από όλα είναι ο άνθρωπος, η φύση και η αλληλεγγύη, ειδικά σε μικρούς τόπους όπως είναι η Άνδρος.

Για άλλη μια φορά, βάζεις μπροστά το κοινό καλό με τις αποφάσεις σου. Πρέπει να ξέρεις όμως, πριν πάρεις την τελική δεσμευτική σου απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή, εμείς θα σε στηρίξουμε από πόρτα σε πόρτα και από νησί σε νησί. Αγαπητέ κ. Γλυνέ, πρέπει να ξέρεις, ωστόσο, ότι η Άνδρος σε χρειάζεται στο τιμόνι της στη νέα πενταετία που έρχεται.

Πρέπει να συνεχιστούν τα πρωτοποριακά έργα, στα οποία έχεις βάλει θεμέλια (σκουπίδια, βιολογικός, βιολογικός Χώρας, νέα σχολεία Γαυρίου, περιβαλλοντολογικά κέντρα, λιμάνια και τόσα άλλα).

Τέλος, κλείνοντας πρέπει να σκεφτείς την περιοχή του Κορθίου, μια Ανδριώτικη ενδοχώρα και αυτή που τόσα χρόνια παρακολουθούσε κλαίγοντας σαν φτωχή συγγενής την υπόλοιπη Άνδρο.

Εσύ και οι συνεργάτες σου με ομαδικό αγώνα και ομηρικές μάχες την κάνατε πρότυπο οικολογικής και πολιτιστικής ανάπτυξης (βλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτουριστικές οργανώσεις κλπ.).

Η Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών Άνδρου, η εφημερίδα «Ανδριώτικός Λόγος» και πλήθος ανδριώτες και φίλοι της Άνδρου στο νησί και στα πέρατα του κόσμου περιμένουν τις αποφάσεις σου.

Προκαταβολικά σου διαμηνύουμε ότι θα είμαστε δίπλα σου πιστοί στο συμβόλαιο της πρότασης ευθύνης που έχουμε όλοι συνυπογράψει για το νησί μας και την πατρίδα.

Διαβάστε ακόμα