Επιστολή Γ. Δεκαβάλλα για τη νομιμοποίηση τμημάτων του λιμένα Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2014 - 15:59

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την παρ.9 και 10 του άρ.27 του Ν. 2971/01 και το άρθρο 226 του Ν. 4072/11-4-2012 χορηγήθηκε το δικαίωμα νομιμοποίησης για έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία ή τη θάλασσα χωρίς άδεια ή καθ' υπέρβαση αυτής, από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Η δε αίτηση για νομιμοποίηση μπορούσε να υποβληθεί έως 31.12.2013 στις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες.

Το Δ.Λ.Τ. Σύρου κατ’ εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων υπέβαλε, σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, εμπροθέσμως, στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων αιτήσεις συνοδευόμενες από φακέλους νομιμοποίησης υφιστάμενων έργων που βρίσκονται εντός περιοχών ευθύνης του. Τα έργα αυτά στο σύνολο τους είναι κατασκευασμένα από το Δημόσιο ή από Ο.Τ.Α. (συνήθως από πρώην Κοινότητες) σύμφωνα με την ισχύουσα, στο χρόνο κατασκευής τους, νομοθεσία περί εκτέλεσης Δημοσίων Έργων, αλλά στερούνται κάποιων αδειοδοτήσεων ή εγκρίσεων αρμοδίων υπηρεσιών σύμφωνα με τον Ν. 2971/01 που θεσπίστηκε μεταγενέστερα.

Ουδεμία κατασκευή από τις προαναφερόμενες δεν εκτελέστηκε από το Δήμο μας ή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου το οποίο άλλωστε συνεστήθη από το Δήμο και έλαβε τη σχετική αρμοδιότητα το έτος 2001.

Πρόθεση λοιπόν, του Υπουργείου είναι όλες αυτές οι κατασκευές που στερούνται νομιμότητας ή τα νόμιμα κατά τα λοιπά έργα ως προς την τότε ισχύουσα νομοθεσία, να τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» και τις διατάξεις του Ν. 2971/01.

Όσον αφορά στα ερωτήματα που θέτετε ως προς την αρμοδιότητα διαχείρισης της Χ.Ζ. Λιμένα, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ο καθορισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Σύρου έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 983Δ’/16-10-86, χωρίς ουδέποτε να αμφισβητηθεί ότι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης της είναι το Δ.Λ.Τ. Σύρου. Άλλωστε η διαχείριση του Λιμένα Σύρου δεν περιορίζεται μόνο στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, άλλα πρωτίστως στη διαχείριση και συντήρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ως φορέα διαχείρισης το Δ.Λ.Τ. Σύρου.

Επιπλέον, η σχετική προσωρινή διαταγή, που είχαν ζητήσει οι διαφωνούντες με την εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων πολίτες, ενώπιον του Σ.Τ.Ε. έχει απορριφθεί. Οι δε μηνύσεις, που είχαν υποβληθεί κατά παντός υπευθύνου, τέθηκαν στο αρχείο από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές μετά το αρχικό στάδιο της έρευνας.

Γιάννης Δεκαβάλλας

Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης

 

 

 

Διαβάστε ακόμα