Απάντηση του διευθυντή Τ.Υ. & Υ.Δ. Παναγιώτη Καρακατσάνη για το έργο στον κόμβο της πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου

  • Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Όπως γνωρίζετε, πάγια τακτική της Υπηρεσίας μας είναι να μην απαντά σε δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με τα δημόσια έργα που εκτελούνται για λογαριασμό του δήμου μας, παρότι πολλά εξ αυτών είναι αναληθή και παραπλανητικά, καθώς το καθήκον μας είναι η εκτέλεσή τους με το καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα η διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος και το συμφέρον των δημοτών και όχι η εμπλοκή μας σε δημόσιες συζητήσεις.

Όμως, το άρθρο σας με τίτλο “Κομβικές αστοχίες” δεν είναι δυνατό να παραμείνει αναπάντητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, να διαφυλαχθεί η επαγγελματική αξιοπρέπεια και το ήθος των στελεχών της υπηρεσίας, καθώς και να αποσοβηθούν τυχόν μελλοντικές εμπλοκές που εξαιτίας του πιθανόν δημιουργηθούν.

Το έργο της ασφαλτικής στρώσης της πλατείας Ηρώων είχε κατασκευασθεί και παραλήφθηκε προ 40 περίπου έτη, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και κανένας μηχανικός του δήμου δεν είχε εμπλακεί με αυτό, όπως εσφαλμένα αφήνετε να εννοηθεί. Παρότι στο άρθρο σας αναφέρετε ότι το τότε έργο “...δεν είχε γίνει σωστά...” στην αμέσως επόμενη παράγραφο καταλήγετε στην εκτίμηση ότι “...δεν υπήρχαν εμφανή προβλήματα στην επιφάνεια του οδοστρώματος...”.

Στο οδόστρωμα δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ούτε υπήρχαν πολλαπλές στρώσεις ασφαλτικού υλικού όπως εσφαλμένα αναφέρετε. Σε πολλά σημεία είχε αστοχήσει τόσο λόγω φθοράς όσο και λόγω διέλευσης δικτύων κοινής ωφελείας, όπως είναι φανερό και από τις συνημμένες φωτογραφίες. Ως ένα κεντρικότατο σημείο του οδικού δικτύου, η αποκατάσταση του οδοστρώματος ήταν όχι μόνο σκόπιμη αλλά πλέον επιβεβλημένη και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί προ διετίας.

Όπως είναι φανερό και από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ίδιο το άρθρο σας, κάτω από την ασφαλτική στρώση υπάρχει υπόστρωμα σκυροδέματος σε καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε όσα σημεία δεν υπήρχε αυτό το υπόστρωμα, υπήρχε συμπυκνωμένο αδρανές υλικό, το οποίο όπως είναι λογικό με την πάροδο των ετών και την απομάκρυνση της ασφάλτου είχε χαλαρώσει. Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε άμεσα και ακολούθησε συμπλήρωση και επιμελής συμπύκνωση για την αποκατάστασή του.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι αμέσως μετά την αποξήλωση της ασφαλτικής στρώσης, δεν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε υπόστρωμα -όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε- αλλά ότι το υπόστρωμα αποτελούνταν από δύο διαφορετικά υλικά (σκυρόδεμα και αδρανή). Ως τεχνικά αρτιότερη λύση θεωρείται σήμερα η κατασκευή ενιαίας στρώσης υπόβασης και βάσης, κάτι το οποίο δεν αποκρύψαμε αλλά δεν είναι δυνατό να γίνει στο πλαίσιο του παρόντος έργου. Η ύπαρξη των διαφορετικών υλικών υποστρώματος δεν ήταν γνωστή ούτε ήταν δυνατό να εξακριβωθεί κατά τη φάση της μελέτης και πριν την αποξήλωση της ασφαλτικής στρώσης. Έτσι, λήφθηκαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του υπάρχοντος υποστρώματος, καθώς η επί 40ετία επάρκειά του εξασφαλίζει την κατασκευή της ασφαλτικής στρώσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα ασφαλτόστρωση θα αστοχήσει όπως συνεχώς αναφέρετε, εφόσον φυσικά ο ανάδοχος του έργου ακολουθήσει τις οδηγίες της υπηρεσίας. Πολύ δε περισσότερο δεν σημαίνει ότι κατασπαταλώνται χρήματα για ένα ελλιπές έργο, ούτε ότι η λύση που εφαρμόζεται δεν είναι τεχνικά αποδεκτή.

Για τους παραπάνω λόγους δεν είναι αντιληπτή η επανειλημμένη αναφορά σας σε ανυπαρξία υποστρώματος. Πως είναι δυνατό να διαπιστώσατε κάτι τέτοιο και παράλληλα να δημοσιεύετε φωτογραφίες με φανερό το υπόστρωμα; Με ποιο σκεπτικό προβλέπετε με τόση βεβαιότητα ότι η νέα ασφαλτική στρώση θα αστοχήσει; Πως προεξοφλείτε ότι θα απαιτηθεί σύντομα εκ νέου αποκατάσταση του οδοστρώματος;

Εκτός των ανωτέρω εσφαλμένων και παραπλανητικών αναφορών, προχωράτε σε χαρακτηρισμούς του ίδιου του έργου, όπως «επιφανειακό», «κοστοβόρο», «ημίμετρο». Παράλληλα, αφήνετε να εννοηθεί ότι η Υπηρεσία εν γνώση της εκτελεί ένα έργο μη σκόπιμο και με κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ενώ προχωράτε και σε εκ των υστέρων υποδείξεις για το τι θα έπρεπε κατά την άποψή σας να γίνει, απαξιώνοντας την επαγγελματική επάρκεια, την εμπειρία και την ευσυνειδησία μας. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα συνχρηματοδοτούμενα έργα καλύπτουν ολοκληρωμένα έργα και όχι τοπικά “μπαλώματα”.

Ως εργαζόμενοι που μελετούμε και επιβλέπουμε έργα για λογαριασμό του δήμου επί σειρά ετών και διαχειριζόμαστε ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θεωρούμε ότι η εμπιστοσύνη των δημοτών είναι για εμάς η σημαντικότερη απολαβή και η απαξίωση μας ισοδυναμεί με άμεση επαγγελματική και προσωπική δυσφήμιση.

Θεωρούμε το άρθρο εξαιρετικά κακόπιστο, με σκοπούς που σίγουρα δεν έχουν σχέση με το όφελος των δημοτών αλλά αντίθετα στρέφεται ευθέως κατά των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας και επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια, μετά την εξέταση των στοιχείων που θα μας προσκομίσετε.

Προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δήμου έναντι μελλοντικών άδικων διεκδικήσεων και η αξιοπρέπεια των μηχανικών της υπηρεσίας, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την παρούσα απάντηση και μας προσκομίσετε όλα τα τεχνικά στοιχεία τα οποία λάβατε υπόψη σας για την σύνταξη του άρθρου.

Διαβάστε ακόμα