Απάντηση προς τον κ. Κατρή για την ανακύκλωση στη Σύρο

  • Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2014 - 06:10

Αρχικά αυτά που δημοσιεύσατε στις 6 Μαΐου έχουμε να επισυνάψουμε ότι είναι μόνο για εντυπωσιασμό. Πρώτον, η φωτογραφία που δημοσιεύσατε με τα πακέτα ανακύκλωσης χαρτιού είναι από ένα Super Market του νησιού, τα οποία τα πακετάρει μόνο του και δεν συμπεριλαμβάνονται στα υλικά που περισυλλέγει ο δήμος.

Όσον αφορά τη δεύτερη φωτογραφία, είναι από το χώρο εναπόθεσης μετά από ενάμιση μήνα απραξίας της εταιρίας σας, αναφορικά με την παραλαβή από το νησί των ανακυκλώσιμων υλικών. Και όταν σας ειδοποιήσαμε να έρθετε να δείτε ότι ο χώρος είναι κορεσμένος, εσείς βγάλατε φωτογραφία για να τη δημοσιεύσετε. Στο χώρο το συγκεκριμένο έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από θέμα όγκου αλλά και από τρωκτικά και άλλα. Αυτή η κατάσταση θα επικρατεί και στον Πάγο μελλοντικά με τις βιολογικές καλλιέργειες δίπλα; Επίσης, να ξέρετε ότι η περισυλλογή και ο χώρος εναπόθεσης στο νησί ελέγχονται από δύο τριμελής επιτροπές του δήμου.

Επιπροσθέτως, για χάρη εντυπωσιασμού πάλι, μετά από ενάμιση μήνα απραξίας, ναυλώσατε ένα καράβι με είκοσι κοντέινερ, τα οποία για να φορτωθούν χρειάζονται το λιγότερο είκοσι πέντε ώρες, χωρίς να έχετε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις επαρκείς ώρες που χρειάζονται για τη φόρτωσή τους και τα απαραίτητα μηχανήματα. Τη συγκεκριμένη δε μέρα, οι δυνατότητές μας ήταν να φορτώσουμε τέσσερις νταλίκες (κοντέινερ) όπως και έγινε. Το καράβι μπορούσε να καθίσει και την επόμενη μέρα για να συμπληρώσει τις φορτώσεις του. Παρόλα αυτά, δεν το κάνατε για να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα του υπολείμματος, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της ανακύκλωσης στο νησί. Εσείς όμως το ανακαλύψατε αφού είχατε ήδη παραλάβει 800 τόνους. Γιατί δεν θέσατε θέμα υπολείμματος από την αρχή της παραλαβής; Γιατί ζητάτε να έρθουν στο νησί 400 τόνοι υπολείμματος; Μήπως εξυπηρετεί το εργοστάσιό σας λόγω υψηλού κόστους απόρριψης προς τη Φυλής της Αττικής; Αναφορικά με το υπόλειμμα που μεταφέρατε στη Σύρο είμαστε υποχρεωμένοι στο ΧΥΤΑ να κάνουμε δειγματοληπτικό έλεγχο που χρειάζεται αρκετή ώρα. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη δε μέρα που χρειαζόταν να δουλέψει το προσωπικό του ΧΥΤΑ υπερωριακά αρκετή ώρα πριν θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί ο εργολάβος εγγράφως, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον προσωπικό σε περίπτωση που δεν δεχόταν να εργαστεί υπερωριακά, το οποίο και δεν έγινε. Για τους παραπάνω λόγους θελήσαμε η εργασία αυτή να γίνει την επόμενη μέρα για να γίνει σωστά, εφόσον το υπόλειμμα έρχεται από την Αττική, και για αυτό το λόγο ο ΧΥΤΑ έκλεισε τη συγκεκριμένη ώρα που μας έχει υποδείξει ο ΦΟΣΔΑ.

Επίσης, μάθαμε ότι και τα υπόλοιπα νησιά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, με τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Άνδρο μάλιστα να έχουν αδρανοποιηθεί όσον αφορά τη μεταφορά της ανακύκλωσης που έχετε αναλάβει.

Εν τέλει, έχοντας αναλάβει τη περισυλλογή της ανακύκλωσης στο νησί μας είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες εικόνες που δεν τις έχουμε ξανααντικρύσει ποτέ. Σας επισυνάπτουμε σχετική φωτογραφία. Σαν αποτέλεσμα αυτές οι εικόνες έχουν, οι κάτοικοι της Σύρου να απογοητευτούν και τα ποσοστά της ανακύκλωσης στο νησί μας να μειωθούν αισθητά.

Αλιφραγκής Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα